Detay

İklim değişikliğiyle mücadelede taraftarın rolü

14 Mart 2022 Pazartesi 11:40 - Son Güncelleme 14 Mart 2022 Pazartesi 11:43  |  Kaynak : TRT SPOR

Eğer gerekli önlemler alınmazsa bir gün gelecek kayacak pist veya sporun sağlıklı yapılabilmesi için temiz hava bulunmayacak. İklim değişikliği yaşayan herkes gibi sporun paydaşlarını da çok derinden etkileyecek.

Sporda herhangi bir branşın ve takımın taraftarı olarak ya da popüler branş futbol seyircisi olarak, muazzam bir insan topluluğunun parçasıyız. Gücümüzün yattığı yer de o topluluğun büyüklüğü içinde. Bu cümle sporun gücünü ortaya koyuyor ve geleceğimizi ilgilendiren konularda toplumları etkileyen bu yapıyı faydalı ve etkin hale getirmenin bir yolu olabileceğini bize gösteriyor diyebiliriz.

Aslında bu önemli konuyu özellikle profesyonel spor yöneticisi olarak hep gündem de tutmaya çalışıyorum. Özellikle spor endüstrisinde gelişen, değişen ülkemizde, Avrupa ve Dünya'dan gelişmeleri ve araştırmalarımı sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Daha önceki yazılarımda belirttiğim üzere sporun toplumları etkileyen, yönlendiren bir yapısı var. Büyük kitleleri peşinden sürüklüyor ve bu cazibesi hiç de bitecek gibi değil. Ülkemizde de farklı branşlarda iklim krizini gündemde tutan sosyal sorumluluk projelerinin olduğunu da söyleyelim.

Tabi ki ülkemizde spor ekonomisi pastasının en tepesinde yer alan futbol branşının dünyada da bu pastanın en üstünde yer aldığını biliyoruz. Spor endüstrisinin uluslararası alandaki en üst temsilcilerinin (Olimpiyat Komitesi ve UEFA gibi) sürdürülebilir gelecek konusundaki planlamaları ve stratejilerinden geçtiğimiz yazılarımda bahsetmiştim.

Peki bu konuda özellikle kitleleri etkileyen futbol takımlarının taraftarları işin iklim krizi boyutunu gündeme taşımak için neler yapıyor ya da yapmalı? Bu konuyu araştırdım. Yapılan çalışmalar futbol camiasının küçük yaşam tarzı değişiklikleri yaparak nasıl büyük bir etki yaratabileceğini vurguluyor.

İstatistiki olarak araştırılan bu veriyi sizlerle paylaşmam gerekiyor. Futbol taraftarları, küresel karbon emisyonlarını doğrudan 5,5 milyar tondan fazla azaltabilir. Bu 2030 yılına kadar iki derecelik ortalama ısınma hedefini aşmamızı engellemek için ihtiyaç duyulanın yarısından fazlası.

Pek olası görünmüyor ama bu doğru. İklim değişikliği, ilgilenmesi kolay bir konu değil. Karmaşık, bunaltıcı ve kendimizi güçsüz hissetmemize neden oluyor ama güçsüz değiliz. Tutarlı bir şekilde araştırmalar insanların yüzde 70'inden fazlasının iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu gösteriyor.

Daha da etkileyici bir şekilde, bir Avrupa araştırması futbol taraftarlarının yüzde 80'inin sporun çevre korumasını ele alması gerektiğine inandığını savunuyor. Basit eylemler, hayranların güçlerini kullanmalarının ilk yolu hem en basit hem de doğrudan en faydalı olanıdır.

Birleşik Krallık'taki hayranların yüzde 80'inin karbon emisyonlarını azaltmak için büyük veya küçük harekete geçtiğini hayal edelim: Sadece kıyafetlerini daha düşük bir sıcaklıkta yıkayarak, 1,3 milyondan fazla arabanın kontak kapamasıyla aynı miktarda karbon tasarrufu sağlayabilirler.

Duş sürelerini beş dakikaya indirerek, kömürle çalışan bir elektrik santralini kapatmakla aynı miktarda emisyondan tasarruf edilebileceğini de araştırmalar bize söylüyor. Küçük yaşam tarzı değişiklikleri genellikle böyle büyük bir sorun karşısında tamamen anlamsız gelir, ancak hepimizin bunu yapıp yapmadığımızı hayal edin.

