Detay

Guardiola'nın şapkadan çıkardığı golcü: İlkay Gündoğan

13 Şubat 2021 Cumartesi 23:16 - Son Güncelleme 27 Mart 2021 Cumartesi 20:26  |  Kaynak : TRT SPOR

Yakaladığı galibiyet serisiyle kulüp rekorunu kıran Manchester City’de İlkay Gündoğan, son 12 maçta 11 gol attı. Peki, Pep Guardiola ne yaptı, deneyimli orta saha oyuncusu son dönemde "gol makinesi"ne nasıl dönüştü?

Sezon başında ağır bir Leicester City yenilgisi tadan, akabinde çıktığı Leeds, West Ham, Liverpool, Tottenham, Manchester United ve West Bromwich maçlarında da puanlar bırakan Manchester City, oyun düzenini değiştirmeye başladı. Bu değişim, en çok İlkay Gündoğan'a yaradı...

Forvetsiz oyunla çıkışa geçti

Sezon başından beri diz ve uyluk sakatlıklarıyla boğuşan, sahada olduğu anlarda da bekleneni veremeyen ve ligde golü bulunmayan Agüero, resmi bir problem bildirilmemesine rağmen Southampton deplasmanıyla birlikte kadrodan kesildi. “Sahte 9” sistemini sıklıkla kullanmasıyla bilinen Guardiola, Ferran Torres, Sterling, De Bruyne ve Bernardo Silva’dan oluşan hücum hattıyla bu karşılaşmaya başladı.

Elde ettiği zafer sonrası Newcastle United, Chelsea, Brighton, Aston Villa gibi fikstürün pek çok kritik virajına bu şablonu kullanarak giren Guardiola, oldukça hareketli bir oyuncu grubuyla, kanat ve orta saha oyuncularını ceza sahasında golle burun buruna bırakan bir oyun geliştirdi.

Zaman zaman kadroya giren Gabriel Jesus da klasik santrfor tanımlamasının gereklilikleri yerine bu şablona ayak uydurmaya başladı.

Guardiola şapkadan golcü çıkardı

Yeni oyun düzeni, ekibin tecrübeli orta sahası İlkay Gündoğan’ın kariyer alışkanlıklarını tamamen değiştirdi. Zaman zaman 6, kimi zaman ise 8 numara rollerinde oynayarak genellikle "hücum aksiyonlarını başlatan isim" olarak aşina olduğumuz İlkay, bu kez bitirici pozisyonlarda topla buluşmaya başladı.

Maç içerisinde sağ ve sol kanada da kayan İlkay, önünde oynayan arkadaşlarının bıraktığı boş alanlara girerek bol miktarda gol pozisyonu yakalamaya başladı. Bu özgürlük, yıldız futbolcuya zaten kaliteli olan ceza sahası ve çevresinden şut atma özelliğini daha fazla kullanabilme şansı da sağladı.

Son 12 maçta 11 gol ve kariyer sezonu

Premier Lig’de bu sezonki ilk golünü West Brom ağlarına gönderen İlkay, bu mücadele sonrasında arka arkaya Newcastle ve Chelsea filelerini de salladı. Son 7 maçta tam 9 kez tabelaya etki etmeyi başaran tecrübeli futbolcu, son olarak Liverpool ve Tottenham maçlarında ikişer gol atma başarısı gösterdi.

Şampiyonlar Ligi’nde de Porto ve Marsilya maçlarında ağları sarsan İlkay Gündoğan, kariyer sezonunu yaşıyor. Bu yıl tam 13 kez gol sevinci yaşayan futbolcu, daha önce yine Manchester City formasıyla bir sezonda 6 gol bulmuş ve bu derecenin üzerine çıkamamıştı.

Kaleci degajını gole çevirdi

Attığı gollerde Sterling, Foden, Cancelo gibi yıldızların servislerini geri çevirmeyen İlkay, son olarak kaleci Ederson’un uzun topuna hareketlenip, şık bir çalımla Tottenham’ı avlamayı başardı.

Kaliteli ayaklarıyla tanınan Ederson, daha önce Benfica’daki son sezonunda Raul Jimenez’e, Manchester City ile şampiyonluk yaşadığı 2018-2019 sezonunda ise Agüero ve Sterling’e asistler yapmıştı.

İlkay Gündoğan, ulaştığı gol sayısıyla Premier Lig'de birçok forveti de geride bıraktı. 

Sıradaki Haber
Sporting'de tarihi değiştirdi: Ruben Amorim
Yükleniyor lütfen bekleyiniz