Detay

Harika çocuk: Kamaldeen Sulemana

27 Ekim 2021 Çarşamba 21:00 - Son Güncelleme 02 Haziran 2022 Perşembe 14:52  |  Kaynak : TRT SPOR

Fransa Ligue 1 ekiplerinden Rennes forması giyen 19 yaşındaki kanat oyuncusu Kamaldeen Sulemana, gelecek yıllarda adını sıkça duyabileceğimiz bir yeteneğe sahip. "Harika çocuk" tanıma bire bir uyan Ganalı yıldız adayını yakından tanıyalım..

Menajerlik oyunlarına ilgisi olanlar yakından bilir. "Harika Çocuk" (Wonderkid) kavramı; geleceğin en büyük yıldızlarından olması beklenen, içinde bulunduğu jenerasyonun özel yetenekleri için kullanılır.

Kamaldeen Sulemana da bu tanıma bire bir uyan, kısa sürede gösterdiği performansla Avrupa futbolunda adından sıkça söz ettiren bir isim. Sulemana, Nordsjaelland'tan sezon başında Fransız ekibi Rennes'e 15 milyon avro (bonuslarla 20'yi bulması bekleniyor) Danimarka Ligi rekoru kırarak transfer oldu.

Yalnızca 1.5 sezon Nordsjaelland'ta oynayan Sulemana, burada çıktığı 43 maçta toplam 14 gol ve 8 asist üretti. Asıl mevkisi sol kanat olan Ganalı yıldız adayı bununla birlikte santrfor ve sağ kanatta da görev yapabiliyor. 2002 doğumlu oyuncu "Right to Dream Akademi" ile Nordsjaelland işbirliğinin verdiği meyvelerden birisi.

"Everyone has the right to dream" yani "Hayal kurmak herkesin hakkı" mottosuyla 1999 yılında Gana'da kurulan "Right to Dream Akademi"; yeteneğin her yerde bulunabileceğine ve keşfedilebilmenin önündeki en önemli etkenin fırsat eşitliği/eşitsizliği olduğuna inanan bir kuruluş.

Akademinin temel amacı geliştirmek için bünyelerine katılan her bireyin maksimum potansiyeline ulaşmaları noktasında onlara profesyonel kişiler tarafından en iyi eğitimi verebilmek. Nitekim yıllar içerisinde yapılan yatırımların karışılığını alan "Right to Dream Akademi", 2015 yılında Danimarka kulübü Nordsjaelland'ı satın aldı.

Nordsjaelland ile faaliyetlerini ve ağını genişleten akademi, son olarak 2021 yılında Mısırlı Mansour Grubu tarafından 120 milyon dolarlık bir yatırımla satın alındı. Trabzonspor'dan hatırlayacağımız Majeed Waris ve Ajaxlı Mohammed Kudus gibi birçok ismin keşfedilmesini sağlayan "Right to Dream Akademi" futbol piyasasına son olarak Kamaldeen Sulemana'yı sundu.

Sulemana'nın Danimarka liginde gösterdiği performanstan sonra yaz transfer döneminde katıldığı Rennes ile Ligue 1'de, Fransa kariyerine nasıl başlayacağı merak konusuydu. Çünkü İskandinav ligleri ile Avrupa'nın 5 büyük ligindeki rekabet ortamı ve futbolun oynanış tarzının birbirine pek yakın seviyede olmadığını daha önce birkaç örnekte görmüştük.

Yine Nordsjaelland'taki olağanüstü performansı ve yeteneğiyle izleyicileri büyüleyen çok tanıdık bir isim burada gözümüze çarpıyor: Emre Mor... Avrupa'nın oyuncu yetiştiricilikte en özel kulüplerinden olan Dortmund kadrosuna katılan Emre'nin kariyerinin sonraki dönemindeki gidişatını hepimiz biliyoruz.

Tabi Emre Mor, biraz daha ayrı incelenmesi gereken, oyuncunun bireysel problemlerinin de ele alınabileceği bir örnek. Ancak yine Emre gibi Nordsjaelland'taki oyunuyla Danimarka liginde harikalar yaratan, ardından Serie A'da istenilen seviyeye bir türlü ulaşamayan Skov Olsen'i de ele alabiliriz. Bu noktada bir başka örnek de Martin Odegaard olabilir...