Ve bu hikayenin sadece bir parçası. Maça gitme alışkanlıklarımız, satın alma alışkanlıklarımız kuruluşları ve yönetenleri baskı altına aldığından, bireysel değişiklikler sistemik değişiklikleri besler. Dünyanın her yerindeki farklı bağlamlardaki insanlar, emisyonlarını verimli bir şekilde azaltmak için farklı yollara sahip olacaklar, ancak dünya çapında 3,5 milyar hayranla, hepimiz elimizden geleni yapsaydık ne olurdu? 

Futbol taraftarları, toplumsal bir değişimin arkasındaki itici güç olacaktır.

Değişen zihniyet

Basit yaşam tarzı değişikliklerinin zevklerinden biri, bir kez alışkanlık edindikten sonra, her yenisinin daha kolay hale gelmesi ve kısa sürede hayatın her alanına nüfuz etmesidir. İnsanlar yaptıklarının çevresel etkisini düşünmeye başladığında, gerisini sorgulamak ikinci doğa haline gelir bu domatesler nerede yetiştirildi? Bunu ikinci eli bulabilir miyim? Arabayı almanın bir alternatifi var mı gibi…

Kartopu etkisi

Son olarak, diğerleri değişikliklerin basitliğini ve sahip oldukları büyük etkiyi gördüklerinde, hayatlarında bu kolay değişiklikleri yapmaya başlayacaklardır. Ancak bu istatistikleri oraya çıkarmamız ve bunun hakkında olabildiğince sık ve henüz gemide olmayan izleyicilerle konuşmamız gerekiyor.

Bu, sorumluluğu hükümetler, kuruluşlar ve büyük işletmeler yerine bireye yükleme durumu değildir. Hâlâ üzerine düşeni yapmaları gerekiyor. Ancak bu sahip olduğumuz gücü maksimum etki için kullanmakla ilgili.

Futbol camiasının gücünü nasıl kullanırız?

1. İletişim

Bu inanılmaz topluluğa iklim değişikliği hakkında tartışma getirmek, eylemlerimizin cüzdanlarımız üzerindeki etkisini düşündüğümüz gibi, eylemlerimizin sahip olduğu gezegensel etkiyi de düşünmeyi normal hale getirecektir. Ve bununla ilgili insanlara birlikte ne kadar tasarruf edebileceklerini göstermek nihayetinde umut verici bir mesajdır.

2. Rekabet

90 dakikalık hikayelerin öngörülemeyen kaosu için her hafta ayarlamamızın nedeni olan bu şeyler, aynı zamanda futbol taraftarlarının bunu sürdürebilmesinin nedenleridir: rekabet, duygu, tek bir nedenin arkasında birleşme. Bu nedenle , en yeşil taraftar grubunu kutlamak için biraz dostane rekabet , futbol fandomunu harekete geçirmenin ideal yolu olabilir.

3. İstatistik

Futbolda yer alan sayılar, toplu olarak küçük değişikliklerin bile büyük bir etkiye sahip olduğu anlamına gelir. Bunu bilmek birlikte hareket eden bu devasa topluluğun bir parçası olmak, bize önemsiz gibi görünen bireysel eylemlerimizin ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor.

Futbol ve sürdürülebilirlik dünyalarını birleştirmek, gelişmekte olan, güçlü bir alandır. Bu alanda çalışan kuruluşlar var ve bu, bu inanılmaz topluluk zamanımızın belirleyici zorluğunun arkasında birleştikçe büyüyecek.

Bireyler, değişimi yönlendirme de ki etkilerini hafife alırlar, ancak diğer hayranlar arasında değişimi savunmak, her kişinin kendi etki alanlarına yayıldığı için ölçülemez bir etkiye sahiptir.

Özetin Özeti:

Spor sektörü olarak yapılacak o kadar çok etki var ki bunları sizlere sporun en üst kurumları ve bu yazımda da taraftar etkisiyle aktarmaya çalıştım, Eğer önlem alınmazsa bir gün gelecek kayacak pist, sporun sağlıklı yapılabilmesi için temiz hava kalmayacak. Bu durum herkesi olumsuz etkileyeceği gibi sporun paydaşlarını da çok derinden etkileyecek.

Artık şunu da belirtmeden geçemeyeceğim kulüp yapılarında,federasyon ve sporun üst kurumlarında iklim değişikliği ve sürdürülebilir yaşam için kurumlara yön veren görev tanımları var. Bunlar halk ve toplum sağlığı görevi, sürdürülebilirlik ve proje görevleri gibi toplumları etkileyen bu yapıya entegre edilmiş görevler olarak göreceğiz.
 

Sıradaki Haber
99 yıl önce bir lisenin bahçesinde yeşerdi: Gençlerbirliği
Yükleniyor lütfen bekleyiniz