Detay

Kamila Valieva tarihe geçti

07 Şubat 2022 Pazartesi 10:55 - Son Güncelleme 07 Şubat 2022 Pazartesi 10:54  |  Kaynak : TRT SPOR

Rus Kamila Valieva, olimpiyatlarda ilk dörtlü atlayışı gerçekleştiren kadın patenci olarak tarihe geçti. 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın üçüncü gününde buz pistinde öne çıkan gelişmeleri Aylin Çetinkaya yazdı...

Çiftlerde ROK birinciliği geri aldı

Artistik buz pateninde takım yarışlarında madalya sahiplerinin belirlendiği bugünkü seans, çifler serbest program ile başladı. İlk sırayı Rus Olimpiyat Komitesi’nden Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov çifti aldı. Mishina/Galliamov çifti kısa programı ikinci sırada tamamlamıştı. Serilerinin sonuna kadar başarıyla gelen çift, programlarının son elementi olan kaldırışın çıkışında Galliamov’un dengesini kaybetmesi nedeniyle düştü. Galliamov’un başını buza çarpmasına rağmen çabuk toparlanıp ayağa kalkan çift, bitiş pozlarını vermeyi başardı.

Bu düşüşe rağmen 145.20 puan alarak birinci olmayı başaran çift, takımlarına da 10 puan kazandırdı.
İkinci sırayı 139.60 puanla Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara çifti aldı. Çift, üçlü toeloop/ikili toeloop/ikili toeloop bağlantılı atlayışında eksik tur döndükleri için puan kaybetti. Bunun yanında fırlatmalı üçlü loop atlayışının yere inişinde Miura’nın gösterdiği denge koruma gücü ve düşmekten kurtuluşu dikkat çekti. Geçtiğimiz yıldan beri ilgi odağı olmaya başlayan çift, Japonya’ya 9 puan kazandırarak madalya şanslarını arttırdı.
Çin’in iki numaralı çifti Cheng Peng/Yang Jin 131.75 puan alarak üçüncü oldu. Çiftin her zaman olduğundan daha yavaş ve enerjisiz kaydığı görüldü. Bu üçüncülük Çin’e 8 puan kazandırdı.

Buz dansında yine sürpriz yaşandı

Buz dansının birincisi ABD’li Madison Chock/Evan Bates çifti oldu. Yabancı bir gezegene iniş yapan astronotun oradaki bir uzaylıyla karşılaşmasını anlatan koreografileri bu sene oldukça ilgi çeken çift 129.07 puan aldı. Bu puanla Chock/Bates çifti, en yüksek sezon puanlarını elde etti. Bu birincilik ABD’ye 10 puan kazandırdı ve gümüş madalya yolunu sağlamlaştırdı

Rus çift Victoria Sinitsina/Nikita Katsalapov 128.17 puanla ikinci olarak büyük şaşkınlık yarattı. Sinitsina/Katsalapov ritim dansta da ABD’li çift Madison Hubbell/Zachary Donohue’nun arkasında kalmıştı. Daha önceki yarışmalarda kolaylıkla geride bıraktıkları Amerikalı çiftlere hem ritim hem serbest dansta geçilen Sinitsina/Katsalapov için bu durum, favorisi oldukları bireysel altın madalya mücadelesinde zorlanacakları anlamına geliyor.

Buz dansında üçüncülüğü elde eden çift ise Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier oldu. 124.39 puan alan çift ülkesine de 8 puan kazandırdı.

Kamila Valieva tarihe geçti

178.92 puanla birinciliği elde eden Rus Kamila Valieva, olimpiyatlarda ilk dörtlü atlayışı gerçekleştiren kadın patenci olarak tarihe geçti. Olimpiyatta ilk dörtlü salchow atan kadın patenci, olimpiyatta ilk dörtlü toeloop atan kadın patenci ve olimpiyatta ilk bağlantılı dörtlü atlayış (dörtlü toeloop/üçlü toeloop) yapan kadın patenci unvanları, gerçekleştirdiği bu seriyle Kamila Valieva’nın oldu. Valieva serisinde üçüncü bir dörtlü atlayış daha denedi. Bir kez daha dörtlü toeloop atmak isterken daha atlayışın başında aksı çok yatay olduğu için düştü. Bu atlayışı da gerçekleştirseydi olimpiyatta bir programda üç dörtlü atlayış gerçekleştiren ilk kadın patenci unvanını da alacaktı. Valieva’nın birinciliği ROK’ne 10 puan daha kazandırarak takım altını almalarını kesinleştirmiş oldu.

