Detay

Larkin’siz Efes’in kötü gidişatı sürüyor

15 Ekim 2020 Perşembe 22:33 - Son Güncelleme 15 Ekim 2020 Perşembe 23:22  |  Kaynak : TRT SPOR

Temsilcimiz Anadolu Efes, deplasmanda Zalgiris'e yenildi ve 4. maçta 3. mağlubiyetini aldı. Akın Taş, mücadelenin detaylarını yazdı.

Bu sezon seyircili izlediğimiz ilk maçın değerlendirmesinde önce Zalgiris Kaunas'a bakalım. Sezona genç yaşına rağmen THY Avrupa Ligi'nde kendini fazlasıyla ispat etmiş olan ve Zalgiris Kaunas’ı oldukça düşük bütçelerle uzun yıllardan sonra Final-four’a taşıyan koç Sarunas Jasikevicius ve takımın gediklililerinde Edgeras Ulanovas’tan yoksun başlayan takım, beklentilerin aksine sezona 3/3 galibiyetle girmişti.

Takımın başına Avusturya milli takımının da koçu olan Martin Schiller’i getiren ve 9 milyon euro gibi THY Avrupa Ligi'nin en düşük bütçelerinden birine sahip olan Kaunas ekibi gidenlere rağmen yıllardan beri uyguladığı genç Litvanyalı oyuncuların başrolde olduğu sisteminden bu sene de ödün vermeden devam etme kararı aldı.

İlk çeyreğe genç ve atletik kadrosunun en önemli özelliği olan ülkemizde de Pınar Karşıyaka ‘nın uyguladığı tam saha şok pres savunması ile başlayan ev sahibi ekip, henüz maçın başında temsilcimizi top kayıplarına itmeyi başardı ve taraftarı da arkasına alarak henüz maçın başında maçta ne kadar iddialı olduğunu gösterdi.

Yapılan savunma karşısında 3 top kaybı ile başlayan temsilcimize karşı geçtiğimiz sezonu Galatasaray‘da geçiren ve transfer sezonunun en konuşulan isimlerinden olan Nigel Hayes maça adeta fırtına gibi başladı.

Bulduğu üçlükle maçın ilk sayılarını kaydeden ABD'li oyuncu sonrasında da bulduğu üçlük ve yaptırdığı basket faulle hem Anadolu Efes’ in tek savunmacı 4 numarası olan Chris Singleton’ı faul problemine soktu hem de ev sahibi takımın muazzam seyircisi ile bütünleşerek rüzgarı arkasına almasına neden oldu. Bu andan itibaren ekibimiz; iki gün önce Alba Berlin deplasmanının yıldızı olan Alman pivot Tibor Pleiss’ın etkili birebirleri ile pota altından sayı bulsa da Zalgiris Kaunas ilk çeyrekte Anadolu Efes‘i adeta üçlük yağmuruna tuttu.

Denediği 4 üçlüğün tamamını sokarak müthiş bir ritim tutturan ev sahibi ekip; genç oyuncu Rokas Jokubaitis’in henüz 19 yaşında olmasına rağmen takımda yaptığı asistler ve içeri penetreleri ile liderliği alması ve geçtiğimiz sezonu Fenerbahçe Beko’da müzmin sakatlıklarla boğuşarak geçiren Fransız pivot Jeffrey Lauvragne’in de skor ve oyun anlamında Hayes’a yardım etmesi ile ilk çeyreği domine etmeyi başardı.

Ev sahibi ekibin içerden ve dışarıdan muazzam oyununa boyun eğmek zorunda kalan ve son 2 dakikaya sadece 9 sayı atarak giren ekibimizde; bu andan itibaren Krunoslav Simon bulduğu basket faul ve yaptığı asistlerle takımı ateşlese de ev sahibi takım ilk çeyreği 9 sayı gibi bir farkla önde bitirmeyi başardı.

İkinci çeyrekte kaldığı yerden devam eden Hırvat guard Krunoslav Simon önderliğinde farkı kapamaya çalışan Lacivert-Beyazlılar karşı takımda defansif yönü en zayıf oyuncu olan Arturas Milaknis’in üzerinden bulduğu birebir oyunlarla oyunu dengelemeye çalışsa da ev sahibi takım gerek genç oyuncu Jocubaitis ile gerekse Milaknis’in sayıları ile farkın kapanmasına izin vermedi.

İkinci çeyreğin ortalarına kadar içerde pivotlarından ile dışarıdan ise penetreler deneyen guardlarından istediği verimi alamayan Anadolu Efes’te çeyreğin son 4 dakikasında nihayet bir dış atıcı devreye girmeyi başardı.

Chris Singleton’ ın faul problemine girmesi ile 4 numara pozisyonunda sahada kalan Adrien Moerman üst üste bulduğu iki üçlükle Anadolu Efes adına farkı 1 sayıya indirdi. Bu andan itibaren pota altında bence THY Avrupa Ligi'nin en iyi blokçusu olan Bryant Dunston’ ın yaptığı agresif savunma ile savunmada da toparlanan temsilcimiz rakibin de atış ritmini bozmayı başararak son 2 dakikada maçı dengelemeyi başardı (üzülerek söylemeliyiz ki maçta eşitliği sağladığımız tek an bu dönem oldu).

