Detay

Gasperini Atalanta'nın şifresini verdi: İnananlar bizimledir, korkanlar gider

22 Mayıs 2020 Cuma 17:05 - Son Güncelleme 22 Mayıs 2020 Cuma 20:51

Avrupa'nın en iyi hücum oynayan takımlarından Atalanta'nın teknik direktörü Gian Piero Gasperini, mavi-siyahlı ekibin başarısının sırrını: "Bizim bir felsefemiz var; İnananlar bizimledir, korkanlar gider" sözleriyle açıkladı.

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen Bergamo kenti bugünlerde çok sessiz. Bir an önce futbola dönmek ve kentin takımı Atalanta ile mutlu olmak istiyorlar.

Atalanta Teknik Direktörü Gian Piero Gasperini, The Guardian gazetesine verdiği röportajda Atalanta'nın sırrını açıkladı. Atalanta, Kovid-19 salgının futbolu durdurduğunda Serie A'da 4. sırada yer alıyorlardı. Ligin en çok gol atan takımı, rakip filelere tam 70 gol bıraktılar. Gol atma konusunda Avrupa'nın en iyi takımlarından.

Şampiyonlar Ligi'nde ise ilk 3 maçta 11 gol yiyip 0 puan almalarına rağmen sonradan açıldılar ve çeyrek finale çıktılar. Valencia'ya iki maçta 8 gol atarak hücum çılgınlığını sürdürdü. Ve ilginç olan; bu takımın oynadığı 3'lü formasyon nedeniyle 'savunmacı' olarak anılmasıydı. Bu noktada Gasperini hem takımın hem de futbollarını nasıl geliştirdiklerini anlatıyor.

"Oyuncularımı MJ'nin o meşhur sözü ile motive ediyorum"

Gasperini öncelikle soyunma odasında oyuncularını vurucu sözlerle motive etmeye çalışıyor. Ve sözlerini bir efsaneden, Michael Jordan'dan alıntısı ile bitiriyor:

"26 defa final şutunu atmam için bana güvendiler ve kaçırdım. Tekrar, tekrar, tekrar başarısız oldum. İşte bu yüzden başardım..."

"Soyunma odasına bir kurt sürüsü fotoğrafı astım"

Gasperini takımıyla olan duygusal ilişkisini şöyle anlatıyor:

"Soyunma odasına bir kurt sürü resmi astım. Önde bazı kurtlar var, bazıları da ortada. Bir tanesi en arkada. Önde olanlar hızı ayarlıyor. Onlardan sonrakiler en güçlüler. Bir saldırı olduğunda diğerlerini korurlar. Sürünün ortasındakiler her zaman korunur. Sonra, koruma görevi yapan 5 güçlü kurt daha vardır. En sondaki ise liderdir. Kimsenin sürünün gerisinde kalmamasını sağlar. Herkesi bir arada tutar ve grubu korumak için her yere koşmaya hazırdır. Mesajım şu; lider sadece en önde olan değildir. Tüm takımı korur. İşte benim oyuncularımdan istediğim de budur."

"Eğer gelişmezseniz, bittiniz demektir çünkü yerinde sayanlar, kaybedenlerdir"

Gasperini, muhabirin 'Atalanta basitçe söylemek gerekirse, dünyanın en eğlenceli takımlarından bir tanesi. Bunu nasıl yaptınız' mealindeki soruya yine kendine has bir şekilde cevap veriyor:

"Sana bir fikir vermesi için M.Ö. 500'lü yıllardan bir Çin atasözü söyleyeceğim, 'Savaş Sanatı'ndan: 'Savunma seni yenilmez yapar. Ancak kazanmak istiyorsan, saldırmalısın.' Bu, takımımın sahip olmasını istediğim ruhu ve zihniyeti özetliyor. Ancak daha önemli bir şey var; ekipte oluşturduğunuz kimlik her zaman güçlendirilmelidir. Gün geçtikte gelişmeli, büyümelisiniz. Eğer gelişmezseniz, bittiniz demektir. Yerinde sayanlar, kaybedenlerdir."

