Detay

Schalke'nin çöküşü ve çöküşün arkasındaki sebepler

28 Aralık 2020 Pazartesi 12:29 - Son Güncelleme 28 Aralık 2020 Pazartesi 13:50  |  Kaynak : TRT SPOR

Schalke 04 şu günlerde tam anlamıyla "kabus" yaşıyor. Bundesliga'da 29 maçtır kazanamayan Alman devi, her maç daha da kötüye gidiyor ve işler karışıyor. Peki bu başarısızlığın altında yatan sebepler neler?

Almanya Bundesliga'da 2 sezondur duyduğumuz bir cümle var, büyük ihtimalle 29 haftada üst üste Twitter anasayfamızda yer almıştır: Schalke 04 kazanamadı...

7 kez Bundesliga'yı kazanan, çok uzak bir tarihte değil, 2011'de Şampiyonlar Ligi'nde yarı final oynayan Schalke, şu günlerde büyük bir kabus yaşıyor. 29 maçtır gelmeyen galibiyet, galibiyet gelmedikçe morali sıfırlanan oyuncular, futboldan kopan oyuncularla ne yapacağını bilemeyen yönetim ile birlikte Mavi-Beyazlılar 4 puanla ligin dibinde.

Hem de yakın zamanda büyük yatırımlar yapmışken. 

Schalke, sorunların başladığı zamanlarda da teknik direktör sorunuyla boğuşuyordu. Geçtiğimiz sezonun son haftalarındaki kötü tabloyu geride bırakmak isteyen kulüp, bu sezonun ilk 2 haftası geride kalmışken David Wagner ile yollarını ayırdı ve Manuel Baum'u göreve getirdi. Ancak Baum da çözüm olmadı. Son 3 ayda 3 farklı teknik adamla çalışan Bundesliga ekibi, yakın zamanda tekrar görevi emanet ettiği Huub Stevens ile de dün yollarını ayırdı ve Christian Gross göreve geldi. 

Alman devinin durumunu ise en iyi sportif direktör Jochen Schneider anlatıyor: "Kendimizi parçalıyoruz."

21 ayda tam 5 teknik adam... 

Bu değişikliklerin ardından ise Schneider'in açıklamaları birbirine benziyor: "Sportif olarak hedeflerimiz uyuşmadı."

Bu süreçte takımın yıldızları da yıprandı. Amine Harit ve Nabil Bentaleb'in sezon sonuna kadar bireysel antrenman yapacağı açıklandı. Schneider yaptığı açıklamada, "Schalke ve Nabil açıkça birbirine uymuyor" dedi.

Takımın 23 yaşındaki yıldızı Harit, 2 hafta önce oynanan Wolfsburg maçında sahada sadece 38 dakika sahada kaldı ve oyundan alındıktan sonra kimseyle tokalaşmadan soyunma odasının yolunu tuttu.

Bu arada takımın tecrübeli futbolcusu Vedat Ibisevic'in de sözleşmesi feshedildi ve takımdan ayrıldı. 

Takımın içinde gözle görülür şekilde üzüntü yaşayan futbolcular da var. Forvet Mark Uth, Wolfsburg yenilgisinin ardından Sky televizyonuna "Her seferinde buraya gelmek ve bu kadar çaresiz futbol oynamak çok üzücü. Her zaman bir adım gerideyiz, geç kaldık ve tek bir sarı kart bile almadık."

"Nasıl kazanmamız gerektiğini artık bilmiyorum. Çok kızgınım. Sadece soyunma odasına gidip ağlıyorum." açıklamalarını yaptı. 

Antrenörler, kulüp yetkilileri ve Schalke'nin "büyükleri" ise krizden çıkmanın ise tek bir çözümünün olmadığını savunuyor. 

Kulüp, 2018-19 mali yılını yaklaşık 200 milyon € (224 milyon $) borçla kapattı ve bu rakamın yıl sonunda 250 milyon € 'ya çıkması bekleniyor.

Bu süreçte kulübün taraftarlarla da  ilişkisi giderek gerginleşti. Çok sayıda düşük maaşlı çalışanı işten çıkarmaya karar verilmesi gerginliğin nedenleri arasındaydı.

Schalke taraftarları, Almanya'da en çok söz sahibi olan gruplardan bir tanesi. Schalke de genel olarak gençlik akademisiyle gurur duyuyor ve endüstriyel Ruhr bölgesinin geleneksel, işçi sınıfı, madencilik topluluklarındaki sosyalist köklerini sürekli vurguluyor.

Şimdi Schalke 29 maçlık hüsranını 2 Ocak'ta Hertha Berlin deplasmanında bitirmeye çalışacak. 

Schalke'de iki milli futbolcumuz Ahmed Kutucu ile Ozan Kabak da forma giyiyor. 

Sıradaki Haber
Süper Lig'in yeni incisi: Gaziantep FK
Yükleniyor lütfen bekleyiniz