Detay

Novak Fenerbahçe'ye ne katacak?

06 Ağustos 2020 Perşembe 21:12 - Son Güncelleme 06 Ağustos 2020 Perşembe 21:44  |  Kaynak : TRT SPOR

Fenerbahçe, Trabzonspor'la sözleşmesi sona eren Çek futbolcu Filip Novak'ı kadrosuna kattı. Novak, Fenerbahçe'ye ne verebilir ve hangi özellikleriyle öne çıkıyor. Sizler için kaleme aldık.

Futbolda bir taç atışı ne kadar önemli olabilir?

Son yıllarda Liverpool'un 'taç antrenörü' istihdam etmesiyle, taç atışlarının sanılandan daha fazla önemli olduğuna dair birçok yazı okuduk. Abdullah Avcı, 2012'de verdiği röportajda "Bugün dünyada taç atışlarını herkes çok küçümsüyor. Taç atışlarından atılan veya yenilen gollerin veya girilen pozisyonların haddi hesabı yok. Çünkü taç atışlarında top dışarıda olduğu için oyuncu pozisyonunu almakla ilgili sıkıntı yaşar." demişti. Futbol dünyası, taç atışlarının öneminin oldukça farkındaydı aslında. Stoke City'de Rory Delap'ın ayakla oynadığından (16) daha fazla elle oynadığı (27) meşhur Wolverhampton maçını düşününce meselenin ne boyutlara ulaştığını anlamak zor değil.

İsabetli orta sayısı pek iyi değil

Fenerbahçe'nin birçok sebeple beraber Novak transferini de işte bu taç meselesiyle okuyabiliriz. Fenerbahçe, Hasan Ali Kaldırım'dan sonra sol bek rotasyonunu baştan aşağı değiştirdi. Caner Erkin ve Novak'la yeni bir oyun anlayışına geçecekleri malum. Daha hücumcu, daha hızlı ve daha çok topla oynayan bir sol çizgi. Novak, Trabzonspor'da bazı parametrelerde oldukça başarılıyken bazı parametrelerde ise neredeyse takımın en kötülerinden.

InStat verilerini inceleyince Novak, isabetli orta konusunda oldukça sıkıntılı. Yaptığı 29 ortada sadece %21 isabet oranına sahipti geçen sezon. Bu açıdan takımın en iyi 6. oyuncusu olabildi. Santrfor oynayan Sörloth'la aynı orta sayısına sahip ama ondan daha az isabetli ortası vardı.



Taç atışlarında ligin en iyi oyuncusu

Ancak Novak başta bahsettiğimiz 'taç' meselesinde Fenerbahçe'ye önemli katkı sağlayabilir. Yine veriler üzerinden okuduğumuz zaman, Fenerbahçe geçen sezon Hasan Ali ile 21 taç atmış ve 4'ü oyunda kullanılabilmiş. Hasan Ali'nin toplam taçlarından ise sadece 3 tanesi şutla sonuçlanmış. Novak ise bu alanda oldukça başarılı. 41 taç atışı yapan Novak, 25'inde takımını pozisyona sokmuş. Şutla sonuçlanan taç atışı sayısı ise 7. Trabzonspor'un genel taç organizasyonları dahilinde Sivasspor, Gazişehir, Ankaragücü ve Çaykur Rizespor maçlarında Novak pozisiyonları taçla başlatan isimdi. Özellikle Sörloth'la kurdukları taç-pas bağlantısı Trabzonspor'u çok defa 'altın bölge' (kale ağzı) içinde pozisyona soktu. Fenerbahçe'nin geride kalan sezon herhangi bir taç atışı sonucu bulduğu gol ya da organize atak söz konusu değil. Gelecek sezon Novak ve Vedat Muriç bağlantısı üzerine çalışılabilir.

Sol stoper, Novak'ın performansını belirler

Novak'ın Fenerbahçe'ye bir taç atışından daha fazla katkı sunmaya çalışacağı kesin. Ancak en çok öne çıkan özelliği bu olduğu için buraya dikkat çekmek de yazarın görevi. Novak'tan alınacak verimin düzeyi için sol stoperin ve önünde oynayacak oyuncunun kalitesi belirleyici olacaktır. Novak hücum aksiyonlarına katılmayı seven bir oyuncu ve bu yapısı, arkasında bırakacağı boşluğu kapatacak atletizmde bir sol stoper istiyor. Yine oyun yapısı gereği kanadı kullanan Novak'la önündeki sol hücum oyuncusunun futbol tabiriyle üst üste binmemeleri içinsoldaki oyuncunun da içeri kat etme özelliğine sahip olması Fenerbahçe'nin avantajına
 olacaktır. Böylece hem o kanat oyuncusu 2. hatta 3. forvete dönüşebilir hem de Novak kanadı daha rahat kullanmış olur.



Hasan Ali mi, Novak mı?

Novak birçok veride Hasan Ali'den daha iyi görünüyor. Hasan Ali'den kötü olduğu defansif parametreler ikili mücadele kazanma oranları. Burada da aralarında %1'lik bir fark var. Ancak Hasan Ali'nin hücumda kazandığı ikili mücadele sayısı, Novak'tan %7 daha fazla. Hasan Ali, sahipsiz top kazanma verisinde de Novak'tan iyi fakat fark %0.5 kadar. Savunmada başarılı ikili mücadele, hava topu, top kapma ve pas arası gibi defansif aksiyonlarda Novak, ciddi şekilde Hasan Ali'nin önünde.

Novak, Hasan Ali'den ortalama 0.2 kadar daha fazla top kaybetmiş ancak hem daha fazla topu geri kazanmış hem de kendi sahasında daha az top kaybedip, rakip yarı sahada daha fazla topu takımına kazandırmayı başarmış.

Hücum aksiyonlarında ise Novak, Hasan Ali'den çok daha iyi durumda. Aralarında şut farkı ortalama 0.22 kadar. İsabetli şut ve xG değerlerinde de Novak, Hasan Ali'nin önünde. Hasan Ali'nin hücumda Novak'tan daha yüksek veriye sahip olduğu tek alan: İsabetsiz şut sayısı.

Sonuç olarak verilere ve performansa baktığımızda Novak'ın Hasan Ali'nin boşluğunu doldurabilecek hatta önüne geçebilecek bir oyuncu olduğunu görüyoruz. Ekstra olarak taç atışları da fark yaratacak türden. Ancak futbol hiçbir zaman sadece veriler ya da gözlemle okunmaz. Her şeyi 105x68 içinde yaşananlar belirler. Gerisi de lafta kalır...

Sıradaki Haber
Golün adı: Selçuk Yula
Yükleniyor lütfen bekleyiniz