Detay

Kortların 'sessiz' kahramanı

21 Ağustos 2019 Çarşamba 09:04 - Son Güncelleme 21 Ağustos 2019 Çarşamba 09:15

Lee Duck-hee işitme engelli bir tenisçi. Engeliyle eğlenenlere inat hedefini hep yüksek tutan Güney Koreli raket, dün büyük bir başarıya imza attı.

Lee Duck-hee 21 yaşında, hayatında hiç duymadı. 

En büyük hayali profesyonel bir tenisçi olmaktı, oldu. Hem de iyi bir tenisçi oldu. Tenis gibi sesin çok önemli olduğu bir sporda Winston-Salem Açık Tenis Turnuvası'nda korta çıkan Güney Koreli raket, ilk turda İsviçreli Henri Laaksonen'i 7-6 ve 6-1'lik setlerle 2-0 mağlup ederek ATP turnuvalarında ana tabloda maç kazanan ilk işitme engelli sporcu unvanını aldı. 

Maç sonunda basının ilgisi üzerindeydi, duygularını anlatabilmesine nişanlısı yardımcı oldu: 

"İnsanlar benim engelimle eğlendi. Benim tenis oynayamayacağımı söylediler ama bunu yapabileceğimi göstermek istedim."

Lee Duck-hee işaret diliyle iletişim kurmuyor, bunun yerine dudak okumayı tercih ediyor. 

Tenis, ses açısından önemli bir spor. Hem rakibin topa nasıl vurduğunu anlamak hem de hakemle iletişim halinde olmak gerekiyor. Genç raket de en çok hakemle iletişim konusunda zorlanıyor: 

 “En büyük sorun hakemlerle oluyor. Dışarıda kararlarını bazen duyamıyorum ve devam ediyorum. Bu zor ama çok da önemli değil”



Kariyerinin ilk yıllarında hem hakemlere hem de rakiplerine kendisinin sağır olmasıyla ilgili bilgi verilmemesini isteyen Duck-hee, hakemlerle komut anlarında zorluklar yaşadı. Daha sonra bu bilginin öğrenilmesiyle hakemler iletişim konusunda jest ve mimikleri daha fazla kullanmaya başladı. 

Britanyalı raket Andy Murray'e göre Lee Duck-hee'nin işi oldukça zor:

"Tenisçiler için kulaklar çok önemli. Bu durum ona büyük bir dezavantaj. Sesi duyamadan gerçekten çok iyi bir iş başarıyor."

Güney Koreli raket, dünya sıralamasında 212. basamakta. Hedefi bu basamağın daha üst sıralarına tırmanmak. Ama bundan önce kendisi gibi işitme engellilere bir mesajı var:

“Kimse cesaretini kırmasın. Sıkı çalışırsanız yapamayacağınız hiçbir şey yok”

Kaynak: TRT SPOR

 

Sıradaki Haber
Unutulmaz İngilizler
Yükleniyor lütfen bekleyiniz