Detay

Şampiyonluk yüzü görmeyen NBA yıldızları

13 Haziran 2022 Pazartesi 11:38 - Son Güncelleme 13 Haziran 2022 Pazartesi 16:04  |  Kaynak : TRT SPOR

NBA tarihi, şampiyonluk yaşayamadan basketbola veda eden yıldızlarla dolu... İşte şampiyonluk yaşamamalarına şaşıracağınız o yıldızlardan bazıları...

NBA’de şampiyonu belirleyecek olan finallerde kıyasıya bir mücadele var. Son maçı kazanan Golden State Warriors’da Stephen Curry ve Klay Thompson gibi yıldızlar parmağına üçüncü şampiyonluk yüzüğünü takmak için mücadele ediyor. Ancak NBA tarihi, şampiyonluk yaşayamadan basketbola veda eden yıldızlarla dolu.

NBA’de Boston Celtics ve Golden State Warriors, 2021-2022 sezonunun şampiyonu olmak için kıyasıya bir mücadele içinde. Mazisi şampiyonluklarla dolu olan Boston Celtics, kupayı kazanırsa NBA’de en çok şampiyon olan takım unvanını ele geçirmiş olacak. Golden State Warriors ise son sekiz yılda 3. Şampiyonluğunun peşinden koşuyor. Ancak NBA tarihi şampiyonluk yüzü görmeyen yıldızlarla dolu. Efsane NBA kariyerine şampiyonluk sığdıramayan o yıldızların bazılarını sizler için derledik.

Charles Barkley

Kariyerine 1984-1985 yılında Philadelphia 76ers forması ile başlayan Charles Barkley, NBA tarihinin gelmiş geçmiş en büyük yıldızlarından. 8 sezon Philadelphia, 4’er sezon da Phoneix Suns ve Houston Rockets forması giyen Barkley, NBA kariyerini 22.1 sayı ve 11.7 ribaund ortalaması ile double-double yaparak tamamlayan nadir oyuncular arasında. Barkley, ‘Rüya Takım’ olarak adlandırılan 1992 Amerikan Olimpiyat milli takımı kadrosu ile olimpiyat şampiyonluğu da yaşadı. Ancak Barkley, NBA’in efsane isimleri arasında girse de bu muhteşem kariyeri şampiyonluk ile taçlandırmayı başaramadı.

Allen Iverson

Bir dönem Beşiktaş forması da giyen NBA’in “haylaz çocuğu” Allen Iverson, basketbolun gelmiş geçmiş en iyi oyun kurucuları arasında gösteriliyor. Iverson, NBA’de draft edildiği 1997 yılında yılın çaylağı ve 2001 yılında normal sezonun en değerli oyuncusu ödülünü kazanarak ne kadar büyük bir yetenek olduğunu ispatladı. Kariyerinin büyük bölümünü Philadelphia 76ers’da geçiren Iverson, NBA’deki aktif basketbol hayatını 26.7 sayı ortalaması ile sonlandırdı. Iverson NBA’de tam 4 kez sayı kralı oldu. Ancak bu başarılarının hiç biri NBA şampiyonluğu ile taçlandırılamadı. Iverson, şampiyonluk yüzü görmeyen listemizde ikinci sırada.

Carmelo Anthony

Carmelo Anthony, 2002 yılındaki NBA draftına giren en yetenekli ikinci isim olarak değerlendiriliyordu. Birinci olamamasının tek sebebi ise o yıl Lebron James’in de NBA draftında olması idi. Denver Nuggets tarafında draft edilen Anthony, NBA markasına değer katacak en önemli yetenekler arasında gösteriliyordu. Denver Nuggets, takımı onun etrafında kurarak yıllardır hasret kaldığı şampiyonluğa ulaşmak istiyordu. Ancak Carmelo Anthony ne Denver’da ne de daha sonra başta 7 sezon forma giydiği New York Knicks gibi takımlarda şampiyonluk yaşayamadı. Anthony son olarak geçtiğimiz sezon Lebron Jamesli Los Angeles Lakers kadrosuna dahil oldu ancak Lakers bu yıl play offlara bile kalamayarak büyük hayal kırıklığı yaşattı. 38 yaşında muhtemelen kariyerinin son yılında olan Anthony’nin şampiyonluk sevinci yaşayamadan kariyerini tamamlaması bekleniyor.