"Sağlam çalışmaya alışkın olmayanlar beni korkutuyor"

Gasperini'ye antrenmanlarının oyuncuları çok zorladığı, hatta eski İtalyan futbolcu Vieri'nin 'Antrenmanda sizi yok ederdi' sözleri hatırlatılıyor:

"Antrenman sırasında oyuncularımın mücadele etmesi gerekiyor. Sağlam çalışmaya alışkın olmayanlar beni korkutuyor. Zaferler, mücadeleden doğar. Eğer antrenman sırasında koşmazsanız, maçta da koşmazsınız. Tabii ki antrenmanda keyif almak da önemli çünkü oyun tarzınız ve kaliteniz bu sayede olur."

"Bizim bir felsefemiz var ve buna göre; İnananlar bizimledir, korkanlar gider"

Oyuncuların performans artışlarıyla ilgili de konuşan Gasperini şunları söylüyor:

"Bir sır var. Sıkı çalıştığınız zaman istediğiniz sonuçları aldığınızı anlayacak olgunluğa erişince, kendinizi yorgun hissetmiyorsunuz. Futbolcuların diğer atletler kadar zor ve yoğun antrenman yapmadığı gerçeğini unutmayın. Oyuncularım da bunu düşünmeli ve kendilerini daha da zorlamalı. Büyük yatırımlarımız yoktu, bu yüzden Avrupa'dan bizimle aynı felsefeye sahip genç oyuncular bulmalıydık. Oyun tarzımıza uyum sağlayabilmeli, kazanma mentalitesine sahip, hücumu düşünen ve sıkı çalışmaya istekli. İnananlar bizimledir, korkanlar gider."

"Papu Gomez ve Ilicic'i doğru idmanlarla yıldız yaptık"

Gasperini takımın son dönemdeki yıldızları Papu Gomez ve Ilicic özelinde de konuşuyor. Bu aslında genel olarak takımın gelişimiyle bir mesaj da ortaya koyuyor:

"Potansiyeline ulaşamamış olağanüstü bir oyuncudan, Papu'dan söz ediyoruz. Bunun sebebi yeterince iyi idman yaptırılmamasıydı. Daha iyi çalışmaya başladığında Avrupa'nın en iyilerinin seviyesine çıktı. Zaman kaybetmişti. İdmanlar sizi şampiyon yapar. Onlardan bir tanesi olmak için her şeye sahipti. Ilicic de başka bir örnek. Biz ona 'Büyükanne Josip' derdik. Çünkü herkese çok iyi davranır. İdmanlarda daha fazla efor sarf etmesi için onu ikna etmek zorunda kaldık. Zihinsel olarak hazır değildi. Ne zamanki zihniyetini değiştirdi işte o zaman biz de ona 'büyükanne' demeyi bıraktık ve 'profesör' demeye başladık. İdmanların aslında eğlenceli olduğunu ve yeniden doğduğunu fark etti. Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon 5 gol attı, mükemmel bir performans."

"Inter'den kovulduktan sonra Guardiola benimle tanışmak istedi"

2016 yılından bu yana Atalanta'yı çalıştıran Gasperini'nin sözleşmesi 2022 yılında sona erecek. Ancak İtalyan hoca her takımında bu kadar istikrarlı olamadı. 2011 yılında Inter'in başına geçmişti ve sadece 5 maç kalabildi. O günlerde Guardiola ile yaşadığı ilginç bir olayı anlatıyor:

"Inter'den kovuldum çünkü yönetim ile aynı vizyona sahip değildik. Daha sonra güzel bir mesaj aldım. Pep Guardiola benimle tanışmak istiyordu. Barcelona antrenmanlarına davet etti. Kariyerimde çok zor bir dönemdi. Pep gibi sıra dışı bir teknik direktörün o zamanki bu yaklaşımı beni çok mutlu etmişti. Bu onun nasıl biri olduğunu da gösteriyordu."

