Detay

Hayat kurtaran taraftar: Andrew Deaner

14 Şubat 2021 Pazar 11:20 - Son Güncelleme 27 Mart 2021 Cumartesi 20:25  |  Kaynak : TRT SPOR

2012 yılında oynanan Tottenham-Bolton mücadelesinde kalp krizi geçiren Fabrice Muamba, hayatını o gün tribünlerde olan Andrew Deaner’a borçlu...

Tarihler 17 Mart 2012’yi gösteriyordu. İngiltere Federasyon Kupası çeyrek final maçında Tottenham, sahası White Hart Lane’de Tuncay Şanlı’nın da formasını giydiği Bolton Wanderers ile karşı karşıya gelmişti.

Maç çok keyifli başlamıştı. Henüz ilk dakikalarda Gareth Bale’in kendi kalesine attığı golle konuk ekip öne geçmiş, çok geçmeden Walker’ın cevabıyla skor eşitlenmişti. Bu keyifli mücadeleyi seyretmek için tribünleri dolduran kalabalık, ihtiyaç duyduğu her şeyi sahada bulabiliyordu.

Ta ki 41. dakikaya kadar...

41 dakikalık futbol ziyafetinin ardından mücadeleyi izleyen herkes, Bolton Wanderers’ın Kongo asıllı İngiliz orta saha oyuncusu Fabrice Muamba’nın bir problem yaşadığını fark etmeye başlamıştı.

Bolton kulüp doktoru Jonathan Tobin’in yardımına, Tottenham sağlık personeli Shabazz Mughal de koşmuştu.

Sahada ter döken meslektaşları gözyaşlarını tutmamaya başlamıştı

Luka Modric, Rafael van der Vaart, Gareth Bale ve Nigel Reo-Coker başta olmak üzere sahadaki birçok yıldız, Muamba’nın durumu hakkında bilgi aldıktan sonra gözyaşlarını tutamamaya başlamışlardı.

White Hart Lane tribünlerindeki coşku, yerini müthiş bir sessizliğe ve hayat mücadelesi veren futbolcu için edilen dualara bırakmıştı. Kısa süre içerisinde Fabrice Muamba’nın kalp krizi geçirdiği açıklandı.

O gün, tribünlerde bir kardiyolog vardı

Andrew Deaner, Kuzey Londra’da görev yapan tecrübeli bir kardiyologtu. Sıkı bir Tottenham taraftarı olan Deaner, kardeşleriyle birlikte takımını desteklemek üzere maça gelmişti. Yerde yatan Muamba’yı ve doktorların müdahalelerini takip ederken, genç futbolcunun bir kalp rahatsızlığı geçirdiğini anlamıştı. Kardeşlerine, sahaya gitmesi ve doktorlara yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Hemen her ülkede geçerli olan protokoller gereği, tribünlerden herhangi birinin sahaya inmesi İngiltere’de de yasaktı. Deaner, saha kenarında görevli olan bir arkadaşına yardım etmek istediğini iletti. Sağlık ekiplerine, kendisinin uzman bir kardiyolog olduğu hakkında bilgi verildikten sonra sahaya girmesi için onay aldı.

Meslektaşları Jonathan ve Shabazz ile koordineli olarak müdahaleye katılan kardiyolog, ekibi yönlendirmeye başladı. Sahada yapılan kalp masajının ardından Muamba, Deaner’ın yönlendirmesi sonrası ambulansla Londra’da göğüs hastalıkları üzerine hizmet veren bir hastaneye götürüldü.

Kalbi, tam 78 dakika boyunca çalıştırılamadı

Deaner, BBC’ye yaptığı açıklamalarda, o anları şu sözlerle aktarıyor:

“40 dakika futbol oynamış, 23 yaşında çok formda bir adamın doktoru olmak, benim için alışılmadık bir durumdu. Doğrudan operasyona başladık. Arterlere ve diğer damarlara ulaşarak müdahale ettik. Her geçen dakika, her geçen saniye onu kaybetmeye yaklaşıyorduk. Zaman, o esnada en büyük rakibimizdi.”

