Detay

Guardiola ve Tuchel'in unutulmaz akşam yemeği

26 Mayıs 2021 Çarşamba 16:57  |  Kaynak : TRT SPOR

Şampiyonlar Ligi finalinde Tuchel'in Chelsea'si ile Guardiola'nın Manchester City takımı karşı karşıya gelecek. Ancak bu, ikilinin ilk buluşması olmayacak.

Münih'in Odeonsplatz Caddesi üzerinde bulunan Schumann's restoran, 2015 yılında unutulmaz bir akşama ev sahipliği yapmıştı. Restoranın sessiz ve sakin köşelerinden bir tanesinde yer alan masanın ünlü konukları vardı: Bayern Münih Sportif Direktörü Michael Reschke, son olarak Mainz'da çalışan Thomas Tuchel ve Bayern Münih Teknik Direktörü Pep Guardiola... Ne ortam ama!

Dönemimizin en iyi futbol yazarlarından Raphael Honigstein'in The Athletic'te yer alan yazısı, meşhur akşam yemeğini yeniden hatırlamamızı sağladı. Yemeği organize eden Michael Reschke'ydi. Thomas Tuchel ile buluşacaklardı. Aynı günün öğlen saatlerinde Guardiola'nın Bayern Münih tesislerindeki ofisine giden Reschke, yemeğe Pep'i de davet etti. Pep hiç düşünmeden kabul etti.

Guardiola için futbol adamlarıyla sohbet etmek büyük bir zevk. Yıllar önce Crespo'nun 'İyi bir teknik adam olmak istiyorsan onunla tanışmak zorundasın' tavsiyesi üzerine Bielsa ile bir araya gelmek için Arjantin'e gitmişti. O ve yönetmen David Trueba, Bielsa'nın Rosario'daki çiftliğinde barbekü dumanları eşliğinde tam 11 saat futbol konuşmuşlardı. Pep, Arjantin'in efsane hocalarından Luis Menotti ile de Cruyff'un danışmanı Joan Patsy aracılığıyla bir araya gelmişti. Jumbo karides, empanadas ve soslanmış somon eşliğinde saatlerce futbol sohbeti yapmışlardı. Ricardo La Volpe için Meksika'ya, Carlo Mazzone için İtalya'ya gitmiş ve sırf Capello'nun soyunma odasını görmek için çok çok düşük bir maaşa Roma'ya transfer olmuştu. Almanların yükselen değeri, genç teknik adam Tuchel'le bir akşam yemeği mi? Pep için kaçırılmayacak bir fırsattı.

Michael Reschke'ye göre o akşam olanlar iki futbol adamının buluşmasından çok daha fazlasıydı. Onların sohbetini izlemek sanki iki satranç ustasının karşılaşmasına şahit olmak gibiydi. Sanki Cicero ve Socrates futbol hakkında tartışıyordu. Masa futbol sahasına; biberlik, tuzluk ve bardaklar futbolculara dönüşmüştü. Sistemler, formasyonlar, taktikler havada uçuşuyordu.

Birkaç gün sonra ikinci buluşma gerçekleşti. Bu sefer adres Brenner restorandı. Yine en sessiz ve sakin köşe seçilmişti. Pep'in az bilinen bir özelliğidir; gittiği her restoranda en köşe masaya oturur, arkasında masa olmamasına ve sırtını duvara yasladığına dikkat eder. Böylece tüm restoranı görür. Abartılı bir şekilde söylemek gerekirse orada bile alanlara ve boşluklara dikkat eder. Bu seferki buluşmada üçlüye eşlik eden bir isim daha vardı: Schalke 04 yardımcı antrenörü Peter Hermann. Belki de Reschke bir önceki yemekte yaşadıklarının gerçekliğine inanamamış, yanında bir şahit getirmişti.

Tuchel ve Pep kaldıkları yerden devam ediyorlardı. Masadakiler ikilinin oyuna dair bu kadar çok şey bilmelerini ve geçmiş maçları en ince ayrıntısına kadar hatırlamalarını hayretle izliyordu. Tuchel, Pep'e 2009'da Real Madrid'e karşı kanat beklerini nasıl haraket ettirdiğini hatırlatıyor; Pep de detaylarını anlatıyordu. Daha sonra Pep, Mainz'a karşı oynadıkları maçta Tuchel'in oyuncu değişikliklerinin işini nasıl zorlaştırdığını söylüyordu. Masada bulunan Hermann, ertesi gün Rischke'ye şöyle demişti: "Futbol hakkında çok şey bildiğimi zannederdim ama bu ikilinin konuşması, futbol hakkındaki bilgileri ve fikirleri çılgınca. Bunlar çok özel adamlar..."

Haksız da sayılmazdı. O dönem Bayern Münih Sportif Direktörlüğü gibi önemli bir görevde bulunan Reschke bile onları anlamakta güçlük çekmişti. Athletic'e o akşamları şöyle özetliyordu: "Ben sadece dinleyiciydim. Almanca-İngilizce karışık bir dil konuşuyorlardı. Çok fazla teknik terim kullanmıyorlardı ama onları takip etmek çok zordu. Tam dört saat boyunca o kadar yoğun sohbet ettikler ki garsonlar bile araya girmeye çekindi. Akşamın sonunda gerçekten futbol hakkında bir şeyler bilip bilmediğimi sorgular haldeydim. Adeta aydınlanma yaşamıştım."

Raphael Honigstein'in hatırlattığı gibi Tuchel o yıllarda sıkı bir Guardiola hayranıydı. Maçlarını takip etmek için sık sık Barselona'ya gidiyor, hakkında çıkan tüm kitapları okuyordu. Pep de Tuchel'in Mainz'da yaptıklarından oldukça etkilenmişti. Belki de o yemeklerin etkisiyle, kendisi görevi bıraktıktan sonra Bayern'in başına Tuchel'in geçmesi gerektiğini söylüyordu. Belki o buluşmalar da bunun içindi ancak olmadı, Dortmund elini çabuk tutmuştu. Tuchel, 2015 yazında Dortmund'un başına geçti ve çıktığı ilk Bayern maçında Guardiola'ya 5-1 yenildi.
 

Sıradaki Haber
Trabzonspor'un yeni umudu: Gervinho
Yükleniyor lütfen bekleyiniz