Detay

Milli Takım 4-4-2 oynamaz mı?

06 Aralık 2020 Pazar 17:36 - Son Güncelleme 06 Aralık 2020 Pazar 22:13  |  Kaynak : TRT SPOR

Lille'in 4-4-2'sinde beraber süre aldıkları kısıtlı zamanda ya da diğer takım arkadaşlarıyla, bu kadar etkili olan Burak'la Yusuf'u biz de benzer şekilde kullanabilir miyiz? Gelin üzerine düşünelim...

Lille'de Burak Yılmaz ve Yusuf Yazıcı'nın yaptıklarını izlerken sizin de aklınıza benzer bir soru gelmiştir büyük ihtimalle. Milli Takım 4-4-2 oynamaz mı? Bu soruyu aslında Şenol Güneş'e sormak isterdim. Fakat son dönemde yapılan online basın toplantılarına davet alamadığım için soramadım. Bu soruyu düşündüren ise son dönemde Avrupa'nın en dikkat çeken forvet ikilisinin Türklerden oluşmasıydı: Burak Yılmaz ve Yusuf Yazıcı.

Lille ve 4-4-2'si

Lille, bu sezon oynadığı maçların büyük çoğunluğunda 4-4-2 formasyonunu kullandı. Bu formasyonda kimi zaman yerleşik hücum, kimi zamansa kontra atak hücumlarda etkili bir Lille izledik. Ellerinde Ikone, Bamba, David ve Weah gibi hızlı oyuncular olduğu için özellikle geçiş hücumlarından çokça sonuç aldılar. Bu kontra oyununu oynarken, Burak Yılmaz'ın sırtı dönük oynayabilme yeteneği, top saklama özelliği ve rakip savunmanın dengesini bozması da işlerine yaradı. Burak Yılmaz, Kane, Lewandowski, Lukaku, Haaland, Giroud gibi oyuncuların varlığı, farklı seviyeleri ifade etmekle beraber, 'klasik 9 numaraların' hala ne kadar önemli alternatifler oluşturacağını da gösteriyor.

Burak Yılmaz ve Yusuf Yazıcı forvet hattı

Lille'in 4-4-2'sini Burak Yılmaz'lı planla okumak Milli Takım için de önemli bir alternatif olacaktır. Bu sezon Burak ve Yusuf, 169 dakika 4-4-2'de birlikte oynadılar. Bu sürede Burak, Yusuf'a, Yusuf da Burak'a 1'er asist yaptı. Ancak bu veri tek başına bir gösterge değil. İki futbolcu birbirlerinin dışında da çift forvet olarak çıktıkları maçlarda partnerlerini sıkça besledi. Beraber oynadıkları maçlarda Burak'ın Ikone'ye, Weah'ın Burak'a, Bamba'nın Yusuf'a, David'in Yusuf'a 1'er asistleri bulunuyor. Ayrıca 4-4-2 ile oynadıkları maçlarda Burak 6 gol 2 asist, Yusuf da 4 gol, 2 asist yaptı.

Orta sahalar da bir o kadar önemli

İyi bir 4-4-2 için orta saha kurgusu önemlidir. Ortadaki 4'lüyü elmas şeklinde mi yoksa 2-2 birbirlerini simetrik olarak örtecek şekilde mi yoksa asimetrik şekilde mi konumlandıracağınız, oyun planlarınızı belirler. Lille genellikle bir pasör bir de kesici oyuncu ile 2 merkez kullanmayı tercih ediyor. Xeka, %92.6 isabet ile ligin en isabetli pas yapan orta saha oyuncusu. Sakatlanana kadar mükemmel oynayan Renato Sanches 'iki yönlü orta saha'nın ideal ismi. Ligde en fazla pas yapan 5 orta sahadan biri. En başarılı uzun top ortalamasında ligin en iyisi. Başarılı kısa pas ortalamasında ise Ander Herrera'nın hemen arkasında, ligin en iyi 6. orta alan oyuncusu. Benjamin Andre ise ligin en çok top kapma ve top çalma ortalamasına sahip 10 orta sahasından biri. Genç Boubakary Soumare de aldığı sürelerde defansif olarak oldukça verimli bir isim.

Salih Uçan ve Taylan Antalyalı faydalı olacaktır

Bu şekilde düşününce ligimizin en çok top çalan 5 orta saha oyuncusundan biri olan Salih Uçan'ı Milli Takım için düşünebiliriz. Zaten ligin en çok top çalan orta sahaları sıralamasında ilk 5 futbolcunun 2 tanesi Türk: Mehmet Topal & Salih Uçan. Ayrıca ligin en çok pas yapan Türk futbolcusu Taylan Antalyalı da benzer bir planda Milli Takım için faydalı olacaktır. Taylan ligin en iyi isabetli uzun pas yapan, en iyi isabetli kısa pas yapan Türk futbolcusu olarak da dikkat çekiyor. Milli Takım'ın var olan oyuncu havuzuyla beraber bu iki isim de kullanabilir. Bu sayede Lille'in Burak-Yusuf (ya da diğer oyuncuların olduğu) 4-4-2 formasyonu üzerinden kurguladığı oyunda orta sahamız Lille'vari çalışabilir. Tamamen Lille gibi oynamaktan ya da birkaç ayda bir maç yapan takımı, sürekli bir arada olan oyuncu grubuna benzetmek zor tabii ki. Ancak şunu da kabul etmek lazım ki Lille'in yaptığı şey oldukça akıllıca. En azından üzerine düşünülmesini teklif edebilirim...

Sıradaki Haber
Yeniden tarih yazabilecek mi?
Yükleniyor lütfen bekleyiniz