Detay

IOC ve İklim Eylem Planı

18 Kasım 2021 Perşembe 19:24 - Son Güncelleme 19 Kasım 2021 Cuma 09:13  |  Kaynak : TRT SPOR

Olimpiyat Oyunları, spor yoluyla insanları etkileme misyonunu kullanıyor ve İklim Eylem Planı ortaya çıkıyor... Peki, iklim değişikliğiyle mücadele için neler yapılıyor? Seçkin Renklibay konuyu kaleme aldı.

Sporda herkesin bildiği üzere toplumları etkileyen ve özellikle pandemi ile de daha da gündemde olan insan geleceği konusunun önemini ve ne seyir de gideceğine dair kararları bir an önce alıp sürdürülebilir yaşama katkı verecek çalışmalar yapılması gerekiyor.

Spor alanında etkisinin en fazla görüleceği ve dünyanın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları sanırım spor yoluyla insanları etkileyecek en önemli oluşumlardan biri. İklim değişikliklerinin gündeme taşınması ve alınacak önlemler konusunda dünyanın en büyük spor organizasyonu olan Olimpiyat Oyunları’nın düzenleyici kurumu Uluslararası Olimpiyat Komitesi iklim değişikliği konusunu bir hayli önemsiyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), iklim değişikliğiyle mücadele taahhüdünün bir parçası olarak 2030 yılına kadar doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarını yüzde 50 azaltacağını ve bu konuda gerekli çalışmaları yapacağını kendi sayfasından duyurdu.

Ayrıca IOC başkanı Thomas Bach’ın açıklamalarına göre, spor alanında 2030 yılına kadar emisyonlarda yüzde 50'lik bir kesintiye ulaşmak için IOC, 2024 yılına kadar ulaşılması gereken yüzde 30'luk bir ara azaltma hedef olarak belirledi. IOC'nin duyurusu, iklim değişikliğinin değerlendirilmesinde önde gelen uluslararası kuruluş olan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Altıncı Değerlendirme Raporu'nun yayınlanmasının ardından geldi. Ağustos 2021'de yayınlanan rapor, insan kaynaklı iklim değişikliğinin benzeri görülmemiş bir hızla yoğunlaştığını tespit etti. Spor hem kış hem de yaz aylarında giderek daha fazla etkileniyor ve bu konuya sporun tüm paydaşlarının katkı vermesi gerekiyor.

Birleşmiş Millletler ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Ortak Çalışması

Kar ve sıcaklıklar kış sporlarını etkilerken, artan yaz sıcağı sporcuların, etkinlik organizatörlerinin ve taraftarların sağlığını tehdit ediyor. 2018'de, BM İklim Değişikliği ile birlikte çalışan IOC, spor dünyasında iklim eylemini yönlendirmeyi amaçlayan BM İklim Eylem Çerçevesi için sporun geliştirilmesine yardımcı oldu ve uygulanmasında liderlik rolü üstlendi. Şimdiye kadar IOC'nin kendisi de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından 270'den fazla spor organizasyonu buna kaydoldu. Bunlardan biri de popüler branş ve etki getirecek kurum olan UEFA.

IPCC raporundan elde edilen en son verilere dayanarak, küresel sıcaklık artışını 1,5˚C ile sınırlamaya yardımcı olmak için, çerçeveyi imzalayan tüm tarafların emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltması gerekecek.

IOC İklim Eylem Planı nedir?

Paris Anlaşması uyarınca, Sera Gazı Protokolü tarafından tanımlanan üç kapsamda, IOC'nin doğrudan ve dolaylı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 50 azaltmak

Geri kalan emisyonlarının yüzde 100'ünden fazlasını, esas olarak Olimpiyat ormanı projesi aracılığıyla telafi etmek,

Etkisini daha geniş Olimpik Hareketi, tedarik zincirini ve diğer paydaşları iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye ve spor dünyasını daha sürdürülebilir hale getirmeye teşvik etmek için kullanıyor.

İklim-pozitif Olimpiyat Oyunları olmazsa olmaz olacak

Mart 2020'de IOC, Olimpiyat Oyunları iklimini olumlu hale getirme kararı aldı. 2030'dan itibaren, her Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi (OCOG) sözleşmeyle aşağıdakileri yapmakla yükümlü olacak.

Doğrudan ve dolaylı karbon emisyonlarını en aza indirmek ve Olimpiyat Oyunları ve ötesi için kalıcı sıfır karbon çözümleri uygulanacak.

Yaklaşan tüm Olimpiyat Oyunları, karbon nötrlüğü taahhüdünde bulunacak ve Paris 2024, 2030 tarihinden önce bile iklim açısından olumlu ilk Oyunlar olmayı hedefliyor.

Pekin 2022: Neler yapılacak?

Pekin 2022 Oyunları’ndaki tüm yarışma mekanları yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmayı hedefliyor. Doğal ve düşük karbon emisyonlu CO 2 soğutma sistemleri ve Pekin 2022 buz sahalarının çoğunda kullanılacak bu düşük iklim etkisi teknolojisi ilk kez Çin'de ve Olimpik Kış Oyunları’nda kullanılacak.

Karbon emisyonlarını önlemek ve azaltmak için diğer önlemlerin yanı sıra, spor mekanlarının yüzde 95'i önceden var olan veya geçici olan Paris 2024 karbon ayak izinin, önceki Olimpiyat Yaz Oyunları’nın karbon ayak izinin yarısı kadar olması bekleniyor.

Paris 2024 ayrıca artık emisyonlarının yüzde 100'ünden fazlasını telafi edecek ve etkisini uzun vadeli karbon telafi projeleri geliştirmek için kullanacak ve iklime olumlu katkısı olan dünyanın ilk Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları olacak.

LA28, Los Angeles'ın ikonik spor tesislerinden en iyi şekilde yararlanacağı ve tek bir kalıcı mekanın inşa edilmesini gerektirmeyeceği anlamına gelen radikal bir yeniden kullanım yaklaşımını benimsedi. LA28, büyük ölçekli canlı etkinlikler için yeni bir standart belirlemeyi amaçladığından, planlarına anlamlı sürdürülebilirlik önlemleri eklemeyi taahhüt etti.

Özetin özeti;

Dünya olarak geç kalsak da tüm bu bilgiler ışığında spor yoluyla geleceğimize katkı sunacak bu önemli çalışmaların faydasını umuyorum yakın zamanda göreceğiz. Artık yaşadığımız toplumda her alanda iklimin, suyun, kuraklığın, sağlıklı yaşam ve nitelikli eğitime ulaşma çabaları gibi bir çok önemli faktörün yaşamımızı ve her iş alanını etkilediği daha da fazla hissediyoruz. Bu arada ülkemizde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ayrıca iklim değişikliği de eklenerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak revize edildiğinin de bilgisini verelim.
 

Sıradaki Haber
İnfografik: Süper Lig, Avrupa'nın en yaşlı ligi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz