Detay

Türk derbisinin kazananı Anadolu Efes

26 Şubat 2021 Cuma 23:50 - Son Güncelleme 27 Şubat 2021 Cumartesi 00:05  |  Kaynak : TRT SPOR

THY Avrupa Ligi'nin 26. haftası Türk derbisine sahne oldu. Anadolu Efes'in Fenerbahçe Beko'yu deplasmanda 106-74 mağlup ettiği mücadelenin detaylarını Akın Taş yazdı.

Şüphesiz ki bugün THY Avrupa Ligi'nde 2021 yılının en formda iki ekibi karşılaştı ve temsilcilerimizden biri bugün kaybedecekti. Ufak bir hatırlatmada fayda var. 2021 yılında 2 temsilcimiz toplam 14 maç yaptı ve bu maçların 13' ünü bizim takımlarımız kazandı. Mükemmelin ötesinde bir ivme kazanan iki temsilcimizden Fenerbahçe Beko'da kaptan Melih Mahmutoğlu dışında eksik oyuncu bulunmazken; Anadolu Efes maça tam kadro çıktı.

Karşılaşmaya her iki takım da yıldızlarını benchte tutarak başladı. Fenerbahçe Beko tarafında Lorenzo Brown Anadolu Efes cephesinde ise Shane Larkin maça kenarda girdi. Fenerbahçe Beko'nun en iyi yaptığı işlerden olan ve bu anlamda Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nde lider konumda bulunan, sırtı dönük oyunlarla maça başlamak isteyen ev sahibi ekibin bu taktiğini, koç Ergin Ataman ikili sıkıştırmalar ile çok iyi bozdu. Öyle ki Fenerbahçe Beko ilk çeyreğin ilk 4 dakikasında tam 5 top kaybı yaptı ve hiç sayı bulamadı. Buna karşın konuk ekip Anadolu Efes, son haftaların özellikle de Barcelona maçının yıldız isimlerinden Sertaç Şanlı ile üst üste iki sayılık isabetler bulmayı başardı ve henüz çeyreğin yarısında farkı çift hanelere çıkardı.

Alınan mola ile setleri Nando De Colo'nun üzerinden oynamaya başlayarak sayılar bulmayı başaran sarı lacivertli ekibe karşı Anadolu Efes önlemini iyi aldı ve devreye giren isim Vasilije Micic oldu. Sırp guard önce yaptığı asistlerle sonra da bulduğu birebir sayılarla henüz ilk çeyreğin başından itibaren takımı sürükleyen isim oldu. Pota altında Vesely'i ikili sıkıştırmalarla durdurmayı başaran Anadolu Efes bu sayede ilk çeyreği tam 13 sayı farkla kapatmayı başardı.

İlk periyodun aksine ikinci periyotta her iki takım da skorer kimliğini sahaya yansıtmayı çok daha iyi başardı diyebiliriz. Pota altında canlanan Fenerbahçe Beko alışılagelmiş Jan Vesely hücumları ile hem savunmada hem de hücumda istediği oyunları sergiledi bu periyotta. Buna karşın Micic' in dinlendiği süre aralığında önce Beabuaus sonra da James Anderson ile üçlük çizgisinin gerisinden sayılar bulan Anadolu Efes çok iyi yaptığı işlerden olan üç kısa ile dış atış üzerine kurulu oyun stilini sahaya iyi yansıtmayı başardı. Hücum anlamında oldukça seyir zevki yüksek bir sekans izleten her iki temsilcimizin bu oyunu farkın kapanmasına veya açılmasına engel oldu. Burada tabi ki oyuna giren Shane Larkin' in istediği oyuna engel olmayı başaran Fenerbahçe Beko savunmasına da tabii ki hakkını teslim etmek gerekir. İkinci çeyrek son derece agresif bir savunma ile Larkin'i skor anlamında durdurmayı başaran sarı lacivertli ekibin maç boyunca oyun anlamında dengeyi kurduğu tek periyot oldu. Dengeli geçen ve seyir zevki yüksek ikinci çeyreğin ardından Anadolu Efes farkı sadece bir sayı arttırarak ilk yarıyı kapatmış oldu.

İkinci yarıya Anadolu Efes fırtına gibi başladı. İlk iki çeyreğin yıldızı Micic, bu çeyrekte bulduğu üst üste üçlüklerle Fenerbahçe Beko' yu savunmasız bıraktı desek abartmış olmayız. Fenerbahçe Beko her ne kadar  Micic'e önce Ulanovas sonra da De Colo' nun üçlükleri ile yanıt verse de ofansif anlamda rakibine karşı bulduğu bu dış atışların dışında yanıt vermeyi başaramadı ve farkın açılması da kaçınılmaz oldu. İlk çeyreğin sürpriz isimlerinden olan Sertaç Şanlı da yine sürpriz bir şekilde bu çeyrekte de iki zor üçlük bulunca konuk ekip alıştığımız Anadolu Efes hücum serisini bu çeyrekte bizlere izletmeyi başardı. Çeyrek biterken oyuna tekrar giren ve yeniden takımın liderliğini eline alan Sırp guard Micic henüz çeyrek biterken 32 sayı bulmayı başardı. Böylelikle farkı daha da açmayı başaran Anadolu Efes son çeyreğe de tam 23 sayı önde girmeyi başardı.

