Detay

Sporting'de tarihi değiştirdi: Ruben Amorim

12 Mayıs 2021 Çarşamba 09:31 - Son Güncelleme 12 Mayıs 2021 Çarşamba 01:15  |  Kaynak : TRT SPOR

36 yaşındaki Ruben Amorim, yıllarca forma giydiği Benfica'nın ezeli rakibi Sporting'de gösterdiği teknik direktörlük performansıyla tarih yazdı.

Sporting Lizbon, 18 yıllık aranın ardından Portekiz Ligi'nde şampiyon olmayı başardı.

Bu müthiş hikayenin ve yeniden doğuşun ardında genç biri var: Ruben Amorim

Ruben Amorim, esasen senelerdir saha içinde görmeye ve duymaya alışkın olduğumuz bir isim. Belenenses'te başlayan kariyerini uzun yıllar Benfica'da devam ettirmiş, bir dönem kiralık olarak Braga'da da forma giymiş eski futbolcu, 2010 ve 2014 Dünya Kupası serüvenleri de dahil olmak üzere Portekiz futboluna iz bırakmış bir yıldızdı. Uzun yıllar Benfica orta sahasının en önemli isimlerinden biri olarak ön plana çıkan ve ulusal çapta 12 kupa kazanan Amorim, Avrupa ikincisi olan kadronun da bir parçasıydı.

Genç teknik adam, 2017 yılında futbolu bıraktıktan sonra vakit kaybetmeden bir diğer kariyer hedefine; kulübeye geçti...

Teknik direktörlük kariyerine etkileyici bir giriş yaptı

Amorim için antrenörlük macerası, alt ligde mücadele veren Casa Pia ekibinde başlamış ve ardından Braga B antrenör kadrosuna dahil edilmişti. 2019 yılının Aralık ayında, şimdilerde Gaziantep Futbol Kulübü’nü çalıştıran Ricardo Sa Pinto ile yollarını ayıran Braga, teknik direktörlük koltuğuna Amorim’i getirdi.

Genç antrenör, Braga’nın başında yalnızca 13 maça çıktı. Bu süreçte, Avrupa Ligi’nde kaybedilen Glasgow Rangers eşleşmesi dışında, lig ve kupada çıktığı 11 maçın 10’unu kazanan ekip, sadece Gil Vicente ile berabere kaldı. Takımına, alışılmışın dışında ve göze çok hoş gelen bir 3-4-3 formasyonu oturtan Amorim, iki kez Porto’yu, iki kez Sporting’i ve bir kez de Benfica’yı devirdiği bu periyot içerisinde Portekiz Kupası’nı da kaldırmayı başardı.

2020 yılının Mart ayında Braga için son maçına çıkan teknik adam, eşine benzerine az rastlanır bir transfer ile Sporting’in menajerlik koltuğuna oturdu.

2 aylık antrenör için 10 milyon euro bonservis ödendi

Portekiz devi Sporting, 2020 yılının kış döneminde süper yıldızı Bruno Fernandes’i Manchester United’a, Raphinha’yı ise Rennes’e gönderdi. Eylül 2018’den bu yana kulüpte başkanlık görevini yürüten Frederico Varandas, özellikle ilk aylarda sürekli olarak kulübün içinde bulunduğu mali problemleri dile getiriyordu. Geçtiğimiz yıl, Braga’daki performansıyla takımın başında görmek istediği Ruben Amorim’i teknik direktörlüğe getirmek için kollarını sıvayan Varandas, söylemlerine ters düşecek, futbol tarihinde benzerine az rastlanacak bir karar aldı...

35 yaşında, en üst seviyede yalnızca iki aylık deneyimi bulunan Ruben Amorim, Braga’ya tamı tamına 10 milyon euro fesih bedeli ödenerek takımın başına getirildi.

Varandas’ın bu hamlesi, doğal olarak Portekiz basını ve Sporting taraftarlarınca eleştiri yağmuruna tutulmuş, Bruno Fernandes başta olmak üzere yıldız oyuncuların satışlarından elde edilecek gelirin ‘anlamsız’ bulunan hamlelerle yok edileceği düşünülmüştü. Genç teknik adamın ilk 8 maçını kaybetmeden takımıyla birlikte tırmanışı da bu endişeleri ortadan kaldırmamıştı. Ta ki yeni sezona kadar...

19 yıl sonra şampiyonluğa ulaştı

Portekiz Ligi’nde son olarak 2002 yılında ipi göğüslemeyi başaran Sporting, şampiyonluk özlemini sonunda dindirdi.

Aslında sezon, yeşil-beyazlılar için tam anlamıyla umulduğu gibi başlamamıştı. Avrupa Ligi Play-Off turunda sahasında LASK Linz’i ağırlayan Sporting, kalesinde tam dört gol görmüş ve oynadığı futbolla da gelecek adına olumlu sinyaller vermemişti. Kendisine ödenen bedel üzerinden tartışmaların odağı olan Amorim’in koltuğunun tehlikeye gireceği düşünülse de genç teknik adam, ligin uzak ara en az gol yiyen takımını oluşturmayı başardı. Hem de birçok futbolcuya değer katarak...

Kendi yıldızlarını çıkardı

Yaz döneminde, takımın önemli oyuncuları Wendel, Acuna, Pereira, Vietto ve Beşiktaş’ta forma giyen Rosier gibi isimlerle yollarını ayıran Sporting, tecrübeli Joao Mario’nun dışında ağırlıklı olarak Portekiz Lig’i içinden transferler yaptı.

Kadronun düzenli forma giyen oyuncuları arasında 18 yaşındaki Nuno Mendes, 19 yaşındaki Gonçalo Inacio, 18 yaşındaki Tiago Tomas ve 22 yaşındaki Matheus Luiz ile Pedro Gonçalves yer alıyor. Geçtiğimiz sezonu Famalicao kulübünde geçiren Gonçalves, Amorim’in ellerinde “yeni Bruno Fernandes” hüviyetine bürünmüş gözüküyor.

Famalicao’da yükselişiini orta sahada yapan Gonçalves, Amorim’im Sporting’e de taşıdığı 3-4-3 düzeninde müthiş bir hücum silahı haline geldi. 

105 milyon euro harcayan Benfica’yı geride bıraktı

Her sezon olduğu gibi iddiasını yeni sezona taşımayı başaran son şampiyon Porto’nun yanında Amorim’in öğrencileri, yaz döneminde tam 105 milyon euro harcayan Benfica’yı da yarışta geride bırakmayı başardı. Darwin Nunez, Everton, Pedrinho, Waldschmidt gibi yetenekli isimlerin yanında Otamendi ve Verthongen başta olmak üzere büyük tecrüberle kadrosunu süsleyen Benfica, Sporting’in epey arkasında kaldı.

Sıradaki Haber
Milli atlet İlyas Çanakçı'nın başarı öyküsü
Yükleniyor lütfen bekleyiniz