Detay

Yeniden başlıyoruz: La Liga

11 Haziran 2020 Perşembe 17:33 - Son Güncelleme 11 Haziran 2020 Perşembe 23:32

Hayat normale dönüyor, futbolda heyecan yeniden başlıyor. La Liga, bugün Endülüs derbisi ile kaldığı yerden devam edeceK. Peki La Liga’da durum nasıldı? Karantinada nasıl gelişmeler oldu? Lig yönetimi ne düşünüyor? Alperen Delibaş yazdı.

Dünyada normalleşme süreci hızlandı. Bundan 1 ay öncesinde dışarı çıkıp, sahilde oturmak hayalken şimdi yeniden stadyumlara dönmenin planları yapılıyor. La Liga da, normalleşme kapsamında geri dönen liglerden biri ve bugün Sevilla-Real Betis mücadelesi ile “yeniden başlıyor”.

Konu virüs-karantina-normalleşme olunca biraz spordan dışarı çıkmak da gerekiyor. İspanya, Avrupa’da koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biriydi. Mart’ın ilk haftası ligler ertelendikten sonra İspanya’da ölüm sayısı 28 bine dayandı. Gelen görüntüler herkesi şoke etti. Santiago Bernabeu sağlık malzemeleri deposu haline geldi. Yabancı futbolcular bir bir ülkeyi terk etti. Barcelona oyuncularının maaşlarında indirime giden ilk kulüplerden biri oldu.

İspanya’da sağlık sisteminin yetersizliği ana konuydu ve koronavirüs sürecinde spor gazeteleri sporu tamamen bıraktı, virüse odaklandı. Manşetlerde halkın moralini diri tutacak haberler yer aldı. Sokağa çıkma yasaklarıyla beraber ise son 3 gündür koronavirüs kaynaklı bir ölüm rapor etmedi İspanya hükumeti. 

Halkı futbola aşık olan ülkelerden biri olan İspanya’da herkes futbolun moral olmasını umuyor. Arka planda ekonomik kriz, yeni yapılan ve ilk sezonunda sekteye uğrayan yayın gelirleri ligin yeniden başlamasında rol oynasa da, La Liga yönetimi ve başbakan da dahil futbolun dönmesinin halkın enerjisini yeniden yükselteceğine inanıyor. 

Aslında lig başlamadan önce birçok senaryo vardı ancak başbakan “normal” şekilde devam etmesini istedi. Bu fikirlerden biri, NBA’de olduğu gibi La Liga’nın Kanarya Adaları’nda sürmesi fikriydi. Ancak anlaşma sağlanamadı ve seyircisiz olarak deplasmanlı şekilde oynanmasına karar verildi. 

La Liga’da kulüplerin ekonomileri de dünyanın her yerinde olduğu gibi büyük zarar gördü. Lig, ertelenmeden önce sene boyunca yaptığı atılımla marka değerini yükseltmiş, özellikle televizyon yayıncılığındaki yenilikleri ile öncü hale gelmişti. İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Javier Tebas da buna vurgu yaptı. “Maç yayınlarını seyircisizken bile en iyi şekilde nasıl izlenebilecekse, o hale getireceğiz” dedi. 

Asıl amaçlarının ligleri tamamlamak olduğunu da belirten Tebas, “Fransa Ligue 1 yönetiminin büyük bir hata yaptığını” belirtti. Tebas’ın aklında ise maçların son 3 haftasını seyircili oynatmak var. 

Tebas, ayrıca yayın gelirleri hakkında ise önemli ve net konuştu. “Kulüpler haklarının yüzde 95’ini sezon sonuna kadar alacak” diye konuştu. 

Peki La Liga’da ne gibi değişiklikler olacak?

Basın toplantıları dijital ortamda yapılacak ve stattaki kişi sayısı 250’yi geçmeyecek. 

Her maçın 20. dakikasında sağlık çalışanları için alkış sesi hoparlörlerden yankılanacak. 

Futbolcular maç öncesi eldiven ve maske takacak, el sıkışma serenomisi ise olmayacak.

