Detay

Yükselen Türk basketbolu

28 Nisan 2022 Perşembe 09:17 - Son Güncelleme 28 Nisan 2022 Perşembe 09:22  |  Kaynak : TRT SPOR

Ülke basketbolunun son yıllarda kazandığı ivmeye yeni şampiyonluklar ve başarılar ekleniyor. Akın Taş, kulüplerimizin Avrupa arenasında elde ettiği bu başarıları değerlendirme altına aldı.

Ülkemiz 2016 yılından bu yana basketbolda adeta devrim yaşadı.

Bu tarihe kadar basketbolda sadece Efes Pilsen 'in kazandığı Koraç kupasına sahip olan Türkiye, bu yıldan itibaren birçok kupada gerek kadınlar gerekse erkeklerde Avrupa'da üst üste finaller ve kupalar almayı başardı. Bu açıdan bakıldığında, 2015-2022 arasındaki bu döneme “Türk basketbolunun Rönesans'ı” desek yerinde olacaktır.

Bu dönemde bugün itibariyle 12 Avrupa kupası kazanan temsilcilerimiz, birçok başarının da farklı takımlarımızdan gelmesi ile bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Hatırlayacağımız üzere basketbol tarihinin gelmiş geçmiş en büyük antrenörü Obradovic önderliğinde Fenerbahçe Beko, ülkemize ilk ve Avrupa'nın en büyük kupasını getirmiş, bu kupanın yanında Galatasaray ve Darüşşafaka en büyük ikinci kupa olan Eurocup'ı ülkemize getirmişti.

Fenerbahçe Beko'nun iki defa finalde elendiği Euroleague kupasını son olarak da Anadolu Efes ülkemize getirerek bizi gururlandırmıştı.

Euroleague arenasında Anadolu Efes ile Final-Four'un sadece bir adım gerisinde olduğumuz son play-off maçı öncesinde, diğer iki temsilcimizden de büyük başarılar geldi.

Bahçeşehir Koleji geçtiğimiz yıllarda finalde kaybettiği ve yarım kalmış hesabı olan FIBA Eurocup'ta, ikili maçların ardından, İtalya'nın önde gelen takımlarından Reggio Emillia'ya her iki maçta da üstünlük sağlayarak ülkemize bir diğer Avrupa kupasını getirmiş oldu.

Erhan Ernak yönetiminde bu sene oynadığı 12 karşılaşmanın sadece birini kaybeden temsilcimiz, bugün İtalyan rakibini 90-74 gibi net bir skorla mağlup ederek bugün bu kupayı alan ilk Türk takımı olarak tarihe geçti.

Tıpkı Bahçeşehir Koleji kulübü gibi, bugün bir diğer temsilcimiz Bursaspor Eurocup'ta yarı finale çıkarak büyük bir başarı elde etti.

Bir önceki turda efsanevi koç Zeljko Obradovic'in Eurocup'ın favorisi olan takımı Partizan ı Belgrad gibi bir deplasmanda elemeyi başaran Bursa temsilcisi, geçtiğimiz gün de Adriatik Ligi'nin bir diğer dişli takımı Cedevita Olimpija'yı yine zor bir deplasmanda net bir basketbol ile mağlup ederek, biz dahil kimsenin beklemediği bir başarıya imza attı. Eurocup'ta Final-Four'a kalan yeşil beyazlı temsilcimiz, Avrupa'da şimdiden tarih yazdı dersek abartmış olmayız.

Bursaspor Basketbol Kulübü’nün bu olağanüstü başarısının altındaki en büyük etmen hiç şüphesiz ki koç Dusan Alimpijevic. Son yirmi yılda Avrupa'da kupa kazanan koç sayısında açık ara birinci olan Sırp basketbolu, Avrupa arenasına yeni bir büyük koç kazandırdı diyebiliriz.

Henüz 36 yaşında olan Sırp koçun, oldukça mütevazı bir bütçe ve kadro ile bu kadar zor atmosferlerde böylesi bir başarı kazanması gerçekten alkışlaması gereken bir durum. Yarı finalde ligin favorilerinden olan Andorra ile eşleşen temsilcimizin, ne sonuç alırsa alsın şu an Avrupa'nın en büyük başarılarından birini elde ettiğini rahatça söyleyebiliriz.

Gerek Bahçeşehir Koleji, gerekse Frutti Extra Bursaspor takımında yüzümüzü güldüren bir diğer kısım ise şüphesiz ki Türk basketbolcularımızın bu başarılarda üstlendiği rol oldu. Bahçeşehir Koleji'nde Kartal Özmızrak ve Muhammed Baygül bu sene kupaya uzanan yolda takıma en büyük katkı veren iki oyuncu oldu. Yine aynı şekilde Bursaspor’da Onuralp Bitim, uzun-atletik oyuncu paterninde Avrupa'da üst düzey mücadele edebileceğini herkese kanıtlamış oldu.

Bugün kendi evinde Olimpia Milano ile kazanması halinde serinin son maçını oynayacak olan Anadolu Efes de umarız ki üst üste aldığımız bu galibiyet serimizin devamını getirir ve şampiyon olarak kapattığımız Euroleague platformunda üst üste üçüncü Final-Four'a çıkarak bizleri tekrardan gururlandırmayı başarır.
 

Sıradaki Haber
Double-Double | 2. Bölüm
Yükleniyor lütfen bekleyiniz