İkinciliği 148.66 puanla Japon Kaori Sakamoto aldı. Yüksek sıçrayışlı atlayışları ve kayış becerileriyle dikkat çeken Sakamoto, bireysel madalya mücadelesinde de ROK patencilerinden sonraki en güçlü isim. Sakamoto’nun bu ikinciliği Japonya’ya 9 puan kazandırdı

Üçüncülüğü Kanadalı Madeline Schizas aldı. 132.04 puan elde eden Schizas kısa programda gösterdiği başarıyla da ülkesini serbest programa taşıyan isim olmuştu. Schizas’ın üçüncülüğü Kanada’ya 8 puan kazandırdı.

Takım sıralaması

74 puanla altın madalyayı alan Rus Olimpiyat Komitesi ikinci kez birinciliği elde ediyor. Takım yarışlarının ilk kez yapıldığı 2014 Sochi Olimpiyatları’nın da birincisi olan ROK, 2018 PyeongCheng Olimpiyatları’nda Kanada’nın ardından ikinci olmuştu. Bu olimpiyatın takım yarışında gümüş madalyayı elde eden ülkesi ise 65 puanla ABD oldu.

Yarışın başından beri Japonya ile aralarında ikincilik-üçüncülük mücadelesi devam eden ABD, buz dansındaki başarısı sayesinde gümüş madalyayı kazandı. ABD, 2014 ve 2018 Olimpiyatları’nda üçüncü olmuştu. Bronz madalya ise ilk kez takım madalyası kazanan Japonya’nın oldu. Japonya madalyaya 63 puanla ulaştı. Takım yarışlarının dördüncüsü 53 puanla Kanada, beşincisi ise 50 puanla Çin oldu.

Yarın gözler Yuzuru Hanyu-Nathan Chen mücadelesinde olacak

Artistik buz pateninde bireysel yarışlar yarın erkekler kısa program ile başlayacak. Toplam 30 patencinin yarışacağı kısa programda gözler 2018 Olimpiyatları’ndan beri birbiriyle kıyaslanan iki isim Yuzuru Hanyu ve Nathan Chen’in üzerinde olacak. Son olimpiyatlarda Nathan Chen çok kötü bir kısa program sunmuş, kaybettiği puanlar nedeniyle başarılı bir serbest program sunmasına rağmen podyuma ulaşamamıştı. Altın madalyayı ise ikinci kez Yuzuru Hanyu almıştı.

Hanyu’nun üçüncü, Nathan’ın ilk olimpiyat madalyasının peşinde olduğu bu yarışta ikisinin adı çok geçse de güçlü rakipleri var. Japon Shoma Uno ve Yuma Kagiyama, Güney Koreli Jhunwan Cha, Rus Mark Kondratiuk, İtalyan Daniel Grassl gibi isimler yıl boyu sergiledikleri performansla madalya alabilecek durumda olduklarını gösterdiler. Bu isimlerin yanında ABD’li Jason Brown, Fransız Kevin Aymoz, Çek Michal Brezina gibi isimler dörtlü atlayışlarda sorun yaşasalar da koreografileri, kayış becerileri ve artistik yönleriyle göz dolduruyorlar. Ev sahibi ülke patencisi Boyang Jin ise son olimpiyatın dördüncüsü ve dikkat edilmesi gereken bir isim.

Covid engeline takılan Messing yarışabilecek

Geçtiğimiz hafta Covid’e yakalandığı için ülkesi Kanada’da kalan ve takım yarışlarında mücadele edemeyen Messing iyileşti ve olimpiyat köyüne dün ulaştı. Yarın erkekler kısa programda kayabilecek. Ancak ABD’yi takım yarışı/erkekler serbest programda temsil eden Vincent Zhou’nun Covid testi pozitif çıktığı için durumu net değil. Federasyon yetkililerince yapılan açıklamada, Zhou’nun bugün yapılacak testlerinin negatif çıkması sonucunda yarın yarışabileceği ifade ediliyor.
 

Sıradaki Haber
Geleceğin spor branşları
Yükleniyor lütfen bekleyiniz