Detay

Tanzanya'dan Michael Mwebe Samatta'yı anlattı

05 Ekim 2020 Pazartesi 10:12 - Son Güncelleme 05 Ekim 2020 Pazartesi 11:40  |  Kaynak : TRT SPOR

Mbwana Samatta, Tanzanya için sıradan bir futbolcu değil. Kurduğu vakıf ve yardımları nedeniyle aynı zamanda bir kanaat önderi. Milyonların takip ettiği bir süperstar. Samatta'yı Tanzanya basınından Michael Mwebe ile konuştuk.

Mbwana Samatta, Fenerbahçe'ye adım atar atmaz "sıradan" bir futbolcu olmadığını gösterdi. Önce ilk basın toplantısında "Seçilmiş olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden yardım ediyorum" dedi, sonra da sahada 2 gol birden attı. 

Samatta, şu sıralar sadece Türkiye'nin gündeminde değil. Tanzanya'da da çok büyük bir ilgiyle takip ediliyor. Zaten Fenerbahçe'nin Samatta ile ilgili attığı tweetlerin altına bakarsanız, sonuca şaşırabilirsiniz. Çünkü Türkiye Twitter tarihinde belki de ilk kez Türkçe bir tweetin altında Türklerden çok başka bir millet var. 

Biz de bu durumun sebebini merak ettik, Tanzanya'da spor yazarlığı yapan Michael Mwebe ile konuştuk. 

Röportajın detaylarına geçmeden önce, Michael Mwebe'nin Samatta'yı anlatırkenki heyecanından bahsetmek istiyorum. Mwebe, ulusal televizyonların Fenerbahçe maçlarının yayın haklarını satın aldığını ve milyonların ekran başına kilitlenip Karagümrük maçını izlediğini belirterek başladı sözlerine...

Tanzanya spor kültürünü anlatabilir misiniz? Futbol hangi düzeyde takip ediliyor? Samatta dışında bir yıldızınız var mı? 

"Mbwana Samatta, bu ülkenin en büyük superstar'ı. Tanzanya halkı futbolla yatıp kalkar. Çılgın bir şekilde... Geçmişte birçok başarı kazandık. Futbol burada çok önemlidir. Samatta da bu futbol ortamının içinde doğdu. Genç oyuncuları yükseltmesiyle bilinen Simba takımımızda ışıldadı, oradan Kongo ekibi TP Mazembe'ye gitti. Ve farklı bir futbolcu oldu. o burada oynarken de stadyumlar onun için doluyordu. Milli Maç geldiğinde de onun için dolar. Çok farklıydı... Sonra Tanzanya tarihinin en büyük satışlarından birini yaparak Avrupa'da birçok genç yeteneği parlatmış Genk'e transfer oldu. O transfer olduğunda, burada bayram havası vardı... Yakın zamanda Mısır'da, Cezayir'de, Tunus'da, Zambiya'da forma giyen çok önemli oyuncularımız oldu. Ama Samatta çok başka. Sahaya çıktığında hızıyla herkesi büyülerdi."

Samatta sizin için neden bu kadar önemli? Geçtiiğimiz gün Türkiye'de "Bence ben seçildim. O yüzden insanlara yardım etmem gerekiyor." dedi. Sizin için Samatta'nın önem düzeyi nedir? 

"Samatta Tanzanya'nın en hızlı insanı. Hem futbolda teknik olarak, hem de ülke genelinde sosyo-kültürel anlamda bir ikon. Eğer sosyal medyayı takip ederseniz, Samatta'nın nasıl bir öneme sahip olduğunu çok daha iyi anlarsınız. Her fotoğrafının altında umutla ona mesaj atan gençler, onu örnek aldığını söyleyen insanlar, her şeyi için teşekkür eden binlerce Tanzanyalı görebilirsiniz. Fenerbahçe, Samatta ile beraber Tanzanya'yı da transfer etti. Şimdi herkesin kalbi Fenerbahçe ile atacak."

"Sizlere Samatta'nın önemini şöyle anlatabilirim. Ülkede ondan daha ünlü bir politikacı, bir oyuncu, başka bir yıldız yok. Samatta'nın söyledikleri devlet başkanından çok daha mühimdir burada. Fikirleri... Burada yaptıkları. Afrika'da kazandıkları. İnsanlara aşıladığı umut. Samatta inandı. Ve bu kadar popüler olmasının bir sebebi de başarının kendi topraklarımızdan, adım adım gelmesiydi. TP Mazembe'de CAF Şampiyonlar Ligi kazandı. Burada insanları sevindirdikten sonra Avrupa'nın yolunu tuttu ve bizlere altın günlerimizi yaşatıyor."

"İnsanlar onu izliyor, bakıyorlar. Nereden gelmiş bu Samatta? Google'da Tanzanya'dan geldiğini görüyorlar. Bu müthiş bir şey. 

Resim altı: Samatta, Afrika'da yılın futbolcusu ödülünü alırken. 

Peki sence Samatta Türkiye'de kaç gol atar? 

Türkiye Ligi Belçika Ligi'yle kalite açısından benzer. Samatta, Belçika Ligi'nde 20 gol attı. Türkiye'de bu rakamın üstüne çıkacaktır. Çünkü artık daha olgun. En az 25 gol bekliyorum. 

Michael Mwebe, bizden Tanzanya'yı da anlatmamızı istedi. 

Tanzanya, 56 milyon nüfüsa sahip, başkenti Dodoma olan, Mwebe'nin söylediğine göre futbolla yatıp kalkan, bilinenin aksine Afrika geneline göre daha özgür, ekonomik durum olarak daha iyi ve büyümekte olan bir ülke.

Samatta da Tanzanya'nın "Barışın Yurdu" anlamında gelen Darüsselam şehrinde doğdu. Belki de bugün Samatta'nın bu kadar önemli olması, memleketinin isminden bazı özellikleri almasıdır. 

Çünkü Samatta, Tanzanya'da "dışlanan" albino hastaları için de bir vakıf kurdu. Albino hastalarının hayata katılabilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Ki, sayıları oldukça yüksek olan bu hastalar, Tanzanya'da gelenekselci yaklaşım nedeniyle kimi zaman öldürülüyorlar. 

Michael Mwebe

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Samatta Foundation (@samattafoundation)'in paylaştığı bir gönderi ()

Sıradaki Haber
Koronavirüs spor ekonomisini nereye götürüyor?
Yükleniyor lütfen bekleyiniz