Detay

Yuzuru Hanyu "dörtlü axel" ile tarihe geçmek istiyor

09 Şubat 2022 Çarşamba 17:07 - Son Güncelleme 09 Şubat 2022 Çarşamba 18:11  |  Kaynak : TRT SPOR

Artistik buz pateni 3 altın madalyanın nadir görüldüğü bir branş. Bugüne kadar olimpiyatlarda Sonja Henie, Irina Rodrina ve Gillis Grafström bu başarıya ulaştı. Yuzuru Hanyu ise tarihi bir atlayışla bunu başaran 4. isim olmak istiyor.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları, tarihe geçecek bir hikayeye sahne olabilir.

Artistik buz pateni üç altın madalyanın nadir görüldüğü bir branş. Bugüne kadar kadınlarda Norveçli Sonja Henie, çiftlerde Rus Irina Rodrina (iki ayrı partnerle) ve erkeklerde Gillis Grafström bu başarıya ulaştı. Şimdi Grafström’üm başarısını yinelemek isteyen bir başka erkek patenci var. Hem teknik hem artistik gücüyle bu sporun gelmiş geçmiş en iyilerinden biri (kimilerine göre en iyisi) olduğunda herkesin hemfikir olduğu bir isim bu: Yuzuru Hanyu. Üstelik Hanyu, üçüncü altın madalyasına tarihi bir atlayışla ulaşmak istiyor.

2018’deki altın madalyadan sonra emekli olması bekleniyordu

Yuzuru Hanyu 2018’de ikinci olimpiyat altınını aldığında herkesin beklentisi bu şan ve şerefle emekli olmasıydı. Bu beklenti bir temele dayanıyor. Buz pateninde patencilerin genel eğilimi ilk olimpiyat altın madalyasından sonra emekli olmaktır. Hatta çoğu patenci olimpiyatı takip eden dünya şampiyonasına bile katılmaz. Üç, hatta dört olimpiyata katılan buz patencileri çoğunlukla madalyaya, özellikle de altın madalyaya erişememiş olup bu hayalini gerçekleştirmeye çalışan sporculardır. Yine de ilk olimpiyat altınının ardından ikinci olimpiyata katılma kararı alan buz patencilerini görürüz. Ancak onlar da bu ikinci altının ardından emekli olur ve gösterilere, reklam, televizyon gibi işlere ağırlık verirler.

Artistik buz pateninde olimpiyat altınına ulaşan sporcular neden bu kadar çabuk emekliliği tercih ediyor? Bunun birçok nedeni var. En büyük neden bu sporun zorluğu, sakatlanmaya en açık sporlardan biri oluşu. Birkaç ameliyat geçirerek yarışmalara katılan patenciler var. Atlayışların yarattığı baskı sonucu kalça sorunları, dönüş hareketlerinin yarattığı baskı sonucu da omurga sorunlarını sıkça yaşıyorlar. Düşmelerin yarattığı travmalar, kırıklar ve çok çeşitli başka sakatlıklar da cabası.

Bu sakatlıklar bazen sporcunun bütün bir sezonu pas geçmesine neden olurken bazen de yarışmalarda kötü sonuçlar elde etmesine neden oluyor. Tüm bunlara artistik buz pateninin zorluk derecesinin her geçen gün arttığı, bu zorlukların daha genç ve hafif bir beden gerektirdiği de eklenince sporcular için aldıkları her yaş, yarışmalarda üst sıralarda yer edinmenin güçleşmesi anlamına geliyor. Birli atlayışlardan dörtlü atlayışlara oradan da dörtlü/üçlü bağlantılı atlayışlara ilerleyen bir spordan söz ediyoruz. Üstelik bu ilerleme durmak bilmiyor.

Örneğin Japon patenci Shoma Uno birkaç yıl önce antrenmanda beşli atlayış çalıştığını açıkladı. Geçtiğimiz haftalarda Amerikalı genç sporcu Ilia Malinin başarılı dörtlü/dörtlü bağlantılı atlayışlar gerçekleştirdiği antrenman videoları paylaştı. Sadece insan bedeninin değil fizik kurallarının da sınırını zorlamaya başlayan genç nesil sporcular bu elementlerin yüksek puan değerleriyle, kayış becerisi bakımından üstün olan ancak söz konusu atlayışları gerçekleştiremeyen patencileri geride bırakıyorlar.

