Detay

Pjanic transferi sonrası Beşiktaş

02 Eylül 2021 Perşembe 20:01 - Son Güncelleme 02 Eylül 2021 Perşembe 21:17  |  Kaynak : TRT SPOR

Beşiktaş, dünyaca ünlü orta saha oyuncusu Miralem Pjanic’e kavuşuyor. Peki bu transfer, siyah-beyazlı ekibe saha içinde ne yönden güç kazandırmayı vaat ediyor? Pjanic-Beşiktaş birlikteliğine bakalım.

Siyah-beyazlı ekip, uzun süredir arayışlarını sürdürdüğü son orta saha transferini Miralem Pjanic ile gerçekleştirdi.

Boşnak yıldız, 9 yıllık Serie A macerasının ardından yaşadığı Barcelona deneyimini geride bırakarak Süper Lig’e geliyor.

Peki Pjanic-Beşiktaş birlikteliği neler vaat ediyor?

Beşiktaş’ın orta saha yapısı

Siyah-beyazlı ekip, bu sezon transfer ettiği Salih Uçan ve Alex Teixeira ile birlikte ana planda olması beklenen orta saha transferlerini netleştirdi.

Ligin belki de en iyi bağlantı oyuncusu Atiba Hutchinson ve onunla merkezi paylaşan Josef de Souza’nın işlevselliğine zaten aşinayız. Alex Teixeira, oyunun daha çok tek yönüne hitap etmesiyle ve kariyeri boyunca genellikle kendi skorunu aramasıyla ‘taşınması gereken’ bir futbolcu olsa da, tam kapasite ile oynadığında fark yaratacak bir yetenek sunuyor.

Salih Uçan, siyah-beyazlılar için Josef-Atiba ikilisine mahkumiyeti azaltması ve mevcut yabancı kuralı itibarıyla kıymetli bir transferdi. Bununla birlikte Sergen Yalçın, oyunun iki yönüne hitap eden ve –ismi geçen futbolculara bakılırsa- geri bastığı kadar üretici de olabilecek bir orta saha oyuncusu daha istiyordu.

Gelecek ismin farklı kombinasyonlarda oynayabilmesi, takımın set hücumlarında fark yaratabilmesi ve aksiyonun başlangıcıyla birlikte top dağıtabilmesi gerekiyordu.

Bu oyuncu Miralem Pjanic oldu.

Barcelona günleri ve Beşiktaş’ın olası kurguları

Barcelona günlerinde Pjanic’in performansını frenleyecek, hem kendisinden hem takım yapısından kaynaklı farklı etmenler vardı. En başta, normalde orta sahayı paylaşmayı tercih etmeyeceği profildeki
Busquets ile beraber oynaması gerekiyordu. Ayrıca takımda Messi gibi topu ve yaratıcı gücü domine eden bir yıldız vardı.

Bu yapı içinde yoğun pres kaliteniz, topla uzun mesafe kat etme kabiliyetiniz ve sıklıkla attığınız ceza sahası koşuları fark yaratabilir. Pjanic doğrudan bunlara hitap eden bir isim değildi. Tüm bunlar, 60 milyon euroluk yatırımı taca çıkarttı.

Bu uyumsuzluk Beşiktaş’a fırsat doğurdu.

Boşnak yıldız, temelde Sergen Yalçın’a en az zaaf ile istediği orta saha üçlüsünü kurabilme imkanı sağlıyor.

Josef ve Atiba’dan biri ile birlikte Teixeira’nın arkasındaki ikiliyi oluşturabilecek yıldız oyuncu, hem Josef hem de Atiba aynı anda sahadayken aranan kadife ayak olarak bu hatta eşlik edebilir.

Savunma önünden kaliteli top çıkarabileceği gibi, bunu yapan başka bir takım arkadaşıyla üçüncü bölge arasında köprü de olabilecek bir oyuncu söz konusu. Zaten Süper Lig seviyesi için hücum çıkışları kaliteli olan Beşiktaş, bu hamleyle seviye atlayabilir.

Set hücumlarında Ghezzal’in partneri

Siyah-beyazlı ekibin kadrosunda, rakip alana yerleşilen senaryoda hücum oyuncularının koşularını ödüllendirecek ve en önemlisi bu alanda istikrar sağlayacak belki de tek oyuncu Rachid Ghezzal’dı.

Pjanic transferi, Ghezzal’ı bu konuda rahatlatma vaadi veriyor.

Yüksek saha görüşü, hızlı karar alma becerisi ve yumuşak ayağıyla Pjanic de artık takımı adına ‘kilit çözücü’ bir unsur olacak.

Bu seri pasörlük, Teixeira gibi hareket alanı arayan isimleri de rahatlatacak.

Tabela katkısı ve duran toplar

Beşiktaş’ta geçtiğimiz sezon gol yükünü hücum oyuncuları çekmiş, onlara destek Atiba ve Vida’dan gelmişti.

Siyah-beyazlı ekibin orta sahasında, ceza sahası dışından şut tehdidiyle çekingenlik oluşturan bir futbolcu yoktu.

Miralem Pjanic özellikle yay üzerinde bu unsuru sağlıyor.

Avrupa’nın elit liglerinde kariyeri boyunca gol ve asist toplamlarına baktığımızda son sezonu hariç her yıl çift haneye ulaştığını görüyoruz.

Ayrıca Boşnak oyuncu, Beşiktaş adına güçlü bir duran top silahı da olacak.

Takımın duran toplarını Rachid Ghezzal kullanıyor. Burada iki problem söz konusu. Birincisi, Ghezzal’e sağ ayaklı bir alternatifin olmaması. İkincisi ise Ghezzal dahil olmak üzere direkt kaleyi hedef alan serbest vuruşlarda garanti ayak bulunmaması.

Pjanic her iki alanda da imdat kolu.

Opta’nın verilerine göre, son 9 yılda Avrupa’nın beş büyük liginde Pjanic’ten daha fazla frikik golü atabilmiş tek isim Lionel Messi.

Tecrübeli orta saha, bu 9 yıllık periyodunda sezon başına neredeyse iki frikik golü ortalaması tutturdu.

Soru işaretleri

Aslında Pjanic’e dair tek büyük soru işareti, futbolcunun fiziksel ve mental açıdan arzu edilen seviyenin altında kalması ve vaat ettiği performansı yansıtamaması gibi duruyor.

Detaya ineceksek, sahayı Teixeira ve Ghezzal gibi isimlerle paylaştığında Beşiktaş’ın muhakkak topu alması gerektiğinden söz edebiliriz.

Bir diğer olası problem de kadro yönetiminde gizli. Bilindiği üzere Süper Lig’de sahaya aynı anda 8 yabancı oyuncu sürülebiliyor. Üstelik Beşiktaş’ta, şu an için farklı pozisyonlarda düşünülen isimler hariç 7 orta saha bulunuyor.

Elbette ki tüm bunlar Sergen Yalçın ve ekibini ilgilendiren konular. Tecrübeli çalıştırıcı, uzun süredir bu bölgeye bir oyuncu transferi gerekliliğinin altını çiziyordu.

Miralem Pjanic, Süper Lig’e gelmiş en önemli isimlerden biri olacak. Ortaya koyacağı oyuna ve Beşiktaş’ın yolculuğuna birlikte şahit olacağız.
 

Sıradaki Haber
Ada Vapuru #3 | Cristiano
Yükleniyor lütfen bekleyiniz