Karar periyoduna Beabuaus' nın şık üçlüğü ile başlayan Anadolu Efes ev sahibi ekibin de gardının iyice düşmesi ile istediği oyunu dikte etmeyi başardı. Henüz ilk dört dakika sonunda farkı yedeklerinin de katkısı ile 30 sayıya kadar çıkaran Anadolu Efes;  bu sayede takımın yorgun ismi Micic' i de dinlendirmeyi başardı. Anadolu Efes' in karşısında Vesely ve De Colo dışında özellikle oyun kurucu pozisyonunda istediği katkıyı alamayan Fenerbahçe Beko da bu andan itibaren oyunu rölantiye aldı ve konuk ekip bu sezon Euroleague sayı rekorunu kırdığı maçta tam 32 sayı farkla rakibini sonuna kadar hak ederek hakederek kazanmasını bildi.

Maçın artı ve eksilerine göz atacak olursak; Anadolu Efes bugün tam bir NBA takımı gibi oynadı. Maçın ilk saniyesinden itibaren hiç geriye düşmeyen konuk ekip; 4. dakikadan itibaren farkı çift hanelere taşıdı ve rakibin geri dönmesine hiç izin vermedi. Takım olarak mükemmele yakın oynayan lacivert beyazlı temsilcimizde bireysel performansları değerlendirecek olursak aslan payı tabii ki bugün Sırp yıldız Micic` e ait. 37 sayı ve 44 verimlilik puanı ile oynayan Vasilije Micic bu maçta son 4 dakika forma giymemesine rağmen Euroleague kariyer rekorunu kırmayı başardı. Üstelik bunu hiç üçlük kaçırmadan toplamda iki saha içi atış kaçırarak yaptı. An itibariyle haftanın tüm maçlarının bitmediğini de göz önünde bulundurursak Micic' in Euroleague 'de haftanın en skorer ismi olacağını tahmin etmek çok da zor değil.

Micic' in dışında takımda bugün göz dolduran isimlerin başında Sertaç Şanlı geliyor. Milli takımla iki maçlık zor bir seriden yorgun gelen pivot oyuncu ilk ve üçüncü çeyreklerde bulduğu yüksek isabetli sayıları ile bugün hem Dunston' ın dinlenmesini sağladı hem de Pleiss' ın oyuna hiç girmediği zor bir maçta kendini tekrar kanıtlamayı başardı.

Anadolu Efes için önemli ve ilginç istatistiklerden bir diğeri ise lacivert beyazlı temsilcimiz bu sezon ilk defa Larkin' in 15 sayının altında kaldığı bir maçta çok net galibiyet bulmayı başardı. Bu da bize gösteriyor ki Anadolu Efes için son derece önemli bir koz olan Larkin 'e karşı yapılacak sert ve agresif savunmalarda Efes çaresiz değil. Formda bir Micic  bırakın play-off u final four yarışında bile takımın lideri olabileceğini ve bu zorlu ligde winner bir guard olmayı artık başardığını söyleyebiliriz.

Ev sahibi ekip bir diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko bugün çok da kötü oynamadı. Farkın ve oyunun kaderini Fenerbahçe Beko' nun kötü oyunu değil Anadolu Efes' in muhteşem performansı belirledi. 10 maçtır üstüste galibiyet alan ve kendini iki ay gibi kısa bir süre içinde 17. sıradan 5. sıraya çıkaran sarı lacivertli temsilcimizde yenilginin sorumlusunu arayacak olursak ; ev sahibi ekip bugün Vesely ve De Colo önderliğinde istediği sayıları bulmasına rağmen guard pozisyonunda çok zorlandı.

Lorenzo Brown bugün bulduğu kısa sürelerde takımın skor yükünü ve liderliğini taşıyamadı. Rakibin bu zayıf yönünü çok iyi kullanan Anadolu Efes bol asistli bir galibiyete uzanmış oldu. Bir diğer yandan Anadolu Efes forvetlerinden özellikle de Fransız oyuncu Beabuaus' dan gelen sert savunma karşısında Fenerbahçe Beko' da son haftaların kilit isimlerinden D-shawn Pierre son haftaların en düşük performanslarından birini sergiledi. Daha önce de belirttiğim gibi maçı Anadolu Efes 'in iyi oyunu kazandırdı.

Ergin Ataman hatırlayacağımız üzere birkaç hafta önce zorlu Barcelona deplasmanından sonra verdiği demeçte iptal edilen sezonda bir tarih yazdıklarını ve bu tarihin bu sene hedefine ulaşacağını belirterek Euroleague kupasını kaldıracağını söylemişti. Umarız ki lacivert beyazlı temsilcimiz bu skorer, seyir zevki yüksek, NBA vari oyununa devam eder ve amacına ulaşır.

Son 10 maçlık serisi bozulan Fenerbahçe Beko için bu maç tabii ki bir son değil. Gelecek hafta oynayacağı Milano maçı öncesi takımın özellikle de oyun kurucu anlamında eksiklerini görmek adına çok önemli bir 40 dakika oynayan sarı lacivertli temsilcimiz; umarız ki tekrardan harika maçlarla dolu bir seri yakalar ve bu sezon gelmiş geçmiş en zorlu final four yarışını izlediğimiz Türk Hava Yolları Avrupa Ligi'nde hedefine ulaşır.

Sıradaki Haber
Slavia'nin "yeni nesil" antrenörü: Jindrich Trpisovsky
Yükleniyor lütfen bekleyiniz