 Serbest programda dörtlü axel atlayışını deneyecek

Tüm bunlara rağmen, artistik buz pateni için artık yaşlı sayılabilecek bir sporcu olan Hanyu, 27 yaşında hem üçüncü olimpiyatına katılıyor hem de söz konusu zorlukları daha ileri taşımaya çalışıyor. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı dörtlü axel atlayışını serbest programda deneyecek ve eğer gerçekleştirebilirse tarihe geçecek.

Bu atlayış üzerine pek çok uzman yorumlarda bulunuyor. Dörtlü axel’ın ne kadar zor olduğunu farklı disiplinlerden isimler yine kendi disiplinlerinin temellerine dayandırarak açıklıyorlar. Kimsenin imkânsız demeye dili varmıyor ancak zorluğu üzerinde ısrarla duruyorlar. Etraftan gelen tüm bu cesaret kırıcı yorumlara rağmen Hanyu, büyük bir inançla dörtlü axel çalışmaya devam ediyor. Pazartesi günü yapılan kısa program öncesi antrenmanının bile çoğunu bu atlayışı çalışarak geçirdi.

Artistik buz patenine yepyeni bir atlayış eklemek istiyor

Yuzuru Hanyu hâlihazırda aldığı iki olimpiyat altını, dünya şampiyonlukları, grand prix şampiyonluklarıyla çoktan kendisini kanıtlamış bir sporcu. Reklam anlaşmaları, gösteriler, televizyon programları ile yarışma stresinden uzak ve daha rahat bir hayat geçirebilecekken her geçen gün daha da zorlayıcı gençlerin alana dâhil olduğu bir sporda kalmak istemesi, bu spora yepyeni bir atlayış eklemeye çalışması dillere persenk olmuş “olimpiyat ruhu” kavramının tam da özünü oluşturuyor.

Artistik buz pateni dünyasının birçok profesyonel ismi ve çok sayıda hayran, bir patenci için iki altının yeterli olduğunu, artık yeni isimlere, yeni kahramanlara ihtiyaç olduğunu düşünüyor. Hatta fanyus’ların sırf bu nedenle Hanyu’nun yeterli desteği görmediği, yarışmalarda hakettiği kadar yüksek puanlar almadığı spekülasyonları yaptığına sıkça şahit oluyoruz. Ancak herhangi bir sporun hayranları ve profesyonelleri için büyüyen ve derinleşen spor hikâyelerinin değerine paha biçilemez.

Bir buz patencisinin üstüste üçüncü kez olimpiyat şampiyonu olması ise yeterince büyük bir hikâye. Üstelik Hanyu hayalini gerçekleştirip dörtlü axel atlayışını da başarıyla gerçekleştirirse bu hikâyenin daha da derinleşerek spor tarihine altın sırmalarla işleneceği aşikar.

Yuzuru Hanyu, pazartesi günü yapılan kısa programda aldığı 8.likle sadece altın madalyayı değil, bütün bir podyum şansını zora soktu. Ancak artistik buz pateninin erkekler kategorisi kısa program ile serbest program arasında büyük yer değişikliklerinin görüldüğü bir branş. Kısa programı 10. sırada tamamlayan bir sporcunun serbest program sonunda 2. ya da 3., 1. sırada tamamlayan bir patencinin ise 5. ya da daha aşağı bir sıralamada yarışmayı tamamladığı çok görülüyor. Hatta bu durum artık buz pateni severler arasında espri konusu ediliyor. Dolayısıyla yarınki serbest program sadece Hanyu için değil tüm patenciler için sürpriz sonuçlarla bitebilir. Yarın serbest program kayılırken hem bu sürprizlere hem de kimbilir, belki de daha büyük ve derin bir olimpiyat hikâyesine şahit olacağız.

Sıradaki Haber
Nathan Chen rekor kırdı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz