Detay

Şiir gibi seriyle yine rekor, yine şampiyonluk

26 Mart 2022 Cumartesi 23:24 - Son Güncelleme 27 Mart 2022 Pazar 00:10  |  Kaynak : TRT SPOR

Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron çifti buz dansında yine tarih yazdı. Aylin Çetinkaya, yeni bir rekor kırılan muhteşem seriyi değerlendirdi.

Fransız buz dansı çifti Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron bir başka unutulmaz performansla daha Dünya Şampiyonu oldu. Artık rekor kırmasına alıştığımız ikili, kendilerine ait olan rekoru bir kez daha geliştirdi.

Beşinci dünya şampiyonluğu

2015-2016-2018 ve 2019 yıllarının Dünya Şampiyonu Fransız çift Gabriella Papadakis/Guillaume Cizeron, bu dünya şampiyonasını da altın madalyayla tamamladı. Nefes kesen bir seri sunan çift seyircilere spor performansı mı sanat eseri sunumu mu sorusunu sordurdu. Gabriel Faure’nin Elegie eseriyle yarışan çift tüm elementlerden yüksek zorluk derecesiyle birlikte yüksek uygulama puanı aldı.

Yeni puanlama sistemine geçildiğinden beri buz dansı kategorisinde patencilerin gerçekleştirmek zorunda kaldıkları elementlerin çokluğu ve keskin kuralları nedeniyle yaratıcılığa çok az yer kaldığı eleştirileri yükseliyordu. Papadakis/Cizeron’un serisi bu bakımdan belki en özgün programlardan biri olarak tarihe geçti.

Aslen paten üzerinde ince işçilik olarak tanımlayabileceğimiz buz dansı branşının en ince işçilerinden olan Papadakis ve Cizeron, sezona göz alıcı bir kapanış yaptı. Kendi ülkelerinde buz üzerinde dört dakika boyunca büyülü bir atmosfer yaratan ikili, rakipleri ile arasında büyük puan farkı yarattı. 77.39 teknik, 59.70 bileşen olmak üzere 137.09 serbest program puanına ulaşan çift toplamda 229.82 puan elde etti. Böylece 226.98 olan kendilerine ait en yüksek puan rekorunu da geliştirmiş oldu.

Yarışmalara muhteşem veda

İkinciliği ABDli Madison Hubbell/Zachary Donohue çifti aldı. Hubbell/Donohue programının başında sergilediği durarak ve dönüşlü kaldırış kombinasyonundan 5 üzerinden 4.45 uygulama puanı aldı. Bu, gece boyunca hakemler tarafından verilen en yüksek uygulama puanı oldu. Anne Sila’nın Drowning adlı şarkısı eşliğinde serisini sunan çift müthiş bir senkron içinde kaydı. 74.37 teknik, 58.30 bileşen olmak üzere 132.67 serbest program puanı elde eden çift genel toplamda 222.39 puan elde etti.

Hubbell/Donohue çifti 2018 ve 2021 Dünya Şampiyonaları’nda ikinci, 2019’da ise üçüncü olmuştu. Kariyerlerinin üçüncü dünya ikinciliğini elde eden çift aynı zamanda sezonun en yüksek kişisel puanına da ulaştı. Bu şampiyona, Madison Hubbell/Zachary Donohue çiftinin son yarışmasıydı.

Podyuma geri döndüler

ABD’yi temsilen yarışan Madison Chock/Evan Bates çifti ise 2015 Dünya Şampiyonası’nda ikinci, 2016’da üçüncü olmuştu. Daha sonra bocalayan ve podyumdan uzak kalan çift, altı yıl sonra yeniden podyuma kavuştu. Bir astronot ile uzaylının yabancı bir gezegendeki karşılaşmalarını anlattıkları serilerini başarıyla sunan çift ilgi çekici kaldırışlar sergiledi. 71.89 teknik, 57.43 bileşen puanı alan çift 129.32 puana ulaştı. Ritim dans puanlarıyla birlikte yarışmayı 2126.83 puanla tamamlayan Chock/Bates çifti bronz madalya kazandı.

İtalya ve Kanada yine podyum dışı

Ritim dansı dördüncü sırada tamamlayan İtalyan çift Charlene Guignard/Marco Fabbri çifti şampiyonaya podyum ümidiyle gelmişti. Kefaret filminin müzikleriyle yarışan çift bu sezonun en iyi sunumlarından birini gerçekleştirdi. Ancak toplamda elde ettikleri 209.92 puanla ancak 4. sırayı alabildi.

Podyum ümidi taşıyan bir diğer çift ise Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier çiftiydi. Olimpiyatın serbest programındaki bir kaldırışta sorun yaşayarak düşmekten son anda kurtulan çift bu nedenle büyük puan kaybına uğramıştı. Dünya şampiyonası öncesi bu kaldırışı değiştiren Gilles/Poirier, istedikleri kadar puan alamadıkları için twizzlelar’ının da giriş ve çıkış bağlantılarını daha zorlu hâle getirerek yarıştı. Bu değişiklikler çiftin şampiyonadaki puanlarına olumlu olarak yansıdı ancak serinin özellikle ilk bölümünde tedirgin göründüler. Sağlam bir kayış stili gösteremeyen ikili toplamda 202.70 puan elde ederek şampiyonayı beşinci sırada tamamladı.

İspanyolların hayal kırıklığı

İlk beşin önemli adaylarından olan İspanyol çift Olivia Smart/Adrian Diaz ise serisine tutuk ve tereddütlü başladı. İlk twizzle’da Smart denge kaybederek bir ayağını yere koymak zorunda kaldı.

Koreografik adım dizisinin girişinde ise Diaz tökezledi. Bu hatalar beklediklerinden daha düşük puanlar almalarına neden oldu. İspanyol çift toplam 194.63 puanla şampiyonayı 7. sırada tamamladı.

Sıradaki Haber
Shoma Uno, nihayet podyumun zirvesinde
Yükleniyor lütfen bekleyiniz