Detay

Yıldızlar parayı futbola basıyor

27 Temmuz 2019 Cumartesi 10:41 - Son Güncelleme 27 Temmuz 2019 Cumartesi 12:52

Milyon dolarlar kazanan yıldız basketbolcular, paralarına para katmak için futbola yatırım yapıyor. James Harden parasını futbola basan isimlerden sadece biri...

ABD Futbol Ligi MLS, ülkenin diğer ligleriyle gelir açısından rekabet edemese de zengin yatırımcı sporcular için cazip bir pazar olarak görülüyor.

Bunun son örneklerinden biri de NBA'de Houston Rockets forması giyen James Harden.

Geçtiğimiz günlerde Harden, MLS takımlarından Houston Dynamo ve NWSL (Ulusal Kadınlar Futbol Ligi) takımlarından Houston Dash’ten hisse satın aldı.

Oysa bir dönem sporcular için en önemli yatırım, efsane oldukları şehirlerde hatıralarla dolu bir restoran açmaktı. Sporcuların gelirleri hızla arttıkça paralarını yönlendirme biçimi de değişti. Şimdi birçoğunun varlık yöneticisi ve stratejik yatırım portfolyoları var. 

Harden, futbola yatırım yapan ilk NBA yıldızı değil.

2011'de Lebron James daha 26 yaşındayken Liverpool’un Amerikalı sahipleriyle bir ortaklık kurdu.

ESPN’e göre Liverpool’un geçtiğimiz sezon gösterdiği başarı, Lebron’un yüzde 2’lik hissesinin 5 kat değerlenmesine neden oldu.

İki kez MVP seçilen Steve Nash, 2008 yılında Phoenix Suns forması giyerken Vancouver Whitecaps’in ortağı oldu. Kulüp, 3 yıl önce MLS’e dahil oldu.

Harden, Houston şehrinin futbol takımlarının hissesini alarak, süperstar olduğu şehirle olan bağlarını daha da kuvvetlendirmeyi umuyor.



2012 yılında Oklahoma City’den Houston Rockets’e takas olan James Harden’ın yatırım yaptığı Dynamo ve Dash takımlarının maçlarını devamlı takip edip etmediği bilinmiyor ama konsolda FIFA oyununu çok seviyor olması yıldız basketbolcunun futbola olan sempatisinin daha da artmasına neden oldu.

Houston anlaşmasının Kaliforniya ile güçlü bağlantıları var. Dynamo’nun büyük sahibi Meksika doğumlu bir iş adamı olan Gabriel Brener’ın yatırım şirketi Los Angeles merkezli.

Diğer sahiplerinden biri olan eski boksör Oscar De La Hoya, Harden gibi Los Angeles doğumlu.

Harden’ın danışmanları arasında merkezi San Francisco’da olan 200'den fazla mevcut ve eski sporcuya sahip bir varlık yönetim şirketi olan True Capital Management var.

Harden’ın yatırım haberini veren Front Office Sport, yıldız basketbolcunun yüzde 5 hissesinin 475 milyon doların üzerinde olduğunu belirtti.

Forbes geçen yıl, stadyum hariç Houston Dynamo’nun değerini 220 milyon dolar olarak tahmin etti.

Harden, NBA kariyerindeki on yılda 148 milyon dolardan fazla para kazanırken, 2017’de rekor bir ücretle
2022-2023 sezonunun sonuna kadar 228 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.

Sponsorluklar da Harden’ın servetine önemli katkıda bulundu. 2015’te Adidas’la 200 milyon dolar değerinde uzun vadeli bir ayakkabı anlaşması yaptı.



Dynamo ise MLS’te yıllık en düşük maaş bütçesine sahip. Haziran ayında tüm takım için 8 milyon dolar ödediler.

Harden’ın gücünün kulübün potansiyelini yükselteme konusunda taraftar oldukça heyecanlı.

All Star basketbolcunun Instagram’da 10 milyon, Twitter'da 6.3 milyon takipçisi bulunuyor. Dynamo’nun ise Twitter’da 423 bin ve Instagram’da da sadece 120 bin takipçisi var.

Dynamo, MLS’te playoff mücadelesi içerisinde ancak son yıllarda taraftar sayısı düştü ve şu an ortalama 15,557 kişiye oynuyorlar. Bu sayı 24 takım arasında onları 19. sıraya yerleştiriyor.

Yaklaşık 7 milyon nüfusuyla ABD’nin en büyük beşinci eyaleti olan Houston için bu sayılar oldukça mütevazı görünüyor.

MLS’in yayın gelirleri hala Avrupa’nın üst düzey liglerinin oldukça gerisinde ve kulüplerin işletme karı elde etmesi oldukça zor.

Ancak franchise giderek daha değerleniyor. Talep o kadar yüksek ki lig yeni katılımcılardan 200 milyon dolarlık büyüme ücreti alıyor.

Her şeyden önemlisi MLS’in ticari kolu Soccer United Marketing, Kuzey Amerika’nın 2026 Dünya Kupası’na ev sahipliği sırasında daha da güçlü bir hale gelebilir.

Kaynak: TRT SPOR

 

Sıradaki Haber
1953 yılından beri hep aynı isim
Yükleniyor lütfen bekleyiniz