"İlk senemdeki Napoli maçı tarihi Atalanta yolunun başlangıcıydı"

Gasperini, Atalanta ile sahaya çıktığı ilk 5 lig maçının 4 tanesini kaybetmişti. 7. hafta oynanan Napoli maçına birçok genç oyuncu ile çıkmaya karar verdiğinde bunun 'kovulacağı maç' olması bekleniyordu. Ancak ligin en iyi takımlarından biri olan Napoli'yi 1-0 yendi ve her şey tersine dönmeye başladı:

"Bu yolda devam etmeye karar verdim. Her şeyi riske etmeye hazırdım çünkü düşüncelerime inanıyordum. Mattia Caldara, Roberto Gagliardini, Andrea Petagna, Andrea Conti ve sadece birkaç Serie A maçına çıkmış diğer genç oyuncularla oynadık. Harika bir performansla kazandık ve bu ilerlememizin başlangıcıydı. Tarihi Atalanta yolunun başlangıcıydı. Gençlerle hemen oynama fikrim vardı. İtalya'da Bergamo iş, sanayi ve üretim açısından çok önemli bir yer olarak kabul edilir. Ben de tercihen Atalanta akademisinde yetişmiş genç oyunculara bağlı bir projeye sahip olmak istedim. Takımın omurgası çok yaşlıydı. Bu yüzden farklı bir metot denedim: Genç oyunculara tam güven duymak, onları geliştirmek ve kalite futbola öncelik vermek."

"Doğru pozisyon almak için hakeme bakın"

3'lü savunma oyunlarını en iyi oynatan hocalardan bir tanesi Gasperini. Ancak oyuncuların pozisyonuyla saha içinde çok fazla oynuyor. Yüksek tempoda pres futbolu İtalyanların pek de alışık olmadığı bir oyun. Gasperini oyuncularının sürekli boşluk aramasını istiyor. Bu konuda da hakemin kendilerine yardımcı olabileceğini söylüyor:

"Bir oyuncu için doğru pozisyon almak çok önemlidir. Oyuncularıma, 'Hakeme bakın. Asla marke edilmiyor ve sürekli oyunu görebilecek doğru pozisyonu alıyor' derim. Özellikle Papu Gomez bu tavsiyemi dikkate aldı ve ona gerçekten yardımcı oldu."

"3'lü defans çok savunmacı dediler ben de onlara hücumcu olduğunu ispatladım"

"Yıllar önce Juventus altyapısında çalışırken 3'lü oynamayı önermiştim. O zaman bana bunun çok defansif olduğu söylenmişti. Ben de bunun tersi olduğunu kanıtladım. Üç savunmacı oyuna katılır ve hücumda da oynamak üzere eğitilebilir. Formasyon önemli değil. Kaç oyuncuyla hücum, kaç oyuncuyla savunma yaptığınız önemlidir. Eğer savunma felsefemi tek bir cümle ile özetlemem gerekirse bu, ona inanmadığım olurdu. 'Rakibin hata yapmasını bekleme' kavramına hiçbir zaman inanmayacağım. Atak yapmak için topu kapmak üzere saldırmalısınız."

"Bize karşı oynayan raklpler çok koşmak zorunda kalmalı"

Guardiola, Atalanta ile oynadıkları Şampiyonlar Ligi maçından sonra Gasperini'ye 'Sizinle oynamak dişçiye gitmek gibi' demişti. İtalyan hoca 'Bu harika bir metafor' diyor:

"Amacım her rakiple mücadele edecek bir takım ortaya çıkarmak. Bize karşı oynayanlar sürekli koşmak ve rahatsız edilmek zorunda."

"Geceleri uyanıp bir sonraki maç için çalışıyorum"

Eşi Cristina, Gasperini'nin bazı geceler uykusundan uyanıp defterine notlar aldığını söylemişti. Çılgın hoca bunu doğruluyor: "Bazen geceleri bilgisayarımla ya da yazı tahtamla bir sonraki oyun için çözümler üretmek üzerine çalışıyorum. Daha sonra bunların işe yarayacağına inanırsam idmanlarda çalışmaya başlıyoruz."

* Yazı The Guardian'da Fabrizio Romano'nun yaptığı röportajdan derlendi.

(https://www.theguardian.com/football/2020/may/20/atalanta-gian-piero-gasperini-serie-a) 

Kaynak: TRT SPOR

Sıradaki Haber
Bir 'duran top' analizi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz