Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Detay

İki farklı karakter: Agassi-Sampras

15 Temmuz 2020 Çarşamba 22:26

Tenis dünyasında içinde Navratilova-Evert’in aksine dostluk barındırmayan rekabetler de mevcut. Tıpkı Andre Agassi ve Pete Sampras rekabetinde olduğu gibi.

Oyun tarzı ve davranış biçimi olarak daha farklı karaktere sahip sporcular bulamazsınız.

Rekabette 34 maçın 20’sini kazanan Sampras’ın üstünlüğü göze çarpıyor. 14 maç kazanan Agassi, 5 Grand Slam finalinin 4’ünde kazanan taraf oldu. Agassi, 1 yıl boyunca dünya sıralamasının zirvesinde yer alırken Sampras bu unvanı 472 gün elinde tuttu.

Bu rekabeti farklı kılan nokta ise her iki tenisçi de henüz çocukken ortaya çıkması.

Agassi ve Sampras tamamen farklı dünyalardan gelen iki sporcu. Biri Las Vegas’tan gelen isyankar, diğeri ise Maryland’in açık sözlü, dürüst çocuğu. Bu ikiliyi bir araya getiren şey ise Çocuk Tenisçiler için düzenlenen bir turne oldu.

Agassi yeteneği ve gösterişli tarzıyla tam bir şovmendi. Sampras ise tamamen farklı bir yapıya sahipti.

Agassi 90’larda tenis dünyasını domine eden isim olsa da 1990 Amerika Açık finalinde gülen taraf Sampras oldu.

ATP Masters Serileri’nin bir parçası olan 1994 Lipton Finali öncesinde Pete Sampras ülser hastalığından dolayı zor durumdaydı. Damar yoluyla tedaviye ihtiyaç duyan Sampras, rakibinden maçın 1 saat ertelenmesi yönünde ricada bulunur. Agassi kurallar bu durumda maçı hükmen kazanmasına müsaade etse rakibinin ricasını kabul eder.

İkili maçın 1 saat ertelenmesi yönünde anlaşır ve tedaviden dönen Sampras kazanan taraf olur.

Sampras ve Agassi’nin bir sonraki düellosu 1995 Avustralya Açık finali olur ve kazanan bu kez Agassi olur. Zorlu bir bilek sakatlığından dönen Agassi, kariyerinin zirve noktasına çıkmıştır. O dönemde Brook Shields ile ilişki yaşayan Agassi, sevgilisinin isteğiyle saç ve sakalını da traş eder.

İki efsane oyuncunun rekabetinin doruk noktaya ulaştığı maç ise Agassi’nin 1990’ın rövanşını almak için sahaya çıktığı 1995 ABD Açık finaliydi.

1990 ABD Açık finalinin üzerinden 5 yıl geçmişti. Wimbledon zaferiyle turnuvaya başlayan ve finale ulaşan Samptas, son derece moralliydi.

Medya ikili arasındaki rekabete büyük bir ilgi gösteriyordu. Nike reklamında birlikte rol alan ezeli rakipler, aralarında herhangi bir düşmanlık olmadığını da göstermiş oluyordu. Tek amaçları kariyerlerinin ikinci ABD Açık zaferini kazanmaktı.

Yarı finalde Boris Becker’i mağlup eden Agassi, maç sonunda kameralara şöyle diyordu:

“Pete, izliyor musun, geliyorum.”

Agassi’nin amacı kazanarak unvanını korumaktı. Ace ve rallilerle dolu geçen maç asla bitmeyecek gibi görünen meşhur New York Caddeleri Sayısı’nı da içinde barındırıyordu.

Ama 4 setlik maçın sonunda kazanan taraf Sampras oldu. Üçüncü ABD Açık zaferini kazanan Sampras, Las Vegas çocuğuna karşı ise finalde ikinci kez kazandı.

Agassi için üst üste gelen galibiyetler değil, finalde kazanmak önemliydi, otobiyografisinde belirttiği gibi :

“Üst üste 26 maç kazandım ama bir şey ifade etmiyor, o son maçı kazanmak için bütün galibiyetlerimi feda ederdim"

1995 ABD Açık Finali’ni kaybeden Agassi’nin kariyeri ve özel hayatı tepetaklak gitmeye başladı. Dünya sıralamasında giderek aşağı düşen yıldız oyuncu, 4 yıl boyunca bir Grand Slam zaferi kazanamadı. 

Bu finalin ardından tenis dünyasının iki yıldızının kariyeri tamamen farklı yönlere gitti. Agassi büyük bir düşüş yaşarken Sampras zirvedeki yerini sağlamlaştırdı.

İkili 1999 yılına kadar bir Grand Slam Finali’nde karşılaşmadı. Agassi rakibine karşı başka bir Grand Slam Finali’nde zafer elde edemedi.

Agassi’nin otobiyografisi Sampras ile olan ilişkisine ışık tutuyor.

2010 yılında anılarını kaleme alan Andre Agassi, ezeli rakibine sataşmadan edemedi. Agassi, Sampras’ı ‘uyuz’ ve ‘yaratıcılıktan uzak biri’ olarak tanımladı.

Ezeli rakipler emeklilik dönemlerinde bile rahat durmuyorlardı.

Agassi’nin kitabının yayınlandığı 2010 yılında iki azılı rakip karşı karşıya geldi. Haiti’deki depremzedeler için düzenlenen yardım maçında Sampras – Federer ikilisiyle Nadal – Agassi takımı karşı karşıya geldi.

Maç keyifli başlasa da sonrasında ortam gerildi. Sampras, kendisine “Çok ciddisin Pete, biraz eğlen” diyen Agassi’nin güvercin adımlarını taklit etmeye başladı.

Karşılıklı atışmalar havada uçuşurken devreye giren isim Federer oldu:

“Bu rekabet çok yoğun Rafa. Bir şeyler yap”

“Ortamı neşelendirmek için sorumluluk aldım ama biraz üzücü bir durum ortaya çıktı”

Her iki yıldız da maç sonu düzenlenen basın toplantısına katılmadı.

“Pete’e ulaştım ve özür dilemek istediğimi söyledim. Amacımın asla ona zarar vermek veya üzmek olmadığını biliyor. Ona büyük saygı duyuyorum. Maç sırasında yaptıklarımın sebebi aramızdaki soğukluğa bir son vermek istememdi”

Andre Agassi şöyle devam etti:

“Sporda en önemli şey rekabettir. Kazanmak için elinizden gelen her şeyi ortaya koyarsınız. Sizi izleyenlerin de beklentisi bu şekildedir”

Agassi - Sampras rekabeti, spor dünyasının gördüğü en büyük rekabetlerden bir tanesiydi.

İlişkilerinde inişler ve çıkışlar olsa da, ortam gerginleşse de, tamamen zıt karakterlere sahip olsalar da bir sınırları vardı.

Sonuç olarak tenis sporuna büyük renk kattılar. 

Kaynak: TRT SPOR

Etiketler: Andre AgassiEn Büyük RekabetlernostaljiPete SamprasTenis