Diğer Sporlar

Bakan Kılıç'tan önemli açıklamalar

06 Ağustos 2016 Cumartesi 00:11 - Son Güncelleme 06 Ağustos 2016 Cumartesi 19:15

Kılıç, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılacak Türk sporculara başarılar diledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 2016 Rio Olimpiyatları'na katılacak Türk sporculara başarılar diledi.

Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Olimpiyatları'nın açılış törenine katılmak ve bazı müsabakaları yerinden takip etmek amacıyla Rio de Janeiro kentini gelen Bakan Kılıç, kaldığı otelde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasına olimpiyatlara katılan tüm sporcuları kutlayarak başlayan Kılıç, "Buraya katılım hakkı kazanan 110 sporcumuzun hepsini kutluyorum. Hepsine gösterdikleri bu büyük çabadan dolayı teşekkür ediyorum. Uluslararası kurallar gereği 110 kardeşimizin hepsi start alamayacak, 105 sporcumuz müsabakalara katılacak. Dolayısıyla 105 kardeşimizin hepsine şimdiden başarılar diliyorum. Bu akşam, açılış seremonisi olacak. Ümidimiz, olimpiyatlarda en iyi şekilde ülkemizin kardeşlerimiz tarafından temsil edilmesi." dedi.

Brezilya'da yaşanan siyasi karışıklık nedeniyle organizasyonda bazı aksaklıklar yaşanabileceğini kaydeden Kılıç, "Şu ana kadar her şey iyi gidiyor. Tabii ki büyük organizasyon olduğu için bazı ufak tefek eksiklikler olabilir. Brezilya zor bir dönemden geçiyor. Siyasi anlamda bazı sıkıntıların olduğunu biliyoruz fakat en iyi şekilde ev sahipliği yapacaklar. Güzel bir açılış programı olur diye ümit ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Erdener'e IOC kutlaması

Uluslararası Olimpiyat Komitesinde (IOC) asbaşkanlık görevine seçilen Prof. Dr. Uğur Erdener'i de tebrik eden Çağatay Kılıç, "Uğur Bey'i̇n asbaşkanlığa seçi̇lmesi, Türkiye adına önemli bir kazanımdır. Dünya spor yönetiminin en üst kademesinin asbaşkanı seçilmiş durumda. Kutluyorum ve çalışmalarında başarılar diliyorum. O da eminim ki Türkiyemizi en iyi şekilde orada temsil edecektir. " diye konuştu.

"Darbe girişimi anlatılacak"

Bakan Kılıç, Türkiye'de 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin uluslararası kamuoyuna doğru aktarılması gerektiğini vurgulayarak, "15 Temmuz gecesi, Türkiye'deki FETÖ terör örgütünün darbe girişimi sonrasında uluslararası en büyük spor organizasyonu olan olimpiyatlardayız. Burada Türkiye'nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu, milletimizin ne kadar büyük bir millet olduğunu, demokrasiye, hukuka, insan haklarına nasıl sahip çıktığını tüm dünyaya tekrar gösterme imkanımız olacak. Bugün hem açılış resepsiyonunda hem de akşamki açılış töreninde muhataplarımız konumundaki spor ve siyaset camiası içerisindeki kişilerle görüşme fırsatımız olacak. Bunları anlatacağız tabii." ifadelerini kullandı.

Kılıç'tan TRT değerlendirmesi

Olimpiyatların TRT'den canlı olarak takip edileceğini hatırlatan Kılıç, "Türkiye, olimpiyatları TRT'den takip edecek. Bu anlamda saat farkından dolayı Türkiye'de farklı saatlerde müsabakalar yapılacak ama biz maçları takip etmeyi seviyoruz milletçe. Dualarla ve televizyondan takip ederek bu süreci inşallah güzel bir şekilde geçireceğiz. Türkiye’de olimpiyatları takip etmek isteyen çok sayıda vatandaşımız var. Bu noktada TRT ile yayın haklarını elinde bulunduran Saran Grubu'nun yaptığı karşılıklı müzakere ve her iki tarafın göstermiş oldukları bazı fedakarlıklar sonrasında TRT olimpiyatları canlı olarak verecek. Benim için önemli olan budur. Konunun sonucu ve nereye ulaşıldığıdır. Bu anlamda, süreç içerisinde destek veren herkese teşekkür ediyorum. Biz de sportif anlamda müsabakaların yayınlanması söz konusu olduğu için telkinlerde bulunduk." şeklinde konuştu.

Rusya'nın doping nedeniyle birçok sporcusunun olimpiyatlarda yer alamaması ve Türk sporculardan beklentileri üzerine de açıklamalarda bulunan Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Rusya 271 sporcusuyla oyunlara katılım sağlayacak ama katılamayan ciddi rakamda sporcusu var. 100'ün üzerinde sporcu katılamayacak. Biz, hangi sporcunun katılamadığına veya burada olamadığına değil, buradaki kardeşlerimizin ortaya koyacağı performansa bakarız. Farklı faktörler olabilir ama bizim beklediğimiz bazı sonuçlar var. Onlar, bu tip bir şeylere bağlı değildir ve inşallah gerçekleşir. Sporcular hakkındaki beklentilerimi paylaşabilirim ama istemiyorum. Sporcularımızın üzerindeki baskıyı arttırmamak istiyorum çünkü psikolojik olarak rahat olmaları gerekiyor."

