Detay

Sancho'dan bir gün önce Dortmund'a transfer olan İngiliz: Denzeil Boadu

24 Ocak 2021 Pazar 12:05 - Son Güncelleme 24 Ocak 2021 Pazar 12:08  |  Kaynak : TRT SPOR

Talihsiz bir sakatlık ve sonrasında verilen yanlış kararlar, bir kariyeri nasıl baştan sona değiştirebilir, şimdi onun hikayesini okuyacaksınız.

Gana'dan İngiltere'ye göçen ve Londra'ya yerleşen Boadu-Adjei ailesinin oğlu Denzeil, futbol yeteneği sayesinde henüz 10'lu yaşlarının başında şehrin en büyük takımlarından biri olan Tottenham tarafından keşfedildi. Birkaç sene sonra ise bir başka Londra devi olan Arsenal, bu genç yeteneği ezeli rakibinin elinden aldı ancak sadece bir yıl tutabildi. 2013'te Denzeil, Manchester City U18 Takımına transfer oldu. Bu zamana kadar yaptıklarıyla ülkenin geleceği en parlak orta sahası olarak gösteriliyor, İngiltere U16 ve U17 Takımlarının da değişmez oyuncusu olarak forma giyiyordu. İngiliz scoutlar Rashford, Sancho ve Denzeil'i konuşuyordu. Hızlı, oyun zekası yüksek, kanat özelliklerine sahip bir 10 numaraydı. İngilizler ondan çok şey bekliyordu.

Fakat her şey, 2014 yılında oynanan bir maçtan sonra değişti.

Manchester City U18 Takımı ile Bolton karşısında sahada yer alan Denzeil, 7-0 kazandıkları maçta attığı 2. golden sonra bir şeylerin ters gittiğini anladı. Ayağında ciddi bir acı hissediyor ancak anlam veremiyordu. Oyundan çıkması gerekli miydi? Hayır, bunu yapamazdı. Çok iyi oynuyordu ve şimdiden 2 gol atmıştı. Hayranlık duyduğu David Silva ve Sergio Agüero ile aynı takıma çıkması için sadece birkaç adımı kalmıştı. Performansı böyle sürerse A Takıma alınması çok yakındı. Hayır, şimdi bir sakatlık nedeniyle oyundan çıkamazdı. Çıkmadı. Ayağında hissettiği ağrıyla oynadı. Hatta bir gol daha attı, hat-trick yapmıştı. Acıdan gole sevinemedi. Maç bitti. 7-0 kazanmışlardı. Denzeil yaşayacaklarının farkında değildi.

İlk defa futbol topuyla tanıştığında 5 yaşındaydı. Hayatta yapmaktan en çok mutlu olduğu şey futbol oynamaktı. Fakat Bolton maçından sonra yapılan sağlık kontrolleri onun tüm mutluluğunu sona erdirdi. Ayağında ciddi bir sakatlık vardı: Beşinci metatars kırığı. Kendisi gibi Adalı olan, Galli Doktor Sir Robert Jones'un ilk defa makaleye aldığı bu kırığın tek tedavisi vardı o da ameliyat olmak. Ne yazık ki Denzeil ameliyat olmaktan korkuyordu. Klasik tedavi uygulandı. Ayağın iyileşmesi doğal sürece bırakıldı.

Denzeil bir süre sonra iyileşmeye başlıyor gibiydi. Yeniden sahaya çıktı ama yanılmıştı. Ayağı daha kötü bir hal aldı. Bu sefer ameliyat kaçınılmazdı. Ameliyattan 3 ay sonra futbola dönmesi bekleniyordu. Ne yazık ki olmadı. Bırakın futbol oynamayı neredeyse yürüyemez hale gelmişti. Tahmin edilemez bir şekilde, ameliyat sonrası ayağını sabitlemesi için kullanılan vidalardan bir tanesi iltihaplanmaya neden olmuştu. Bu yüzden yeni bir tedavi başladı. İşe yaramıyordu. Aylar geçiyor, takım arkadaşları yeşil sahalardayken kendisi yatağa bağlı bir hayat yaşıyordu. Tuvalete gitmek için bile yardım alması gerekiyordu...

3 ay olarak belirlenen tedavi süresi 20 ayı geçmişti. Bu sürede kulübü Mancheter City onu hiç yalnız bırakmadı. City'nin desteği onun en büyük motivasyon kaynağı oldu. İltihaplanma için yapılan 8 operasyonun ve 1 yılın ardından temizlenme başlamıştı. Ağustos 2016'da ayağa kalkan Denzeil yeniden futbol topuna dokunma izni aldı. Kasım 2016'da ise Everton ile oynanan U23 maçıyla birlikte futbol sahalarına dönmeyi başardı. Bolton maçından tam 2 yıl sonra... Her şey düzelmişti. Yeniden futbol oynuyordu. Üstüne üstlük Guardiola tarafından A Takım antrenmanlarına alınmış, idolleri David Silva ve Agüero ile bir arada olmayı başarmıştı. Hatta 49 forma numarasıyla Premier Lig kadrosuna bile kaydolmuştu. Çekilen onca acının karşılığı alınıyor muydu?

Ne yazık ki hayır.

Denzeil yaşadığı sakatlık dönemi sırasında kendisini yalnız bırakmayan, dönüşte A Takıma alan ve Premier Lig kadrosuna kaydeden Manchester City ile devam etmedi. Dönüşünden 1 sene sonra Dortmund'dan gelen teklife 'evet' dedi. Jadon Sancho'dan bir gün önce Alman ekibine imza atarak, Dortmund'un ilk İngiliz futbolcusu oldu. 2018'deki Uluslararası Şampiyonlar Kupası'nda kadroya girdi ancak Dortmund onu ikinci takıma, Sancho'yu ise A Takıma dahil etti. Planı ve hayali bu değildi. Kendini çok yalnız hissediyordu. Bilmediği bir ülkede, bilmediği bir kültürde, psikolojisi bozulmuş, yalnız ve mutsuz bir genç adamdı. Aklından geçen tek şey bir an önce ülkesine dönmekti. Bir sene sonra İngiltere'ye geri geldi. Yeni adresi Reading olacaktı fakat transfer döneminin son gününde anlaşma suya düştü. Takımsız kalmaktan korkan genç adam 4. Lig takımı Crawley Town'a gitti. Aklından geçen tek şey ailesine yakın olmaktı.

Yazıda defalarca kullandığım 'ne yazık ki' kalıbını bir kez daha kullanmam lazım. Çünkü ne yazık ki, Denzeil burada da parlayamadı. Sadece birkaç önemsiz maçta süre alabildi. Ocak 2020'de sözleşmesi feshedildi. Artık takımsız. Henüz 23 yaşında. Kariyerinde Tottenham, Arsenal, Manchester City ve Dortmund bulunan genç İngiliz, şimdilerde talihsizlikler ve yanlış tercihlerle dolu kariyerini yeniden canlandırmanın hayalini kuruyor.

*Marca'dan Alex Jimenez, Goal'den Oliver Maywurm ve Manchester Evening News'ten Simon Bajkowski'nin yazıları kaynak alındı.

Sıradaki Haber
Alperen Şengün NBA'ye göz kırpıyor
Yükleniyor lütfen bekleyiniz