Detay

Lakabı nereden geliyor: 'Taçsız Kral'

22 Nisan 2021 Perşembe 12:00 - Son Güncelleme 06 Mayıs 2021 Perşembe 12:40  |  Kaynak : TRT SPOR

Türk futbolunun en özel golcülerinden birisi olan, Galatasaray'ın ve milli takımın efsane ismi Metin Oktay'ın 'Taçsız Kral' lakabını nasıl aldığını biliyor musunuz?

1936 yılında İzmir'de doğan ve futbola da burada 15 yaşında Damlacıkspor'da başlayan Metin Oktay, Altınordu'nun sembol ismi olan çok sevdiği Sait Altınordu nedeniyle 8 numaralı formayı sırtına geçirdi. Sonrasında Yün Mensucat'a transfer olan Oktay, burada 14 gol attı ve genç milli takım kadrosuna çağırılmayı başardı.

Hayatının dönüm noktalarından birisi olan İzmirspor'a katıldığı 1954 yılında hem Belçika'ya karşı ilk kez milli olup 4-0 kazanılan maçın 2 golünü attı, hem de İzmirspor Mahalli Lig'i şampiyon tamamlerken Metin Oktay da kaydettiği 17 golle krallık tacını taktı.

1955 yılında ise Gündüz Kılıç, Metin Oktay'ı 5 yıllık sözleşme karşılığında Chevrolet marka bir otomobil vererek efsanesi olacağı sarı kırmızılı renklere bağladı. İlk Galatasaray döneminde forma giydiği 144 maçta tam 157 gol attı ve ulaşılması güç bir ortalama yakaladı.

Temmuz 1961'de Serie A ekiplerinden Palermo'ya transfer olan Oktay, İtalya'ya alışmakta zorlandı ve çıktığı 12 maçta 2 gol kaydedebildi. Bir sonraki sezon yeniden evine, Galatasaray'a dönen 'Taçsız Kral', 10 numaralı formayı sırtına geçirdi ve gollerine kaldığı yerden devam etti.

Döneminde futbol sahalarının en büyük starlarından biri olan Metin Oktay, 1965 yılında Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı, Gönül Yazar ve Ajda Pekkan gibi isimlerle başrolü paylaştığı hayatını konu alan 'Taçsız Kral' filminde oynadı. Oktay, 1969'da Galatasaray'ın şampiyon, kendisinin de gol kralı olduğu sezon İstanbul ve İzmir'de yapılan jübilelerle futbolu bıraktı.

Metin Oktay, lig tarihinde 217 kez rakip ağları sarstı ve tam 6 kez gol kralı olarak kırılması güç bir rekora imza attı. Maç başına 1.46 gol ortalaması yakalayan Oktay'ın bu rekoru da günümüzde hala kırılamadı. Derbi maçlarının da büyük golcüsü olan 'Taçsız Kral' Fenerbahçe'ye 18, Beşiktaş'a ise 13 gol attı. Hala milli formayla en fazla gol atan oyunculardan birisi olan Metin Oktay, 36 kez terlettiği milli formayla 19 kez rakip ağları sarsmayı başardı.

'Taçsız Kral'ın futbol hayatı gibi jübilesi de yeşil sahaların unutulmazları arasına girdi. İstanbul'da yapılan jübile maçında Galatasaray ile ezeli rakibi Fenerbahçe 1-1 berabere kaldı. Bu maçta Fenerbahçe'nin efsanesi Can Bartu'nun parçalıyı, Galatasaray efsanesi Metin Oktay'ın da kısa bir süre için çubuklu formayı giymesi, hiçbir zaman unutulmayacak bir ana sahne oldu. 

Bu kadar istatistik, kırılan rekorlar, kazanılan başarılar, şampiyonluklar, gol krallıklarından sonra Metin Oktay'ın 'Taçsız Kral' lakabını nasıl aldığını tahmin etmek pek zor olmasa gerek. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları nedeniyle 'Taçsız Kral' lakabıyla anılan Metin Oktay, adını futbol tarihimize altın harflerle yazdırdı ve başta ezeli rakiplerinin olmak üzere futbola gönül veren herkesin hayranlıkla baktığı bir kariyere imza attı...
 

Sıradaki Haber
Anadolu Efes, Real Madrid'i ikinci yarıda darmadağın etti
Yükleniyor lütfen bekleyiniz