Aldığı mola ile takımının bu küçük çaplı krizini çok yerinde bir hamle yaparak durdurmayı başaran Zalgiris koçu Schiller’in çizdiği setleri başarılı şekilde uygulayan Zalgiris Kaunas Lauvragne’in ve Grigonis’ten üst üste sayılar bularak ilk yarıyı 41- 35 önde bitirmeyi başardı.

İkinci yarıya da tıpkı ilk yarının başında olduğu gibi günün yıldız ismi Nigel Hayes’ ın üst üste bulduğu ikilik ve üçlükler ile başlayan ev sahibi takım; ikinci çeyreğin sonlarında takımını sırtlayan isimlerden Jeffrey Lauvragne’den de sırtı dönük oyunlarla üst üste sayılar bulmayı başardı ve temsilcimizi seyircisini de arkasana alarak oyunuyla adeta boğdu. Rakibin top paylaşımına ve dış atışlarına bir türlü istediği çözüm bulamayan koç Ergin Ataman çeyreğin bitimine son 4 dakika kala sürpriz yaptı ve takımın aslarını bench’ e çekerek genç oyuncular Erten Gazi ve Buğrahan Tuncer’ i oyuna aldı.Zaten Ataman’ ın bu anda yaptığı bu değişiklikler ile bile takımın maçta ne denli derin bir krizde olduğunu ve koçun maçtan umudunu kestiğini bizlere açıkça gösterdi. Üçüncü çeyreğin sonlarında top paylaşımı ,asist ve organize hücumlardan bihaber bir oyun tarzı gösteren Anadolu Efes rastgele denediği üst üste üçlüklerden de istediğini bulamayınca ev sahibi takımda dış atıcılar Vasturia ve maçın en iyilerinden Milaknis sayılar bulmayı başardı ve Zalgiris son çeyreğe 10 sayı fark ile girmeyi başardı.

 

Son çeyreğe her ne kadar 10 sayı geride girsek de şunu açıkça söylemeliyiz ki oyun olarak hak ettiğimiz fark kesinlikle daha fazlaydı. Bu çeyreğe de tıpkı maçın tamamında olduğu gibi bulduğu üçlükler ile oldukça konsantre giren ev sahibi ekip henüz ilk iki dakikada farkı 16’ya kadar çıkardı.Bu andan itibaren muhteşem taraftar baskısını da arkasına alan yeşil beyazlı ekip farkın daha da açılmasına ve galibiyetin oyun ve psikolojik olarak neredeyse kesinleşmesine rağmen maalesef ki tansiyonu düşürmek yerine vitesi artırmayı tercih etti ve muazzam oyun disiplinine devam ederek ekibimiz karşısında son çeyrekte adeta şov yaptı.Son iki dakikaya girene kadar gerek boyalı alanda gerekse üçlük çizgisinin arkasından neredeyse hiç şut kaçırmayan Zalgiris Kaunas son 1 dakikaya da 20 sayı önde girmeyi başardı.Özellikle son çeyreğini utanarak izlediğimiz maçı ev sahibi ekip 89-73 kazanmayı başardı ve 4/4 yaparak Euroleague de zirvedeki yerini korumayı başardı.

 Bu maç bizlere bir kere daha gösterdi ki Avrupa basketbolunda bütçenin, kağıt üzerindeki kadronun çok da bir önemi yok. Maçı daha çok isteyen,daha çok koşan,çok daha disiplinli olan taraf kesinlikle ve kesinlikle Litvanya temsilcisiydi. Sabaha kadar oynasak da yenemeyeceğimiz bir takım vardı bugün Anadolu Efes’in karşısında.

İğneyi kendimize batırarak takımın eksiklerine göz atacak olursak; bugün bu yazıda bunları bitiremeyebiliriz. Ancak genel anlamda en net eleştiriyi Türk genç basketbolculara yapmakta fayda var. Bu maçta özellikle Jokubaitis önderliğindeki genç Litvanyalı basketbolcular başarının istikrar ve çok çalışmaktan geçtiğini başta Erten Gazi, Buğrahan Tuncer olmak üzere yerli genç oyuncularımıza gösterdi.

Bir diğer önemli nokta ise takımda Micic olmadan asist yükünü paylaşacak kimsenin olmaması. Bir çeyrek dışında Simon’un etkisiz oyunu ve akabinde takımda top dağılımında sınıfta kalan temsilcimizin bu konuda bir an önce toparlanması elzem. Umarız ki bu hafta dönecek olan Shane Larkin önderliğinde bu takım bir an önce toparlanır ve bu maçın benzeri oyunları bizlere tekrar izletmez.
 

Sıradaki Haber
İnfografik: Türkiye'nin UEFA Uluslar Ligi serüveni
Yükleniyor lütfen bekleyiniz