Detay

Yeni futbolcu fabrikası: MLS

27 Ağustos 2020 Perşembe 20:35 - Son Güncelleme 10 Ocak 2021 Pazar 23:09  |  Kaynak : TRT SPOR

Alphonso Davies, Giovani Reyna ve Süper Lig'den Larin... Hepimiz bu isimleri sıkça duyduk. Ortak yanları ise MLS’te yetişmiş olmaları… “Amerikalılar futboldan anlamaz” algısını yıkan MLS ekipleri, futbolcu fabrikası gibi çalışıyor.

Amerika Profesyonel Futbol Ligi (MLS), son yıllarda hep kariyerinin sonundaki oyuncuları kadrosuna katan takımlarla anıldı. Ancak Amerika’da görmeye alıştığımız müthiş pazarlama stratejileriyle önce popülerlik yakalandı, sonra bu popülerlik altyapı için kullanıldı…

Ülke de şu an en çok futbolcu üreten ülkelerden bir tanesi konumuna geldi. Sadece Almanya’da ABDli 152 futbolcu top koşturuyor ve bu sayının yüzde 70’ini 22 yaş altı oyuncular oluşturuyor.

Bu isimlerden bir tanesini, son Şampiyonlar Ligi şampiyonu Bayern Münih’in sol kanadında gördük. Alphonso Davies, Vancouver Whitecaps’de yetişmiş, MLS’de 65 maç oynadıktan sonra Bayern Münih’e transfer olmuştu. 

Şu an ise alttan yeni Davies'ler yetişiyor ve MLS, son yıllarda yıldız futbolculara yaptığı yatırımların karşılığını altyapıda alıyor. 

Altyapıdan gelen başarılar da tesadüf değil. 2018 yılında MLS yönetimi 10 yıllık bir plan açıkladı ve amaçları, 10 yıl sonra Premier Lig ile eşit seviyeye gelmekti.

Planın başlangıcından 2 sene geçti ve tesisleşme yolunda büyük aşama kaydedildi. Özellikle lige yeni katılacak Miami FC, Cincinnati gibi kulüpler için altyapı tesisi kurmak zorunlu...

Peki, Amerika’nın yetiştirdiği hangi oyuncular şu an Avrupa’da forma giyiyor?

1 – Miguel Almiron – Newcastle United

Almiron aslında ABD altyapısıında yetişmedi ancak “MLS yaşlı oyunculara yatırım yapıyor” tezini çürüten önemli örneklerden bir tanesi. Arjantin’in Lanus takımından Atlanta United’a transfer olan ve MLS’de 62 maçta 21 gol 21 asist yapan Almiron, MLS stratejisinin parlattığı ve Premier Lig’e transfer ettiği müthiş bir yetenek... Ve Almiron 26 yaşında. 

2- Zach Steffen - Manchester City - 

Zach Steffen, Amerika’da Manchester City’nin keşfettiği ve kadrosuna kattığı kalecilerden biri. Steffen, yüzde yüz ABD altyapısının bir ürünü ve geçtiğimiz seneyi Fortuna Düsseldorf’ta kiralık olarak geçirdi. Bu sene ise City’nin kadrosunda yer bulması bekleniyor.

3- Matt Miazga – Chelsea

Matt Miazga da tamamen MLS altyapısından yetişmiş bir oyuncu ve henüz 20 yaşındayken Chelsea tarafından 4.5 milyon euroya transfer edildi. Şimdi ise Reading’de kiralık oynuyor ve Championship’te toplam 38 maça çıktı…

4- DeAndre Yedlin – Newcastle United

Yedlin, belki de tüm bu saydığımız oyuncular içerisinde (Davies’den bile) daha fazla tanınan ve kulüplerin beklenti içerisinde olduğu isimdi… İlk çıktığında, sağ kanattaki hızı ile Premier Lig’i alt üst edebileceği konuşuluyordu. Henüz o seviyeye gelemese de Yedlin, 27 yaşında, MLS’den yetişip Premier Lig’de toplam 103 maça çıkmayı başardı.

5- Jack Harrison – Leeds United

23 yaşındaki Jack Harrison, bu sene Premier Lig’e yükselen Leeds United’ın bir parçasıydı. Harrison, MLS Super Draft sisteminde ilk sıradan New York City tarafından seçilmişti. Hemen sonrasında da Manchester City’ê satıldı. City de Leeds United’a kiraladı ve Harrison, Marcelo Bielsa’nın takımında 46 maçta oynadı. 6 gol atıp 8 asist yaptı. 

Tyler Adams - RB Leipzig

Tyler Adams da bu sezon Alphonso Davies kadar ismini duyuran bir başka genç yıldız… RB Leipzig’de Nagelsmann tarafından sonradan oyuna sokulan Adams, MLS altyapısından yetişti ve MLS’de toplam 52 maç oynadı. Hem de MLS’in altyapısı en güçlü takımlarından birinde, New York Red Bulls’da yetişti…

Giovanni Reyna – Borussia Dortmund

Listede ilerledikçe yaş da daha çok düşüyor. Giovanni Reyna, Avrupa futbolcunun en büyük genç yıldızlarından biri olarak gösteriliyor. 17 yaşındaki Reyna, New York City Akademi’den yetişti. Borussia Dortmund’a transfer oldu.

Christian Pulisic – Chelsea

Borussia Dortmund’dan Christian Pulisic de MLS’de forma giymese bile Amerika’da PA Classics’de yetişti ve şu an Chelsea’nin en büyük hücum silahlarından bir tanesi.

Cyle Larin - Beşiktaş

Larin, 2015 MLS Super Draft'ında ilk sıradan Orlando City tarafından seçilmişti. Ardından da "yılın genç oyuncusu" seçildi, Beşiktaş'ın yolunu tuttu. Beşiktaş'ta adaptasyon sorunu yaşasa da bu sezon gösterdiği performansla taraftarın sevdiği isimler arasına girdi. 

Liste uzayıp gidiyor…

Weston McKennie – Juventus (21 yaşında)
John Anthony Brooks – Wolfsburg (27 yaşında)
Josh Sargent - Werder Bremen – (20 yaşında)
Cameron Carter-Vickers – Tottenham – (22 yaşında)
Richard Ledezma - PSV U19 (18 yaşında)
Carlos Dos Santos – Benfica (20 yaşında)

Bu listenin bize anlatmak istediği şey ise farklı. Tecrübeli futbolculara verilen paraları iyi bir strateji ile kullanan MLS, tesisleşme ile birlikte, futbolcu üretmeye de devam ediyor.
 

Sıradaki Haber
İnfografik: Süper Lig'in kritik maçları
Yükleniyor lütfen bekleyiniz