En büyük değişikliklerden bir tanesi de Real Madrid cephesinde. Koronavirüs ile mücadele edilirken depo haline getirilen Santiago Bernabeu, tadilata girdi. Real Madrid tarihinde ilk kez maçlarını 6 bin kişilik Di Stefano antrenman sahasıda oynayacak. Ancak Atletico Madrid’in bir teklifi de var; o da en büyük rakibinin kendi statlarında oynaması. Eflatun-Beyazlılar ise bu teklifi henüz kabul etmiş değil.

Saha içinde neler olmuştu?

La Liga’da lider Barcelona’nın puanı 58, takipçisi Real Madrid ise 56 puanda. İki dev, aslında bu sezon oldukça zorlu ve tartışmalı günler geçirdi. Özellikle Madrid’de Zidane’ın istifası çok konuşuldu, ancak Fransız antrenör istifa etmedi. Eden Hazard’ın sakatlıkları ve bir türlü yükselmeyen performansı, Bale’in takıma dönmeyişi derken Madrid ekibi sıkıntılı günler arasında, son 1 ayda yaptığı atakla ikinci sıraya yükseldi. 

Quique Setien’i takımın başına getirdikten sonra gözle görülür bir oyun anlayışı ortaya koyamayan Barcelona ise Messi ile Suarez’in sakatlıklarıyla uğraşıyordu ve koronavirüs süreci, iki oyuncunun iyileşmesiyle sona erdi.
Atletico Madrid ise son yıllardaki en kötü sezonunu yaşıyor ve şampiyonluk yarışından uzak, 6. Sırada. Ancak 3. Sıradaki Sevilla ile olan 2 puan farkı, Atletico Madrid için en umut verici gelişme. 

Ligin kalan kısmında Messi ve Suarez’in liderlik ettiği Barcelona’nın nasıl geri dönüş yapacağı merak ediliyor.
La Liga’nın alt sıraları da sezon boyunca çok konuşulmuştu. Ligin en köklü ekiplerinden Espanyol, 20 puanla son sıradaydı ve ligin iptal edilmesini belki de en çok onlar istedi. Okay Yokuşlu’nun forma giydiği Celta Vigo ise 17. Sırada ve ligde kalmaya çalışacak. 

İlginç notlardan bir tanesi ise ligin en üst düzeyindeki takımların formsuzluğu. La Liga’da 27. Hafta geride kalırken, lider Barça 58 puanda ve bu rakam, 2006-2007 yılından bu yana ilk 27 hafta liderinin ulaştığı en düşük rakam.

Son olarak da ligin normal oynanan döneminde Messi yine golleriyle gol krallığında ilk sıradaydı. 19 gol atan Arjantinli yıldız, 12 de asist yaptı. Benzema ise 14 gol 6 asist ile oynadı. En ilginç performanslardan biri de, 8 gol 6 asist ile Santi Cazorla’ya aitti. 

İspanya’da heyecan yeniden başlayacak. Lig yönetimi “yeniden başlama” üzerine kurduğu pazarlama stratejisi ile futbolun halka moral vermesini umuyor. Yani İspanya, futbolu araç olarak kullanarak “yeniden başlamanın” planlarını yapıyor. 27 bin kişiyi virüsten kaybettikten sonra. 

“Devinimin olduğu yerde ışık, ışığın olduğu yerde kaçınılmaz biçimde gölge vardır. Hayat ışıkla mümkünse de, hayatın anlamı gölgelerde saklı durur. Zamanın ölü doğmuş çocuklarını görürsünüz karaltının içinde. Sözcükler, suskunluklar, şarkılar, ağıtlar, yeminler, ihanetler, kahkahalar, gözyaşları, sevinçler, hayal kırıklıkları ve yüzler... En çok da yüzler. Neden bahsettiğimi biliyorsunuz. Bütün aşklar küllenir, bütün babalar ölür, bütün hikayeler biter. Birinin yıkıntıların nöbetini tutması gerekir; İşte o yüzden, biri hariç, bütün çocuklar büyür.”

Alper Canıgüz – Cehennem Çiçeği

 

BUGÜNKÜ İSPANYA SPOR BASINI MANŞETLERİ

 

Sıradaki Haber
Fenerbahçe'de sakin bir futbol aklı: Tahir Karapınar
Yükleniyor lütfen bekleyiniz