"Sporcu sayısı artacak"

Çağatay Kılıç, olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil eden sporcu sayısının beklentileri karşıladığını kaydederek, "Daha önceki dönemlerde Türkiye’nin olimpiyatlara katılımı konusunda birtakım açıklamalar yapan medyadaki bazı kişilerin ortaya koymuş olduğu rakamlar değil, bizim tahmin ettiğimiz rakamlar gerçekleşmiş durumda. Bizim bundan sonraki süreçteki amacımız, özelikle sporcu olarak büyük organizasyonlara katılım konusundaki sayımızın arttırılması. Aynı zamanda katılan sporcuların elde edeceği başarılar da bizim için önemli. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Daha fazla katılım olması için de elimizden gelen her şeyi yaparız." şeklinde görüş belirtti.

Bakan Kılıç, Türk sporunda 2012'den sonra doping nedeniyle yaşanan sıkıntıların geride kaldığını ve yoğun çalışmaların ardından Türk sporunun uluslararası camiada yeniden iyi bir konuma geldiğini de ifade etti.

"Takip edilmesi gereken branşlar"

Bakan Kılıç, güreş, judo, atletizm, boks, basketbol, tekvando, atıcılık, jimnastiği ve yüzme branşlarında Türk sporcuların takip edilmesi tavsiyesinde de bulundu.

Devşirme sporcular hakkında da değerlendirmelerde bulunan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

"Üstüne Türk bayraklı formayı giyen ve bu bayrak için ter döken, mili marşımızın çalınması için çaba harcayan arkadaşlarımızın hepsi, bizim kardeşimizdir. Dünyada yapılan sportif anlamda çalışmalara baktığımızda, aralarında büyüklerin de bulunduğu bir çok ülkenin sporcularına baktığınızda farklı kökenlere sahip sporcular mevcut. Çok başarılı olanları da mevcut. Türkiye’yi sorgulamak özellikle Avrupa ve ABD basınında moda. Türkiye’de yapılan her pozitif bir şeyi olumsuz bir şekilde yansıtmaya çalışmak ve önyargılı yayın yapmak moda."

Türk sporcuların yetişmesi adına büyük yatırımlar yaptıklarının altını çizen Bakan Kılıç, "Bizim bütün çabamız zaten ülkemizdeki genç kardeşlerimizi, çocuklarımızı erken yaşta yeteneklerinin tespit edilmesi, bulunması ve bu anlamda onların yetiştirilmesi. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, başbakanlığı döneminde başlayan ve şu anda da devam eden tesisleşme çalışmalarımızı kardeşlerimize imkan sağlamak için yapıyoruz. Ciddi anlamda antrenör eksiğimiz var. Sadece sporcu açısından bakmayacağız. Olaya, o sporcuları yetiştirecek antrenörler yönünden de bakmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz süreci

15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin, başta modern pentatlon olmak üzere federasyon başkanlığı sürecini etkileyebileceğini belirten Kılıç, şunları söyledi:

"Şimdi Rio'ya ilk kez katıldığımız bir branş var. O branşın başkanının, geçmiş dönemde ortaya koyduğu performans, sporla uğraşmayıp başka işlerle ilgilenme performansı. Modern Pentatlon Federasyonu eski başkanı, daha önce yine Rio'da yapılan müsabakalarda kota almak için gelen ve şu anda Rio'da ilk kez Türkiye’yi temsil edecek sporcu İlke Özyüksel'in müsabakalarındaki takibini yeterince yapmamıştır. Bu sportif anlamda eksik kalmaktır. Verilen bir hakem kararına itirazın, federasyon yetkisi tarafından yapılması gerekiyor. Ama itirazı yapacak kişi, İlke'nin müsabakasında orada olmadığı için o itiraz yapılamıyor. 15 Temmuz gecesi darbe girişimini destekleyenlerin de herhalde bu noktada söyleyecek sözü yoktur diye düşünüyorum."

Kılıç, FETÖ terör örgütü ile mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini kaydederek, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, Başbakan'ımızın ortaya koymuş olduğu kararlı duruş çerçevesinde mücadelemiz devam edecek. Bakanlar Kurulu'nda aldığımız kararlar ortada. Burada, bu mücadelenin nasıl yapılacağı kimlerin neler yapacağı açıkça çizildi. Talimatlarımızı almış durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dile getirdiği bir söz var, "Zalime merhamet olmaz, mazluma haksızlıktır çünkü." Bu mücadele içerisinde Türkiye'ye kimsenin söz söyleme hakkı yoktur. Bu, bir terör örgütü ile bir mücadeledir. Ülkemizim illetimizin geleceği ile alakalı bir mücadeledir. Bu mücadelede biz kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bunu uygulamaktan da hiçbir şekilde geri durmayız. Şu ana kadar yapılan mücadelenin başarılı bir şekilde yürüdüğünü düşünüyorum. Kararlıkla da devam edecek."

Kılıç, Türkiye'de OHAL durumu olmasına rağmen Fransa'nın düzenlediği Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) ve Rio Olimpiyatları'na oranla sokakta ağır silahlı asker sayısının daha az olduğunu da vurguladı.

Bakan Kılıç Olimpiyat Resepsiyonu'na katıldı

Bakan Kılıç, Türkiye'yi Rio Olimpiyat Oyunları Resepsiyonu'nda temsil etti.

Kılıç, dünyanın dört bir yanından resepsiyona davetli birçok devlet adamıyla da görüşme fırsatı bularak, çeşitli fikir alışverişlerinde bulundu.

Sıradaki Haber
Çek gönder yayınlansın
Yükleniyor lütfen bekleyiniz