Detay

Superbike ile MotoGP arasındaki fark ne?

31 Temmuz 2020 Cuma 20:00 - Son Güncelleme 31 Temmuz 2020 Cuma 20:12  |  Kaynak : TRT SPOR

Dünya Superbike Şampiyonası, koronavirüs salgını sonrası yeniden başlıyor. Milli gururumuz Toprak Razgatlıoğlu'nun da yarıştığı organizasyon, TRT SPOR'da olacak. Peki MotoGP ile Superbike arasındaki farklar neler?

Dünya Superbike Şampiyonası, koronavirüs salgını sonrasında yeniden başlıyor. Milli gururumuz Toprak Razgatlıoğlu’nun da Yamaha takımı adına yarıştığı dünyanın en büyük motor sporları organizasyonlarından biri, bu sezon TRT SPOR ekranında olacak. Peki Superbike nasıl bir organizasyon? MotoGP’den farkı ne?

Motosiklet yarışları, dünyanın en çok ilgi çeken spor dallarından bir tanesi ve MotoGP ile Superbike organizasyonları da yarışların en çok bilinen iki ayrı kulvarı. Aslında temelde, hiç bilmeyen insan için, aynı markaların yarıştığı organizasyonlar olarak adlandırılabilir ancak kesinlikle öyle değil.

Bu arada yazıya başlamadan ve bilgileri vermeden önce hatırlatalım, biri diğerinden daha zor, biri diğerinden daha üst kulvar demek imkansız. Biri diğerinin bir üst ligi değil, tamamen farklı iki organizasyondan bahsediyoruz.


MotoGP, yayın gelirleri, pilotların ünü, yarışların reytingleri bakımından Superbike’ın çok önünde olsa da Superbike da özellikle Avrupa’da hatrı sayılır hayran kitlesine sahip. Pistlerdeki devasa taraftar sayılarına ulaşmayı da başarabiliyorlar. 

Superbike’da her hafta sonu 2 yarış yapılıyor ve bu da MotoGP’den farklarından bir tanesi olarak göze çarpıyor.
İki organizasyon arasındaki ana fark ise motosikletlerin teknik özellikleri. MotoGP’deki bir motosikleti, dünyanın herhangi başka bir yerinde görme imkanınız yok. Hepsi özel üretim, fabrikalar her sezon için ayrı motosikletler üretiyor. MotoGP, bu açıdan Formula 1’e benziyor. 

Superbike ise üreticilerin, dünyanın her yerinde sattığı motosikletlerin gelişmiş haline ev sahipliği yapıyor. Otomobilde ralli ya da GT serisi gibi diyebiliriz.

Aralarda birçok teknik farklılık olsa da, temelde Superbike daha çok denetleniyor, çok daha fazla sınırlamalarla en iyi motoru ortaya çıkarmaya çalışıyor, MotoGP ise daha az sınırlama ile prototip motorlar üretiyor.
Amaçları ise ortak: Üreticilerin daha fazla motosiklet satması.
  

Sıradaki Haber
Suyun yüzeyinden, derinlerine: Bir Osman Özköylü portresi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz