Detay

Yaşayan stadyumlar

19 Nisan 2021 Pazartesi 09:50 - Son Güncelleme 19 Nisan 2021 Pazartesi 10:13  |  Kaynak : TRT SPOR

Modern stadyumların artık sürdürülebilir kalkınma için bir merkez olmaya başlamasını Seçkin Renklibay kaleme aldı...

Artık herkesin bildiği modern stadyum tabiri ve bildiğimiz stadyum nitelikleri eskide kalmaya başlıyor. Dev ekranlar, ücretsiz internet bağlantısı, mobil uygulamalar ve çok daha ileri teknolojilere sahip teknoloji harikası stadyum özelliklerine artık çok daha fazlasını katmaları gerekiyor.

Bazı stadyumlar, uygulamalar sayesinde seyircilere, yerinden kalkmadan yiyecek ve içecek siparişi verilebilme imkanı sunabiliyorken, bazıları ise aracınızı park ettiğiniz noktadan stadyumda oturacağınız koltuğa kadar sizi yönlendiren teknolojileri sizleri mest ediyor.

Özellikle son yıllarda ülkemizde de oldukça fazla ve teknolojik açıdan gelişmiş çok sayıda yapılan stadyumlar bence en iyilerin arasına girecek kadar da iddialı stadyumlar. Ülkemizde stadyumlara yapılan yatırımlar o şehrin spor kültürüne’de katkı verdiğini düşünüyorum. Kulüplerimiz biraz daha zemin bakım işlerini çözebilirse futbol seyri ve nitelikli stadyumlara yakışır oyun zevki de olacaktır.

Artık yenilikçi stadyumlar sadece bir branşa yönelik değil çok amaçlı kullanıldığını söylemek gerek ve sadece bir gün değil yılın büyük bölümünde işlevsel ve o şehrin spor, sanat ve kültür hayatının gelişimine de hizmet ediyor.

Artık modern stadyumların en önemli özelliği yenilenebilir enerji sağlaması

Gelelim asıl konumuza. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının artık şehirlerde yaşadığı ve giderek daha fazla elektrik tükettiği göz önüne alındığında, spor endüstrisi için artan aciliyet alanlarından biri yenilenebilir enerjidir. Ve son zamanlarda yapılan bir gelişme’de, bazı yüksek profilli futbol kulüpleri, bu değişimi benimsemek için sürdürülebilirlik hedeflerini yeniden değerlendirdiler.

Premier Lig yenilebilir enerjide ilk sırada

Geçen kasım ayında Arsenal FC, İngiltere'nin iklim hedeflerini desteklerken, kulübe gelir ve bölge için yenilenebilir enerji sağlamayı amaçlayan bir pil depolama sistemi kuran ilk Premier Lig kulübü oldu.Yeni pil firmaları tarafından sağlanan ve güneş enerjisinden üretilen elektrikle şarj ediliyor ve Birleşik Krallık’ın daha düşük karbon ekonomisine doğru hareketini hızlandırmak için çalışan bir şirket tarafından tasarlandı.

2013 yılında eğitim için gittiğim Ajax kulübünün bulunduğu şehir olan Amsterdam şehrinde kaldığım dönemde bir çok maçını canlı olarak izlediğim Ajax ‘ın maçlarını oynadığı stadyumu‘da teknoloji alanında bir çok yeniliğe gitmeye devam ediyor.

Hollanda'da, her yıl iki milyondan fazla taraftarı maçlara, konserlere ve diğer etkinliklere davet eden AFC Ajax ve Hollanda milli takımına ev sahipliği yapan Johan Cruijff Arena, Arsenal'den dört ay öncesine dayanan benzer bir sistemi kullanıyor ve bir kesinti durumunda stadyum için güvenli bir yedek enerji deposu sağladı.
Ancak daha da önemlisi ve Londra'daki muadili gibi, stadyum ve komşuları için daha verimli ve sürdürülebilir bir enerji ekosistemi sağlayarak fosil yakıt yakan jeneratörlerin kullanımını azaltıyor.

Arena'nın İnovasyon Direktörü Henk'e göre, Amsterdam'daki artan enerji taleplerini dengelemeye yardımcı olmak için pillerin mevcut depolama kapasitesini takas edebilmesi için Hollanda elektrik şebekesine bu tür bir sistemin bağlanmasının etkisi gerçekten çok önemli.Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, olimpiyat oyunları gibi mega spor etkinlikleri için ev sahibi şehirlerin oyunların düzenlenmesi ve ev sahibi süreçlerinde bundan sonra daha etkili olacağı ve nadiren kullanılan beton stadyumların olumsuz ekonomik etkisi de sıklıkla eleştiriliyor. Bu arada modern spor tesislerini de Tokyo Olimpiyatları'nda fazlasıyla yaşayacağımızı düşünüyorum.

Ancak şimdi mekanlar, mimarlar, şehir planlamacıları ve etkinlik organizatörleri modern dünyanın ihtiyaçlarını daha akıllı hale getiriyor ve çok daha uzun vadeli bir bakış açısıyla spor altyapısını tasarlıyor ve yükseltiyor.

Dünyanın dört bir yanındaki yenilikçi spor mekanları, ekonomik kalkınmayı, insan sağlığını ve yenilenebilir enerjiyi giderek daha fazla teşvik ediyor diyebiliriz.

Sanayiye, inovasyona ve altyapıya yatırım, hem modern devletlerde hem de gelişmekte olan dünyada ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için çok önemli itici güç olduğunu düşünüyorum. Ve BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda, spor endüstrisi bu küresel çabaya giderek daha önemli bir katkı sağlıyor.

Sizlere yazımda belirttiğim özellikleri taşıyan ülkemizden ve dünya ‘dan enterasan ve teknolojik açıdan üst düzey yenilikçi spor stadyum bilgilerini de vermek istiyorum.

Antalya Stadyumu

Stadyum 33.000 seyirci kapasiteli olup 90.251 m2 alana oturmakta ve toplam inşaat alanı 87.331 m2 dir. Toplam çatı alanı 22.118 m2 olan stadyumun çatısında 1400 kw elektrik enerjisi üreten foto voltaik güneş enerjisi panelleri bulunmaktadır.

Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu

Türkiye'de ve Avrupa' da ilk kez hayata geçirilen çok amaçlı bir mimari modeldir. Sadece iki haftada bir yapılan maçlarla değil, insanların her gün, her saat vakit geçirebileceği bir alan olması için tasarlandı.

⦁ UEFA kriterlerine uygunluk
⦁ 20.040 kapasiteli
⦁ 500 kapasiteli katlı yer altı otoparkı
⦁ Yüksek ses akustiği
⦁ Çatısında çevre halkının faydalanabileceği, yeşillendirilmiş, deniz manzaralı, yürüyüş ve etkinlik alanı

Barclays Center 

Buz hokeyi, basketbol ve konser amaçlı kullanılabilen komplek,19 bin seyirci kapasitesi ile hizmet veriyor. Akıllı stadyumlar arasında yerini alan, Barclays Center seyircilerine ücretsiz internet bağlantısı sunabiliyor. Stadyumlarda normal bağlantı için bu devrelerden yalnızca bir devre yeterli görünürken Barclays Center sunduğu yedek bağlantıyla işini şansa bırakmıyor.

Akıllı olmasının yanı sıra çevreci özellikleriyle de dikkat çeken kompleks ayrıca LED ekranlarıyla da seyircileri büyülüyor ve seyir zevkini katlıyor.Enerji verimliliğine sahip LED aydınlatma ve geri dönüşüm gibi çevreci nitelikleri ile göz dolduran kompleks, aynı zamanda LEED Gümüş Sertifikası’na sahip. 

Levi’s Stadyumu 

Levi’s Stadyumu 68 bin 500 seyirciye ev sahipliği yapabiliyor. Stadyumu akıllı hale getirmek için Sony, Intel, Yahoo ve SAP ile işbirliğine gidilmiş olduğunu da ayrıca belirtelim. Bu firmaların hızlı Wi-Fi hizmeti sunmanın yanı sıra bugüne kadar yapılan en iddialı akıllı telefon uygulamalarından birini de geliştirmiş olduğunu söyleyebiliriz. Zira seyirciler park noktasından stadyumda oturacakları koltuğa uygulama ile ulaşabiliyorlar.

Uygulamada, seyircilerin tuvalet ihtiyacına dahi yer verilmiş. Bu sayede seyirciler uygulama sayesinde en az sıra bulunan tuvaletleri görebiliyorlar. Uygulama ayrıca seyircilerin maçı canlı olarak seyredebilmelerine imkan sunuyor. Hatta daha da ileri giderek seyircilere yerlerinden kalkamadan yiyecek ve içecek siparişi verebilme imkanı dahi sunuyor. Yine aynı şekilde dünyada LEED sertifikasına sahip az sayıdaki stadyumlardan biri olan Levi’s Stadyumunun, 1,3 milyar dolara mal olduğunu ayrıca belirtelim.

Wembley Stadyumu 

Wembley Stadyumu, 800 milyon pound’a ulaşan tadilat sonrasında 90 bin kişilik koltuk ile Avrupa’daki en büyük stadyumlardan biri haline geldi. Ayrıca bu stadyumda maçlar oynanmasının yanında, konserler ve diğer spor etkinlikleri de gerçekleştirilmekte.Stadyumun dijital hale getirilmesi için İngiltere’nin önemli telekomünikasyon firmalarından ile işbirliğine gidildi ve altı yıl sürecek bir anlaşma imzalanarak mobil biletleme çözümleriyle ücretsiz Wi-Fi hizmeti de devreye girdi. Stadyum, mobil uygulamasında ise stada ilişkin haber ve görüntüleri paylaşmak gibi özellikleri barındırmakta. Uygulamayı indirenler ayrıca stadyumda oturacakları koltukları da kolaylıkla bulabiliyor.
 

Sıradaki Haber
İnfografik: Avrupa futbolunda "Süper Lig" çatlağı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz