Detay

Pedaldan ringe uzanan yol

03 Haziran 2020 Çarşamba 11:17 - Son Güncelleme 02 Haziran 2020 Salı 20:37

Ringlerin gelmiş geçmiş en büyük ismi Muhammed Ali'nin boksa başlama hikayesinin aslında bir hırsızlık vakası neticesinde yaşanan olaylara dayandığını biliyor muydunuz?

Eski adı "Cassius Marcellus Clay Jr" olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942'de ABD'nin Kentucky eyaletinde bulunan Louisville isimli şehirde yoksul bir ailenin ferdi olarak dünyaya geldi. Babası Marsellus kılı kırk yararak geçimini idame ettirmekte, annesi Odessa ise evlere temizliğe giderek ailesinin geçimine katkıda bulunmaktaydı. Yoksul bir mahallede büyüyen Clay de akranları gibi tek bir şeyin hayalini kuruyordu. Schwinn bisikletleri...

Chicago’da üretilen Schwinn bisikletleri, her çocuğun rüyasıydı. 1895 yılında, bir Alman göçmen olan Ignaz Schwinn tarafından üretilen bisikletlerin çoğu da çocukların hayallerini süslerdi. Son derece pahalı olan bu bisikletleri yoksul ailelerin oturduğu semtlerin sokaklarında görmek neredeyse imkansızdı. Bu yüzden Clay de diğer yoksul çocuklar gibi hayalleri için beklemek zorundaydı ta ki 12 yaşına kadar…

Yoksul bir tabelacı olan Marsellus ne yapıp ediyor, sonunda oğluna bir bisiklet alıyor. Ama gel görelim ki Clay ilk gün bisikletini çaldırıyor. İşte bir efsane o gün doğuyor.

Peki, nasıl? Gelin dünyaca ünlü boksörün başarı hikayesine birlikte göz atalım…

Kentucky’de, yoksulların yaşadığı semtte bir Schwinn bisikletinin ömrü oldukça kısadır. Clay’in bisikleti de tıpkı diğerleri gibi çalınır ve Clay gözyaşları içinde karakola koşar... Hıçkırıklar içerisinde bisikletinin çalındığını anlatan Clay, polis memuru Joe Martin’e şunları söyler, “Eğer o hırsızı yakalarsam kimse elimden alamayacak, onu sabaha kadar kırbaçlayacağım…” Karşısında küçük bir çocuktan çok daha fazlasını gören polis memuru, duruma basit bir hırsızlık olayından farklı yaklaşarak hem spor tarihini hem de 12 yaşındaki Clay'ın hayatını değiştirecek o cümleleri sarf eder...

Boks yapan bir memur olan Joe, "Eğer boks bilseydin bisikletini çalamazlardı, demek ki senden korkmadılar" der. Doğrusu Joe, Clay’de ilk bakışta bir ışık görmüş ve bu genç adamı ringlere taşıyabilmek için bu sözleri sarf etmiştir. Clay buğulu gözlerle söylenenleri anlamaya çalışırken memur Joe Martin genç adama hayatını değiştirecek teklifi sunar.

“Bak evlat, benim bir boks salonum var. Oraya git ve boks öğren. Hırsızı yakalayınca da kırbaçlamak yerine bir güzel pataklarsın…”

Henüz 12 yaşında olan Clay, uzunca bir süre düşünür ve kararını verir…

Hayallerine saatler içerisinde veda eden genç adam, çalınan bisikletini bulamaz ancak bu olay onun daha büyük hayallere yol almasına vesile olur ve 21 yıllık başarılarla dolu kariyerine ilk adımı atmış olur.

1964, 1974 ve 1978 yıllarında Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonluğu unvanını 3 kez kazanan Muhammed Ali, profesyonelliğe geçmeden önce 1960 Roma Olimpiyatları'nda hafif ağır sıklet kategorisinde altın madalyanın sahibi olur.

Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Clay Jr. olan ünlü boksör, Müslüman olduğu 1964 yılından sonra ismini değiştirerek Muhammed Ali adını alır ve tüm zamanların en büyük sporcusu unvanının en fazla yakıştırıldığı isimlerden birisi olur.

"Aklım kesiyorsa ve yüreğim inanıyorsa, başarabilirim."

Muhammed Ali

Sıradaki Haber
İnfografik: Muhammed Ali
Yükleniyor lütfen bekleyiniz