Detay

Ölümden önce son raunt: Billy Miske

03 Ocak 2021 Pazar 11:28 - Son Güncelleme 11 Ağustos 2021 Çarşamba 16:41  |  Kaynak : TRT SPOR

Amansız hastalığının, kendisine kısa süreli bir ömür biçtiğini biliyordu. Billy Miske, ölmeden önce ailesi için son kez maça çıkmayı tercih etti...

Kariyerinin en formda dönemlerini yaşayan Billy Miske’in hayatı, amansız bir hastalığa yakalandığını ve ömrünün oldukça kısa olduğunu öğrenmesiyle tepetaklak oldu. Genç yaşta hayata gözlerini yuman Miske, ölümünden önce son maçına, borçlarını kapatmak ve ailesine güzel bir Noel yaşatmak için çıktı.

12 Nisan 1894 gününde dünyaya gelen Billy Miske, genç yaşta profesyonel dövüş hayatına atıldı. Kariyerinin başında antrenör John Pearl Smith ile, son dönemlerinde ise Jack Reddy ile çalışan boksör, kısa sürede basamakları tırmandı ve döneminin en iyileri arasına girmeyi başardı. Kariyerinin ilk yıllarında, 1900’lü yılların ilk çeyreğine damga vurmuş boksörlerden Tommy Gibbons, Jack Dillon, Battling Levinsky, Fred Fullon gibi isimlerle karşılaşan Miske, gösterdiği performans ve üst üste aldığı galibiyetlerle dövüş dünyasının yeni yıldızı olarak sahne almaya başladı. 34’ü nakavtla 74 galibiyet almasına karşın uzun yıllar boyunca hiç nakavt olmayan Miske’i durdurmak imkansızlaşıyordu. Tam da boks yaşantısının en iyi dönemlerinde, şikayetleri sebebiyle hastaneye kaldırılan genç boksör, hayatını tümüyle değiştirecek gerçekle karşılaştı.

Hastalık ve çöküşe giden bir hayat

Billy Miske, amansız böbrek rahatsızlığını öğrendiğinde, takvimler 1919 yılını gösteriyordu. Doktoru Andrew Sivertsen, Miske’in birkaç yıllık ömrü kaldığını ve bu hastalığın tedavisinin mümkün olmadığını belirtti. Ailesi dahil, sağlık durumunu neredeyse kimse bilmiyordu. 24 yaşındaki dövüşçü, dört yıl boyunca Ağırsiklet Şampiyonu ünvanını taşıyacak Battling Levinsky’ye karşı çıktığı ve puanla kaybettiği maçın ardından, bir süre boksa ara vermek durumunda kaldı.

Hastalığına rağmen ringlere dönen Miske, 1920 yılının Eylül ayında, dönemin Dünya şampiyonu Jack Dempsey ile unvan maçına çıktı. Kariyerinin tek nakavtla mağlubiyetini bu müsabakada elde eden ABD’li boksör, kayıpsız geçen 20 müsabakanın ardından, dönemin bir diğer yıldızı Tommy Gibbons’la karşılaşmış ve rakibine yenilmişti. Hastalığın ilerlemesiyle hareket etmekte zorlanan Miske, ringlerden çekilme kararı aldı.

Büyük buhranın hemen öncesinde, 1920’li yılların başında ekonomik göstergeleri oldukça iyi olan ülkesinde otomobil satış sektörüne yönelen Miske, bokstan kazandığı parayı da buraya yatırdı. İşler kendisi için iyi gitmiyor, her geçen gün borçları artıyordu. Hastalığının ilerlemesi sebebiyle hayatının son günlerine yaklaştığını hisseden boksör, borçlarını ailesine bırakmak istemiyordu. Tüm çarelerinin tükendiği dönemde Billy Miske, vücuduna meydan okudu ve son kez ringe çıkma kararı aldı.

Ölümden önce son raunt

Tarih 7 Kasım 1923’ü gösteriyordu. Billy Miske, 10 aydır profesyonel bir maça çıkmamış, bu süreçte antrenman yapma şansı da bulamamıştı. Hastalığı, onun vücut enerjisini sıfırlıyor, kuvvetini korumasını zorlaştırıyordu. Menajeri, kendisinin ringe çıkmasını istememiş, boksörünün ısrarları sonrasında en azından yeterince idman yapması gerektiğinden bahsetmişti. Billy, antrenman temposuna girebilecek kadar sağlıklı hissetmiyordu. Onun için önemli olan tek şey, son maçına çıkmak ve kazanacağı parayla ailesini rahatlatmaktı. City Auditorium’da oynanacak müsabakada Miske’in rakibi, eski Dünya Ağırsiklet şampiyonu Bill Brennan’dı. Maçın ağır favorisi Brennan, gazetecilerin oluşturduğu skor tablosunda oldukça üstün götürdüğü üç raundun ardından, dördüncü raunda maçı bitirmek için çıkmıştı. Arenada bulunan gazeteciler, spor tarihinin en unutulmaz anlarından birini bu raundda kayıtlara geçtiler. Billy Miske, inanılmaz bir mucizeyle, Bill Brennan’ı nakavt ederek kariyerinin son maçından galibiyetle ayrılmayı başardı. Bu zafer, Miske'in kariyerinin nakavtla 34 olmak üzere 74. ve son zaferi olarak tarihe geçti.

Miske, bu müsabakadan elde ettiği gelirle borçlarını ödemiş, çocuklarına istedikleri Noel hediyelerini almış ve ailesiyle güzel bir Noel sabahına uyanmıştı. Ne var ki, yalnızca 6 gün sonra, 1 Ocak 1924 gününde hayata gözlerini yumdu. 29 yıllık ömrüne, kısa zamanda zirveye ulaştığı bir boks kariyeri ve iyi bir aile hayatı sığdırdı.

Billy Miske’in kariyeri ve hatırası, geç de olsa onore edildi. 2010 yılında Uluslararası Boks Onur Listesi’ne (International Boxing Hall of Fame) dahil edilen boksör, 2012’de ise Minnesota şehrinde aynı unvana layık görüldü. Kendisine, kariyerinin tek nakavtla mağlubiyetini tattıran, tarihin en iyi boksörlerinden biri olarak anılan Jack Dempsey, Billy Miske’i, “karşılaştığı en iyi boksörlerden biri” olarak nitelendirdi. Miske’in son maçında karşılaştığı Bill Brennan da, kendisinin ölümünden 6 ay sonra, silahla vurularak hayatını kaybetti.
“Saint Paul yıldırımı” olarak anılan efsanenin hayatı, ölümünden yıllar sonra belgeseller ve gazete yazılarına konu oldu. Billy Miske, Uluslararası Boks Federasyonu tarafından, tarihin en unutulmaz boks figürleri arasında gösteriliyor.

Etiketler : Billy MiskeBoks
Sıradaki Haber
Sporun "yeni" dijital dünyası ve 2021'e giriş
Yükleniyor lütfen bekleyiniz