Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Detay

Maradona’yı keşfeden adam: Francis Cornejo

25 Kasım 2021 Perşembe 09:46

Maradona’nın henüz 8 yaşındayken yetenekleri karşısında adeta büyülenen ve onu dünya futboluna kazandıran Francis Cornejo’nun Arjantili yıldızı keşfetme hikayesi…

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bir gecekondu mahallesinde dünyaya gelen Diego Armando Maradona’nın hikayesi bir arkadaşının hocasına tavsiyesi üzerine başlıyor.

"Hocam, benden daha iyi bir arkadaşım var. Haftaya onu da getirebilir miyim?"

1953'ten beri Argentinos Juniors'un futbol okulunda hocalık yapan Francis Cornejo 10 yaş altı takımının en iyi oyuncularından biri olan Goyo Carrizo'nun "Hocam, benden daha iyi bir arkadaşım var. Haftaya onu da getirebilir miyim?" demesi üzerine bu isteği kırmayarak bir sonraki idmana onu getirmesini istedi. İdmana gelen minik Maradona futbol topuyla yaptıklarıyla kendisini izleyenleri büyüleyerek daha o gün nasıl büyük bir futbolcu olacağının sinyalini vermişti.

Arjantin’in Ajax’ı olarak nitelendirilen dünya futboluna yetiştirdiği isimlerle nam salan Cornejo, "Cebolitta Maradona” adlı kitabında o gün yaşadıklarını şöyle anlatıyor.

“Benim mucizem 1969'da, yağmurlu bir cumartesi günü gerçekleşti”

"İnsanlar hayatlarında en az bir kez mucizeyle karşılaşır, çoğu bunu fark etmez bile derler. Ben kesinlikle fark ettim. Benim mucizem 1969'da, yağmurlu bir cumartesi günü, yaşına inanamadığım 8 yaşındaki bir çocuk, topla hayatımda görmediğim şeyler yaptığında gerçekleşti."

Estrella Roja, Argentinos Juniors ve Boca Juniors…

Mardona’nın dünya futbolunda ismini duyurması çok zaman almadı ilk olarak mahalle kulübü Estrella Roja'da amatör olarak futbol oynamaya başladı. Kısa bir süre sonra Los Cebollitas takımına geçti. 14 yaşındayken Argentinos Juniors'la ilk profesyonel maçına çıkan Diego Maradona Argentinos Juniors'ta beş sene içinde 166 maçta 116 gol attıktan sonra hayali olduğu kulübe Boca Juniors’a transfer oldu.
20 yaşında Boca Juniors forması giyen Maradona ilk sezonunda mükemmel bir performans sergiledi ve 40 maçta 28 gol atarak şampiyonlukta en büyük pay sahibi olmuştu. 1982’de Barcelona’nın yolunu tutan Arjantinli yıldız Barcelona'da tüm kulvarlarda 58 maça çıktı, 38 kez fileleri havalandırdı ve 3 kez kupa sevinci yaşadı.

Maradona Barcelona ile 1983 yılında Kral Kupası, İspanya Süper Kupası ve La Liga Kupası şampiyonluğuna ulaştı.

Ardından dünyanın en pahalı futbolcusu unvanıyla İtalya'ya gitti Napoli'ye transfer oldu.
Ve sadece tarihinin seyrini değiştirdi.

Napoli, Maradona sayesinde 2 lig şampiyonluğunun yanı sıra bir UEFA Kupası, bir İtalya Kupası ve bir de İtalya Süper Kupası’nı kazandı.

Dünyanın en iyi futbolcularından biri olan Maradona, Arjantin'in 1986'da müzesine götürdüğü FIFA Dünya Kupası'ndaki üstün performansıyla adını tüm dünyaya birkez daha duyurdu.

Maradona milli takım formasıyla 91 maça çıkarken, 34 gol attı. 2008'de hayatını kaybeden Cornejo, "Maradona'yı keşfeden adam" olarak tarihe geçerken Maradona’da dünya futbol tarihine damga vuran futbolcu olarak 25 Kasım 2020’de aramızdan ayrıldı. 

Etiketler: Francis CornejoMaradona