Karl Malone

Postacı lakaplı Karl Malone, NBA’in gelmiş geçmiş en başarılı 4 numarası olarak görülüyor. 25 sayı, 10 ribaund ortalaması ile kariyer tamamlamak NBA’de her basketbolcunun gösterebileceği bir başarı değil. NBA’de 2 kez en değerli oyuncu seçilen Karl Malone, 19 yıllık kariyerinin 18 yılını Utah Jazz forması ile geçirdi. Malone, takım arkadaşı John Stockton ile yakaladığı mükemmel uyum ile 1997 ve 1998 yıllarında iki kez NBA finallerine yükseldi. Ancak Malone’ın şansızlığı da basketbolun tartışmasız efsane ismi Michael Jordanlı Chicago Bulls dönemine denk gelmesi oldu. Jordanlı Bulls, her iki finalde de Utah Jazz’ı mağlup edip şampiyon oldu. Karl Malone ise kariyerinin son yılında şampiyonluk yaşamak adına Kobe Braynt ve Shaquille O’neal’ın bulunduğu Los Angeles Lakers takımına katıldı. Lakers’da da o yıl şampiyonluk göremeyen Malone, aktif basketbol hayatına bu başarıyı yakalayamadan veda etmek zorunda kaldı.

Steve Nash

Steve Nash, 1996 yılında Phoenix Suns tarafından 15. Sırada draft edildi çünkü o yıl NBA draftında adeta yıldız yağmuru vardı. Allen Iverson, Kobe Braynt ve Ray Allen gibi yıldızların hepsi o yılın draftında Nash’in rakibi idi. Ancak Kanadalı Steve Nash, 18 yıllık kariyerinde NBA’de iz bırakan yıldızlar arasına adını yazdırmayı başardı. Oyun zekası üst düzeyde olan Nash için Amerikalı basketbol severler “ABD’nin Kanada’dan en değerli ithalatı’ yakıştırması yapıyordu. Kariyerini 14.3 sayı ve 8.5 asist ile tamamlayan Nash de şampiyonluk yüzüğünü takmak için son yıllarında Lakers forması giyen oyuncular kervanına katıldı. Ancak o da NBA tarihine şampiyonluk yaşayamayan yıldızlardan birisi olarak geçti.

En çok şampiyon olanlar: Bill Russell ve Robert Horry 

NBA’de bu oyuncular dışında hiç şampiyonluk yaşayamayan Hall of Fame (şöhret) olmuş daha bir çok yıldız var. Bunlar arasında Patrick Ewing, John Stockton ve Vince Carter gibi çok önemli isimler de var. En çok şampiyonluk yaşayan isim ise 1950 ve 1960 yılların efsane Boston Celtics kadrosnun yıldızı Bill Russell. Russell tam 11 şampiyonluk yaşadı. Modern dönem basketbolunda ise rekor sürpriz bir isme ait. Robert Horry, Houston Rockets, San Antonio Spurs ve Los Angeles Lakers formaları ile tam 7 şampiyonluk yaşadı. Kişisel NBA kariyeri pek parlak olmayan Horry, doğru zamanda doğru takımda bulunarak parmağına 7 yüzük takmayı başardı. NBA'in efsane isimlerinden Kerim Abdul Cabbar ve Michael Jordan’ın 6'şar, Kobe Braynt’ın ise 5 şampiyonluğu bulunuyor.

NBA’de şampiyonluk yaşayan tek Türk basketbolcu: Mehmet Okur

NBA’de şampiyonluk yaşayan tek Türk basketbolcu ise Mehmet Okur. Okur, 2004 yılında Detroit Pistons forması ile NBA şampiyonluğu yaşadı.

Sıradaki Haber
İnfografik: 'Bizim Çocuklar'da hedef galibiyet serisini sürdürmek
Yükleniyor lütfen bekleyiniz