Sahada, ambulansta ve hastanede verdiği mücadeleyle birlikte Muamba’nın kalbi tam 78 dakika boyunca durmuştu. Bolton doktoru Jonathan Tubin, hastanedeki çalışmaları takip ederken, genç futbolcunun hayatını kaybettiğini düşünüyordu.

Muamba’ya 15 kez elektroşok uygulanmıştı. Sağlık çalışanlarının yoğun çabası, mucizevi bir şekilde saatler sonra meyvesini verdi ve Muamba’nın kalbi atmaya başladı.

“Yapılan müdahale, Muamba’yı hayata döndürdü”

24 saatlik kritik bekleyişin ardından genç futbolcu, tehlikeyi atlatmış ve hayata tutunmayı başarmıştı.

Kardiyoloji uzmanı Graham Stuart, Muamba’nın yaşam mücadelesi esnasında Andrew Deaner ve sağlık çalışanlarının başarısını şu sözlerle ortaya koydu:

“Böyle bir durumda, hastayı hayatta tutmak için iki kritik nokta var: Hız ve doğru karar alma. Andrew Deaner, ilk müdahaleyi yönetirken doğru kararlar vermiş ve doğru müdahalede bulunmuş. Sahada ve ambulanstaki diğer sağlık çalışanları da Deaner’ın direktiflerine uygun şekilde, hızlı hareket ederek çok başarılı bir ilk müdahale sürecini geride bırakmışlar. Sağlık ekibinin bu başarısı, Muamba’ya yaşama tutunmak için en büyük şansı verdi.”

Deaner, Muamba’nın bu süreçte uzun süre oksijensiz kalmasını engellemişti. Bu sayede genç futbolcu, yaşamını sağlıklı şekilde sürdürmesini engelleyecek kalıcı hasarlara uğramadan krizi atlatmayı başardı.

Gözleri açılır açılmaz ilk sorusu “Maçı kayıp mı ettik?” oldu

Saatler sonra kendine gelen Muamba, gözünü açtığında yanıbaşında arkadaşlarını ve ailesini gördü.

Yakın arkadaşı Aime Esalo, Muamba’nın uyandıktan sonra babasına “Maçı kayıp mı ettik?” sorusunu yönelttiğini söyledi. Mücadelenin hakemi Howard Webb, yaşanan hadisenin ardından karşılaşmanın tamamlanmasını uygun görmemiş, futbolcuları soyunma odasına alarak maçı tatil etmişti.

Fabrice Muamba için çok duygusal bir an...

Bolton, Muamba'nın kalp krizinden 1.5 ay sonra Tottenham'ı lig mücadelesinde konuk etti. Hastane sürecini atlatan genç oyuncu, futbolu bıraktığını resmi olarak açıklamadan kısa süre önce, Bolton taraftarlarını selamlamak ve Tottenham'a da teşekkür etmek üzere Reebok Stadyumu'na çıktı.

Stadyumda ve ekran başında bulunan tüm futbolseverlerin duygu seli yaşadığı anlarda Muamba, iyi dilekleriyle yanında olan herkese ve hayatını kurtaran doktorlara teşekkür etti.

Arsenal altyapısından yetişen, İngiltere’nin alt yaş milli takım kategorilerinde defalarca forma giyen Fabrice Muamba, 23 yaşında futbolu bırakmak durumunda kaldı.

Muamba, şu sıralar Rochdale kulübünün U16 takımında antrenör olarak görev yapıyor. Andrew Deaner ise, tıbbi kariyerinin yanında kardiyoloji üzerine deneyimleriyle genç doktor adaylarına eğitim veriyor.

Sıradaki Haber
Guardiola'nın yeni yıldızı: İlkay Gündoğan
Yükleniyor lütfen bekleyiniz