Detay

Mülteci kampından Bayern Münih'e

20 Mart 2019 Çarşamba 09:50 - Son Güncelleme 19 Mart 2020 Perşembe 21:39

Bayern Münih’in Mainz’ı 6-0 mağlup ettiği karşılaşmada takımının 6. golünü atan Alphonso Davies, yetenekleri kadar hayat hikayesiyle de dikkat çekiyor.

Amerika Futbol Ligi (MLS)'nden çıkan en yetenekli futbolcu olarak gösterilen 18 yaşındaki Alphonso Davies, Temmuz 2018’de 10 milyon Euro karşılığında Bayern Münih’e transfer oldu ve forma giydiği 5. maçında, geçtiğimiz hafta Mainz'a ilk golünü atmayı başardı.

15 yaşında profesyonel olan ve Bundesliga kariyerine iyi bir başlangıç yapan Davies’in buralara gelmesi hiç de kolay olmadı.

Davies, ailesi Liberya’daki iç savaştan kaçtıktan sonra Gana mülteci kampı olan Buduburam’da doğdu. Mülteci kampında yaşam şartları pek de kolay değildi. Davies’in babası Debeah o günleri şöyle anlatıyor: 

“Yaşamak zordu, hayatta kalmanın tek yolu bazen silah taşımak zorunda olmanız. Ateş etmeyi hiç istemiyorduk ve biz de oradan kaçmaya karar verdik. 'Yeniden yerleştirme' adlı bir program vardı ve bize “Kanada için form doldurmanız gerekiyor” dediler. Mülakattan ve her şeyden geçtik buraya geldik.”
 

Davies ailesi, Alphonso 5 yaşındayken Kanada’ya göç etti ve Alberta’da Edmonton’a yerleşti. Baba Debeah ve anne Victoria uzun saatler çalışmak zorunda kaldı.

Alphonso’nun yetenekleri ilk kez kardeşleriyle birlikte gittikleri Rahibe Teresa Katolik Okulu’nda göze batmaya başladı.

Genç yıldızın 6. sınıf öğretmeni ve spor hocası Melissa Guzzo, Alphonso’nun yüzünde sürekli bir gülümse olduğunu ve koridorlarda dans eden çocuklardan biri olduğunu söylüyor:

“O çok yetenekli bir çocuk. Dokunduğu her şeyde çok başarılıydı. Trekking, basketbol ve diğer sporlarda. Yüzünde hep bir gülümseme vardı ve koridorlarda dans ederdi.”

Guzzo, Alphonso için 3,4,5 ve 6. sınıflardaki çocuklar için okul sonrası futbol ligi olan Free Footie’nin kurucusu Tim Adams’la temasa geçti.

Adams, kısa sürede Davies’in sıradan bir çocuk olmadığını fark etti:

“Topa ilk dokunuşunu gördüğüm anda anladım. Bu çocuk bu oyun için özel bir yeteneğe sahip. Gördüğüm diğer çocuklar ile aynı atletizm seviyesine sahipti. Ama o aklını kullanıyordu.”

Adams, Free Footie’yi gözlemlemek için yerel futbol koçu Marco Bossio’yu aradı ve The St. Nicholas Soccer Academy’nin patronu da Alphonso’dan etkilendi.

Bossio, “Bu çocukta özel bir şey vardı. Şimşek gibi hızlıydı ve topa hızlı vuruyordu. O yaşta bunun özel bir şey olduğunu biliyordum. Planlarının ne olduğunu sordum ve gelecek sezon bizim için oynayacağını söyledi. Memnun kaldık. Takımda farklı topluluklardan birçok çocuk vardı ve o da onlardan biriydi.”


Davies, St.Nicholas’daki ilk yıllarında futbolu eğlenmek için oynadığını söylüyor:

“Dürüst olmak gerekirse sadece eğlenmek için, aktif olmak için ve beladan uzak durmak için oynuyordum. Gerçekten iyi olduğumu düşünmedim. Sadece oynuyordum çünkü arkadaşlarımla oyun oynamaktan zevk alıyordum. Bir kere düzenli futbol oynadım ve ailem, antrenörlerim, arkadaşlarım devam etmemi söylediler. Kendime inanmaya başladım ve profesyonel olmak için çalışmaya başladım”

Alphonso, 14 yaşındayken Vancouver Whitecaps’in programına alındı. Gelişimi hızlı oldu ve MLS’de bulunan en genç futbolcu oldu. Ayrıca 15 yıl, 8 ay ve 15 günlükken ilk maçına çıktı ve 2000 doğumlu olarak MLS’de oynayan ilk futbolcu olarak tarihe geçti.

Kanada vatandaşlığını aldıktan 1 hafta sonra 14 Haziran 2017’de Kanada Milli Takımı ile Curaçao’ya karşı ilk kez milli takımı formasını giydi. Alphonso 16 yaşında Fransız Guayana’sına karşı oynanan Gold Cup maçında forma giyerek uluslararası turnuvalarda oynayan 21. yüzyılda doğmuş ve gol atan ilk futbolcu oldu. 28 Ekim 2018’de MLS kariyerini sonlandıran Alphonso, Bayern ile 5 yıllık sözleşme imzaladı ve Ağustos 1999’da Roque Santa Cruz’dan beri Bayern Münih’te gol atan en genç futbolcu oldu.

Genç futbolcu, 2026 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için Kuzey Amerika’nın “Birleşmiş teklifi” adına FIFA kongresinde konuştu. Liberya’nın kanlı iç savaşından sıyrılmaya çalıştıklarını, Gana’daki mülteci kampından gelip Kanada’nın kendisine ve ailesine nasıl kucak açtıklarını ve Edmunton’a gelip profesyonel kariyerine başlama hikayesini anlattı.



Yavaş yavaş ulusal kahraman haline gelen Alphonso Davies, Gana’da doğduğu mülteci kampını hatırlamıyor. Ailesinin Liberya’da yaşadığı dehşeti sadece anlamaya çalışabilir ancak genç yıldız Bayern’de göstereceği performansla ailesine farklı bir hayat sunabilir.

TRT SPOR
 

Sıradaki Haber
Athletic'in 100 yıllık Bask kültürü
Yükleniyor lütfen bekleyiniz