Diğer Sporlar

Bir zamanlar olimpiyatlar: Bask topu

20 Temmuz 2021 Salı 22:40 - Son Güncelleme 20 Temmuz 2021 Salı 22:47  |  Kaynak : TRT SPOR

İsmini kökeninin dayandığı topraklardan alan Bask topu, ilk ve son kez 1900 Paris'te resmi bir olimpik spor olarak kendisine yer bulmuştu...

Geçmişte yer alan ilginç olimpik sporları incelemeye devam ediyoruz. 1896 Atina'da düzenlenmeye başlayan modern olimpiyatların günümüze kadar gelmiş en ilginç branşları da doğal olarak ilk yıllarda ortaya çıkmış. Veya günümüzdeki değişen spor algısı nedeniyle bize şu anda bu braşlar ilginç geliyor da olabilir.

Olimpiyatlarda yer alan ve günümüzde tıpkı geçtiğimiz hafta incelediğimiz lakros gibi pek ilgi görmeyen bir diğer spor branşı da Bask topu. İsminden de anlaşılacağı üzere Bask topu, kökenini İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güney batısında yer alan Bask bölgesinden almıştır. Kısaca bu ilginç sporun oynanışına göz atalım.

Standart hali iki kişiyle oynanan Bask topu farklı kültürlerde değişiklik gösterebilir ve çiftler halinde de mücadele edilebilir. Oyuncular bileklerine sarılı raket benzeri ilginç şekli olan tahtalarla, topu olabildiğince sert şekilde ve rakibinin karşılayamayacağı bir şekilde duvara atarak sayı kazanmayı amaçlar.

Maçı kazanmak için gerekli olan skor, oynanış şekli ve var olan kurala göre 25 ile 50 sayı arasındaki değişiklik gösterebilir. Çiftlerde servisi kullansa da kullanmasa da her iki oyuncu da sayı kazanabilir. Her sayının başında servis kullanan oyuncu, topu servis çizgisi arkasında cesta(topu fırlattıkları raket benzeri tahta) ile oyuna sokar.

Servisin geçerli sayılması için doğrudan ön duvara vurmalı ve zeminde bulunan 4 ile 7 sayılı çizgiler arasında yere düşmelidir. Yere düşen topu rakip yakalamadan iki veya daha fazla sekerse, sayı kazanılır. Aslında Bask topu için ihtiyacınız olan üç şey var; biraz güç (topu fırlatma), biraz yetenek (topu duvarda istenilen noktaya isabet ettirme) ve biraz strateji... (rakibin yakalayamayacağı yere topu düşürme)

Gelelim Bask topunun olimpik branş olarak tarihteki yerini almasına. Günümüzde yer alan spor dallarını düşünürsek, Bask topu yanlarında çok basit ve açıkçası ilkel kalıyor ancak bu branşın olimpiyatlarda yer aldığı tarihi de bu noktada göz önünde bulundurmamız lazım: 1900 Paris...

Tarihteki ikinci modern olimpiyat olarak düzenlenen 1900 Paris'te yer alan 20 disiplinden biri olan Bask topu, o zamanlar dahi gereken ilgiyi görmemiş ki geçen 120 yıllık süreçte bir daha kendisine herhangi bir olimpiyatta yer bulamamış.

Aslında dönemin koşullarında bu durum son derece olağan. Çünkü spor branşları yeni yeni çeşitleniyor ve olimpiyatlar sayesinde farklı kıtalar, birbirlerinin popüler dallarını deneme şansına erişiyorlardı.

Bunlardan birisi de Bask topuydu ancak seyircinin ve dönemin olimpiyat komitesinin ilgisini çekmeyen branşın ömrü yalnızca tek atımlık oldu...  

Sıradaki Haber
Çek gönder yayınlansın
Yükleniyor lütfen bekleyiniz