Detay

Maçın öyküsü: Avni Yıldırım - Canelo Alvarez

27 Şubat 2021 Cumartesi 16:11 - Son Güncelleme 27 Mart 2021 Cumartesi 20:16  |  Kaynak : TRT SPOR

Boks tarihimizin en önemli maçına artık saatler kaldı... Otoritelere göre, sıkletinde dünyanın en iyi boksörü olarak lanse edilen Canelo Alvarez ile, unvanını elinden almak için mücadele verecek dövüşçümüz Avni Yıldırım’ın öyküsüne bakalım.

Dünyanın aktif boksörleri arasında ‘en iyisi’, 57 profesyonel maçında, 36’sı nakavtla olmak üzere 54 galibiyet almış, Forbes dergisine göre dünyanın en çok kazanan dördüncü sporcusu, WBA – WBC süper orta sıklet kemerlerinin sahibi... Tüm bu unvanlar, henüz 30 yaşındaki efsane Saul “Canelo” Alvarez için kullanılıyor.

Boksun bir numarası Canelo, kemerlerini koruyabilmek için yeni sınavını Bir Türk’e karşı vermeye hazırlanıyor: Avni Yıldırım.

Bizler, başarılarına ve yaşattığı gurura aşina olsak da dünyanın büyük bölümü, Avni Yıldırım ile yeni tanışıyor. Ünlü medya organı ESPN, Avni Yıldırım’ın olası şampiyonluğunun, ülkemizin 2002 Dünya Kupası’dan sonra spordaki en büyük başarısı olacağını ifade ediyor.

Boks dünyası, yeni Buster Douglas’ını arıyor

Pek çok bokssevere ve dünya çapında spor medyasına göre Canelo Alvarez, mücadelenin favorisi olarak görülüyor. Kariyer çizgilerine ve popülaritelerine bakıldığında, kağıt üzerinde Meksikalı dövüşçünün daha kuvvetli gözüktüğü düşünülüyor.

Ancak boks dünyasında, Avni’nin “yeni Buster Douglas vakası” olacağına inananların sayısı da az değil.

11 Şubat 1990 günü, dövüş sporlarının en büyük efsanelerinden Mike Tyson, Tokyo Dome’da oynanan mücadelede James “Buster” Douglas ile karşı karşıya gelmişti. O dönemlerde, boksa tam anlamıyla hükmeden Mike Tyson, rahatlıkla kazanacağı düşünülen mücadele öncesi kendinden ve galibiyetinden emindi. Buster Douglas, zamanın en önemli yeteneklerinden Oliver McCall’u mağlup etmiş olsa da, Tyson’a karşı direnebilmesini olası görenlerin sayısı azdı.

Douglas, müthiş bir mücadeleyle 9 raunt boyunca Tyson’ın karşısında ayakta kalmış, mücadeleyi 10. raunda taşımıştı. Tam da bu rauntta, ‘şampiyonların şampiyonu’ Mike Tyson’ı devirerek nakavt eden Douglas, tarihe geçecek bir sürprize imza atmıştı.

“Barcelona ile oynanan bir Şampiyonlar Ligi finali gibi”

Avni Yıldırım’ın menajeri Ahmet Öner de, boksörümüzün benzer bir başarıyla bu sporun seyrini değiştirmesini bekliyor.

Tüm branşlarda, Türk sporunun en önemli anlarından birine tanıklık edeceğimizi anlatan Öner, Yıldırım’ın başarısını, “Dünyanın en iyisiyle karşılaşacak. Bu, Barcelona’nın bir Türk takımıyla Şampiyonlar Ligi finali oynaması gibi” sözleriyle ifade ediyor.

Şampiyonluk maçına giden yolculuk

Profesyonel kariyerindeki 58. maçına çıkmaya hazırlanan Canelo Alvarez, geride kalan periyotta 36’sı nakavtla olmak üzere 54 galibiyet almış, iki maçı berabere tamamlanmıştı. Canelo, kariyerinin tek yenilgisini, boksun en büyük efsanelerinden Floyd Mayweather’a karşı yaşadı.

2013 yılında aldığı Mayweather mağlubiyetinden bu yana karşılaştığı hiçbir rakibe kaybetmeyen Meksikalı dövüşçü, aralarında unutulmaz Golovkin düellosunun da bulunduğu son 8 kemer kapışmasında rakiplerini devirmeyi başardı.

2015 yılında Glen Johnson’ı mağlup ederek ilk kemerini kazanan, 23 profesyonel maçının 21’inde rakiplerinin bileğini büken boksörümüz Avni Yıldırım’ın kariyeri, Marco Antonio Periban’la oynadığı ve unutulmaz bir zafer kazandığı müsabaka ile yükselişe geçti. Bu süreçte, yalnızca Dünya Boks Süper Serisi’nin çeyrek finalinde Chris Ekubank Jr.’a mağlup olan Avni, bunu takip eden 1.5 yıl boyunca elde ettiği galibiyetlerle Anthony Dirrell’ın karşısına çıktı.

Son yılların en tartışmalı maçını oynadı

23 Şubat 2019 günü, WBC süper orta sıklet unvan maçı için Avni Yıldırım ve Anthony Dirrell, Minneapolis’te karşı karşıya geldi.

Mücadelenin yedinci raundunda iki boksörün kafa kafaya çarpışması sonucu Dirrell’ın kaşı açıldı. Yapılan müdahaleyle üç raunt boyunca devam eden karşılaşma, kanamanın durmaması sebebiyle 10. rauntta durduruldu ve hakem puanlamasına başvuruldu. Hakemlerden biri, puan tablosunda 98-92’lik
Avni Yıldırım üstünlüğüne hükmetse de, diğer iki hakemin Birleşik Amerikalı boksörün önde olduğuna kanaat getirmesi sonucu kemerin sahibi Anthony Dirrell oldu.

Maç sonucunun teknik karara gitmesi, boks dünyasında büyük tartışmalara sebebiyet verdi. Müsabaka sonrası incelemelerde bulunan WBC, Avni Yıldırım’ı haklı buldu ve boksörümüzün unvan maçı hakkını korudu. Başta pandemi olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı iki yıldır maça çıkmayan Avni’nin, Canelo Alvarez’le şampiyonluk mücadelesi vereceği açıklandı.

“Dünyayı şok edeceğiz”

Boksörümüz Avni Yıldırım, tarihi maç öncesinde kendine güvenini en yüksek seviyede tutuyor.

Kariyeri boyunca idolünün Sinan Şamil Sam olduğunu belirten, onun boksörlüğüne duyduğu hayranlığı sıklıkla dile getiren “Bay Robot” lakaplı dövüşçümüz, defalarca yaptığı gibi, tüm Türkiye’yi ortak bir heyecanda buluşturarak idolünün izinden gidecek.

Mücadele öncesi SecondsOut’a demeç veren Avni Yıldırım, muhabirin, Canelo’yu nakavt edip edemeyeceğine yönelik sorusuna şu yanıtı verdi:

“Her şeyi Allah bilir. Ben nakavt etmeyi, mücadeleden galip ayrılmayı çok istiyorum. Benim antrenörümle (Joel Diaz) her şey mümkün. Dünyayı şok edeceğiz!”
 

Sıradaki Haber
Türk derbisinin kazananı Anadolu Efes
Yükleniyor lütfen bekleyiniz