Detay

TUR 2021 Günlüğü: 1. Gün

11 Nisan 2021 Pazar 21:17 - Son Güncelleme 11 Nisan 2021 Pazar 21:40  |  Kaynak : TRT SPOR

Bisikletin kavimler göçü hoşgörünün başkenti Konya’dan başladı. İlk günün hikayesini TRT SPOR muhabiri Murat Kargı kaleme aldı.

Kardır yağan üstümüze geceden,

Yağmurlu, karanlık bir düşünceden,

Ormanın uğultusuyla birlikte

Ve dörtnala, dümdüz bir mavilikte

Kar yağıyor üstümüze inceden,

…Bu kar gecesinde uzaktan, yoldan

Rüzgâr gibi tâ eski Anadolu'dan

Sesin nerde kaldı? Kar içindesin!

TUR 2021’in ilk gününü anlatmaya Ahmet Muhip Dıranas’ın ‘Kar’ şiiriyle başlamak istedim. Çünkü 56.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun ilk etabı kar engeline takıldı. 9 Nisan Cuma günü akşam saatlerinde Kapadokya bölgesinde etkisini göstermeye başlayan kar yağışı ve tipi nedeniyle Tur’un ilk mücadelesi Nevşehir - Kapadokya etabı yoğun kar yağışı nedeniyle iptal edildi. Dünkü toplantıda kararı veren Yarış Komitesi, Tur 2021’nin telafi etabıyla Konya’dan başlatılmasını kararlaştırdı. Alınan karar üzerine 25 takımdan 172 sporcu başta olmak üzere tüm ekipler Konya’ya hareket etti.

Ne var ki kar yağışının devam etmesi nedeniyle kısa bir yol ve hava durumu kontrolünün ardından kameraman arkadaşım Kaan Kutlu ile yola çıkmak için sabahı beklemeye karar verdik. Yarış sabahına uyanıp pencereden dışarı baktığımızda sanki mevsimin kış, aylardan da Ocak ya da Şubat diye zannettik. Ancak mevsim bahar aylardan Nisan’dı…

Başka bir seçeneğimizin olmadığını da bilerek sabah saat 8’de yola koyulduk ve Ürgüp’teki otelimizden çıkarken arabamızın yaptığı patinajlardan Konya yolculuğumuzun zorlu geçeceğini anlamıştık. Rotamız Nevşehir-Aksaray yolu üzerinden Konya’ya ulaşmaktı. Ancak yol aldıkça gördük ki devam eden kar yağışı ve sis kaza olasılığını her dakika artırmaktaydı. Durun durun hemen korkmayın! Uygulanan sokağa çıkma yasağı ile yolların boş olması ve aracımızı kullanan kameraman arkadaşım Kaan’ın dikkati sayesinde ilk 60 kilometrede bir hayli zorlansak da yaklaşık 220 kilometrelik yolu üç saatte alarak sağ salim Konya’ya vardık.

Otelimize giriş yapıp odalarımıza çantaları bıraktıktan sonra saat 14’te başlayacak yarışı takip etmek için start noktasına hareket ettik. Mevlana Meydanı olarak belirlenen başlangıç çizgisine gittiğimizde Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun neden ülkemizin gözbebeği spor organizasyonlarından biri olduğunu anladık. Bir gün önce ilk etabı iptal edilen yarış Dıranas’ın şiirinde yazdığı gibi ‘kar içindeki’ Nevşehir’den taşınıp 24 saatten az bir sürede sanki hiçbir şey olmamış gibi Konya’dan başlatılmaya hazır hale getirilmişti.

Şaşkınlığımı maruz görün; çünkü Tur’u kariyerimde ilk kez yerinde takip ediyorum. Her gün ayrı bir etapla farklı rotalarda koşulacak yarış için tüm ekiplerin yer değiştirecek olmasını bir nevi kavimler göçüne benzettim. Bisikletin kavimler göçü hoşgörünün başkenti Konya’dan başlamıştı…

İki gündür kar yağışının dinmediği Kapadokya'dan ani bir transferlerle Konya'ya gelen sporcular burada soğuk, rüzgarlı ama yağışsız bir havada mücadeleye başladılar. 72,4 kilometrelik telafi parkurunda bisikletçiler ufak ufak yaptıkları ataklarla birbirlerini denemeye başladılar. Ancak bu ataklar kontrollü olarak gerçekleştiği için ilk kilometrelerde ciddi kaçışlar göremedik. Öne çıkan bisikletçilerin gözü ise hep arkadaydı. Böylelikle kendilerinin takip edilip edilmediğini de gözlemlediler.

172 sporcu 10'uncu kilometreyi de toplu olarak kat ettiler. Bu esnada Peloton'dan (Ana grup) iki sporcu atak yaptı. Bingoal Pauwels Sauches takımından Sean Debie ile Abloc CT takımından Ivar Slik ana grubun önüne geçti ve iki sporcu da önce 8 saniye ardından 40 saniye sonra da 55 saniye kadar ana grupla olan arayı açtı. İki sporcudan Sean Debie Türkiye güzellikleri kapısını önde geçerek beyaz formanın sahibi oldu. Ivar Slik ise tırmanış kapısını önde geçtiği için kırmızı formayı taşımaya hak kazandı. Turkuaz formayı kimin giyeceği ise merak konusuydu…
Öndeki ikili ve Peloton arasındaki zaman farkı gittikçe kapanmaya başlarken etabın son 10 kilometresine de girilmiş oldu. Artık yavaş yavaş Mark Cavendish ve Andre Greipel gibi ünlü sprinterler yerlerini sağlamlaştırmaya başlarken aradaki zaman farkı da iyice azaldı. Etabın toplu finişe sahne olacağı tahminini doğrular nitelikte bisikletçiler yarış bitimine metreler kala son hamlelerini yaptılar.

Nefes kesen sprint bitişini, Rally Cycling takımından Hollandalı Arvid De Kleijn kazandı.1 saat 35 dakika 38'lik derecesiyle ilk sırayı alan Klein ikinci etapta turkuaz formayı giymeye hak kazandı. Bitiş hamlesini geç yapan ve finiş çizgisinde birbirlerine şaşkın bir şekilde bakan Cavendish ve Greipel yarışı sırasıyla dört ve altıncı sırada tamamladılar.

Cavendish ve Greipel’in şaşkınlarına şahit olup turkuaz formayı Kleijn’e teslim ettikten sonra artık saat itibariyle ikinci etabı beklemeye başladık. Turun ikinci ayağı yine Konya'da gerçekleşecek. Bu kez sporcular 144.9 kilometrelik yine Konya-Konya etabında ter dökecekler. Bakalım Nevşehir’den Konya’ya doğru başlayan bisikletin kavimler göçünde neler yaşanacak. TRT SPOR ekibi olarak tüm ayrıntıları aktarmayı sürdüreceğiz. İkinci günün tüm detaylarıyla burada buluşmak dileğiyle, şimdilik hoşçakalın…
 

Sıradaki Haber
Cyle Larin neden önemli?
Yükleniyor lütfen bekleyiniz