Ancak Sulemana, Rennes ile ilk sezonunda hem Fransa Ligi'nde hem de UEFA Konferans Ligi'ndeki oyunuyla kısa sürede fark yaratmayı başardı. Top hakimiyeti, hızı ve çalım yeteneği normalin çok üstünde olan Ganalı yıldız adayı, Ligue 1'de çıktığı 11 maçta 4 gol ve 1 asistle oynadı. Tabi bunlar yalnızca istatistik...

İstatistik demişken, şu anda yeryüzündeki en formda futbolcunun Liverpool forması giyen Salah olduğu konusunda herkes hemfikirdir. Avrupa'nın 5 büyük liginde oynadıkları son 6 müsabaka baz alınarak whoscored.com tarafından hazırlanan verilere göre 10 üzeri 8.88 ortalama tutturan Salah'ın en yakın takipçisi ise 8.14 ile Sulemana. Listenin 3. sırasında 8.08 ile Benzema, 4'te ise 7.94 puanla Lewandowski var.

Bir de kağıda yazılı olmayan ancak gözle görülebilen oyun becerisi var. Sol kanatta ayağına gelen toplarda rakip kaleye doğrudan gitmekten çekinmeyen Sulemana, hızı ve çalım becerisinin yanına son vuruşlardaki etkinliğini de belli bir seviyede yukarıya çıkardığı zaman, Avrupa'nın en elit takımlarının bir numaralı yıldızı olabilecek yetenekte bir oyuncu.

Çıktığı hemen her maçta sahada var olan isimlerden daha özel bir yeteneğe sahip olduğunu gösteren oyuncu bunu Neymar, Mbappe ve Messili PSG karşısında da kanıtladı. Ligue 1'de oynanan 9. hafta maçında Rennes, o ana kadar 8'de 8 ile gelen PSG'yi konuk etti. Ev sahibi ekip mücadeleyi 45 ve 46. dakikalarda bulduğu gollerle 2-0 kazanarak rakibine ligdeki ilk mağlubiyetini tattırdı.

Rennes'te maçı 1 gol ve 1 asistle tamamlayan takımın forveti Laborde, sergilediği iyi performansla dikkat çekti. Ancak sahada çok daha parlayan bir başka isim daha vardı. 45. dakikada Laborde'ye attığı golün asistini yapan Kamaldeen Sulemana, kelimenin tam anlamıyla Paris'in sağ kanadını maç boyu otobana çevirdi. Ganalı yıldız adayının bu performansını çok daha değerli kılan bir şey vardı.

O da karşısında oynayan futbolcunun belki de sezonun en önemli sağ beki olmasıydı. Bahsettiğimiz isim Achraf Hakimi'den başkası değil. Real Madrid altyapısında yetiştikten sonra forma giydiği her takımda kariyerini yükselişe geçirmeye devam eden, sırasıyla Dortmund ve Inter'in vazgeçilmezi olan ve hatrı sayılır bonservis bedelleriyle transferler yapan Faslı oyuncu, hemen hemen her pozisyonda Sulemana'nın karşısında çaresiz kaldı.

Ancak ülkemizde olduğu gibi, tüm dünyada "Harika Çocuk" olarak tanımlanan birçok futbolcunun yeteneklerine nazaran oluşturdukları kariyerleriyle hayal kırıklığı yarattığı da ortada. Freddy Adu, Nicklas Bendtner, Bojan Krkic, Giovani Dos Santos ve Alexandre Pato bir çırpıda bu noktada örnek olarak sayabileceğimiz isimler.

"Right to Dream Akademi" ile var olan yeteneğini maksimum seviyeye çıkarabilmesi için özel olarak eğitilen Sulemana ise kısa süre içerisinde sahada ortaya koyduğu performansla Avrupa futbolunda sözü daha uzun yıllar edilecek bir isim olacağının sinyallerini verdi.

Nordsjaelland'ta oynadığı dönemde antrenörü Flemming Pedersen'in "O bir kasırga. Neymar seviyesinde bir potansiyelden bahsediyoruz. Belki daha hızlı olduğu için daha da potansiyelli" dediği Ganalı yıldızın, bir sonraki transferini Avrupa'nın en elit takımlarından birine yapması hiç de sürpriz olmaz...

Sıradaki Haber
Baki Mercimek ile özel röportaj
Yükleniyor lütfen bekleyiniz