Detay

Pekin 2022 "Açılış": Seremoni, İlkler ve Soğuk

06 Şubat 2022 Pazar 18:38 - Son Güncelleme 14 Şubat 2022 Pazartesi 17:53  |  Kaynak : TRT SPOR

Görkemli bir açılış töreni, ülkemiz adına unutulmayacak ilkler, dondurucu Zhangjiakou seyahati ve dahası... TRT SPOR Dijital ekibinden Mehmet Umut Baykara, Pekin 2022 izlenimlerini paylaşmaya devam ediyor.

Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları artık resmen başladı. Kendimi çok özel hissettiğim açılış töreni, yaklaşık 2 saat süren soğuk bir Zhangjiakou seyahati ve ülkemiz adına yaşanan ilkler…

Pekin 2022 açılış seremonisinden günler öncesinde Pekin 2008 Olimpiyatları’nın unutulmaz açılışını izlemiştim. Pekin 2008 açılış seremonisinin de sanat yönetmenliğini üstlenen Zhang Yimou’nun bu sene de aynı görevde olduğunu duymak bizi çok heyecanlandırmıştı. Pekin saatiyle 20.00’de gerçekleşecek gösteri için son otobüsle saat 17.00’de stadyuma gittik. Gitmeden önce stadyumun çok soğuk olacağı birkaç kez vurgulanmış ve ciddi şekilde uyarılmıştık. Pekin Ulusal Stadyumu’na vardığımızda ise bizler için hazırladıkları çantalardaki atkı, bere, eldiven ve şal soğuğun ne kadar ciddiye alındığının göstergesiydi. Soğuğa karşı önlemlerimizi de aldığımıza göre artık açılış seremonisi başlayabilirdi…

Tüm açılış törenlerinde olan bayrak töreni, konuşmalar vb. ritüelleri bir kenara bırakıp işin görsel boyutuna değinecek olursak, tören o kadar görkemli başladı ki beklediğimize değeceğini düşündüm. Yine de havai fişek gösterileriyle yer yer artan heyecanımız, gösterinin sonuna doğru bir hayal kırıklığına dönüştü.

Soğuktan mıdır yoksa stadyumun tam kapasite olmamasından dolayı mıdır bilinmez, izleyenlerin coşkusu da bir olimpiyat açılışı için yetersizdi. Kendi adıma konuşacak olursam, Çin alfabesinden dolayı ikinci sırada çıkan kafilemizi görene kadar ben de o kadar coşkulu değildim. Gençlikleri, enerjileri ve gülen yüzleriyle bayrağımızı burada temsil ettikleri için hepsi ayrı ayrı tebriği hak ediyor. Teşekkürler Yıldız Çocuklar!

Tüm bunları bir kenara bırakacak olursak yerinden bir Olimpiyat açılışı izlemek başlı başına eşsiz bir duygu. Böyle bir şeyi yerinden yaşamadan, ölmeden yapılacaklar listenize eklemek aklınıza gelmeyebilir ama imkan olduğu takdirde mutlaka tecrübe etmeniz gereken bir deneyim.

Ve artık Olimpiyatlar resmen başlamıştı. Biz de ilk olarak sporcumuz Fatih Arda İpcioğlu’nun yarışını izlemek için Zhangjiakou’ya yola çıktık. Pekin 2022, birbirinden farklı 3 lokasyonda gerçekleşiyor. Pekin, Yanqing ve Zhangjiakou. Bunlardan Yanqing, Pekin’e 75 km, Zhangjiakou ise 200 km uzaklıkta… Yaklaşık 2 saat süren yolculuğun ardından milli kayakla atlamacımız Fatih Arda’nın atlama yapacağı kulelerin önündeydik. Canlı canlı gördüğünüzde çok görkemli görünen bu yapı ve çevresi yapay kar ile kaplanmış. Hava sıcaklığı ise -25 dereceleri görüyor. Kış Olimpiyatları’nda soğuktan bahsetmek ne kadar doğrudur bilemem ama burada çok kez Olimpiyat görmüş kişilerin bile şikayet ettiği bir hava var. Hava koşulları, oyunları takip etmeye çalışanları olumsuz etkilediği gibi sporcuların performanslarını da bir hayli etkiliyor. Zaman zaman koşullardan dolayı ertelenen yarışlar ise işin cabası.

Fatih Arda bu şartlarda, tarihe geçen o atlayışını gerçekleştirdi ve kayakla atlamada Olimpiyat tarihimizde ilk kez elemeleri geçtik. Bunu başaran “Uçan Türk” kendinden emin bir şekilde yanımıza geldi. Mesajı ise çok netti: “Yarın daha iyi sonuçlar bekliyoruz. Daha en iyi performansımızı göstermedik.”

Ertesi gün gerçekleşen ilk tur atlayışlarında dediğini yaptı ve 99 metrelik atlayışla elenen en iyi mesafeye sahip oldu. Olimpiyat tarihinin en yüksek standartlı yarışlarından birinde, en iyi atlayışını yaparak ülkemizin ve dünyanın ilgisini üzerine çekti. Öyle ki kayakla atlamanın en önemli ülkelerinden Norveç’in alandaki televizyonları atlayışının ardından kendisiyle röportaj gerçekleştirdi.

Fatih Arda’nın ilk tura kalarak bir ilki başardığı yarışının ardından hızlı bir şekilde ülkemizi kısa mesafe sürat pateninde ilk kez temsil edecek Furkan Akar’ın yarışına yetişmek için yola çıktık.

2002 doğumlu Furkan bu branşta Pekin 2022’ye katılan en genç ikinci sporcu. Ve bildiğiniz gibi açılış seremonisinde kafilemizin bayrağını Ayşenur Duman ile beraber o taşıdı. Olimpiyatlar’a kendi kotasıyla gelmiş olması gibi büyük bir başarının ardından elde ettiği altıncılıkla bir ilki daha gerçekleştirdi. Yarışının ardından destek mesajlarını bana gösterirken yüzündeki gülümsemeyi ve samimiyetini hayatım boyunca unutmayacağım.

Eminim ki yaşadığımız bu özel an, yıllar sonra ikimiz için de çok daha değerli olacak…
 

Sıradaki Haber
Ağrılı Mehmet Akyazı'ya kavuştu
Yükleniyor lütfen bekleyiniz