Diğer Sporlar

Cimnastikte ilklerin olimpiyatı Rio

18 Nisan 2016 Pazartesi 15:54 - Son Güncelleme 18 Nisan 2016 Pazartesi 13:03

Ferhat Arıcan ve Tutya Yılmaz, Türk cimnastik tarihine geçti.

2016 Rio Olimpiyatları, Türk cimnastik tarihinde, "ilklerin olimpiyatı" olarak yerini alacak. Olimpiyatlara kota alan milli cimnastikçiler Ferhat Arıcan ve Tutya Yılmaz, Türk cimnastik tarihine geçti.

Ferhat, 108 yıl aradan sonra erkekler cimnastikte Türkiye'ye ilk kotasını kazandırırken, Türk olimpiyat tarihinin kadınlar cimnastikteki 2. kotasına imza atan Tutya, aynı zamanda olimpiyatlara vize alan en genç cimnastikçi oldu.

Uluslararası Cimnastik Federasyonu (FIG) tarafından, adına tescillenmiş 3 hareketi bulunan ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) belirlediği, Rio'da madalya vadeden 16 sporcu arasında yer alan Ferhat, 2016 Rio Olimpiyatları Kota Müsabakaları'nda ilk 24 sporcu arasına girerek, Rio biletini kaptı.

İlkokulda sürekli ellerinin üzerinde yürüdüğü için beden eğitimi öğretmeni tarafından cimnastiğe yönlendirilen 23 yaşındaki sporcu, adım adım ilerlediği kariyerinde elde ettiği başarıların yanı sıra antrenörü Reyhan Karanlık ile geliştirdiği 3 hareketi, dünya cimnastik literatürüne soktu.

İlk olarak 2008 yılında, paralelde yaptığı C Grubu zorluk derecesindeki hareketi, adına tescillenen Ferhat'ın, 2013 yılında atlama masasında bulduğu ve başlangıç puanı üzerinden 15,20 puan olarak değerlendirilen hareketi, Moskova'daki Avrupa şampiyonasında onaylandı. Ferhat, son olarak 2014'te Çin'de yapılan dünya şampiyonasında, öne çift bükük salto ve yarım burgudan oluşan hareketini tescilletti.

Ferhat, Rio Olimpiyatları'na kota alarak, kariyerini bir basamak daha üste taşımış oldu. Milli sporcu, 1908 Londra Olimpiyat Oyunları'nda bireysel kategoride mindere çıkan Aleko Mulos'un ardından, 108 yıl aradan sonra olimpiyatlara giden ilk Türk erkek cimnastikçi olarak, adını bir kez daha literatüre yazdırdı.

Tutya, en genç sporcu

Kadınlar artistik cimnastikte 2016 Rio Olimpiyatları'na kota alan Tutya Yılmaz, genç yaşına rağmen elde ettiği başarıyla göz doldurdu.

2012 Londra Olimpiyatları'na giden Göksu Üçtaş'tan sonra kadınlar cimnastikte olimpiyatlara katılım hakkı kazanan 2. Türk sporcu olan Tutya, aynı zamanda olimpiyatlara giden 4. Türk cimnastikçi olacak.

Ferhat Arıcan ve Tutya Yılmaz'ın elde ettiği başarıyla Türk cimnastiği, olimpiyatlarda ilk kez 2 sporcuyla temsil edilecek. 17 yaşındaki Tutya, aynı zamanda olimpiyatlara vize alan en genç cimnastikçi oldu.

Milli sporcunun resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, cimnastiğe 4 yaşında başlayan Tutya, İstanbul Cimnastik Kulübü'ndeki hızlı ilerleyişi sayesinde kendisinden büyük yaş gruplarıyla çalıştı.

6 yaşındayken, lisansı olmadığı için bir yarışmadan diskalifiye olan Tutya, yaşı tutana kadar, başarılı olmasına rağmen bir çok yarışmaya katılamadı.

Hazırlıklarının bir bölümünü yurt dışı kamplarında gerçekleştiren milli sporcu, genç yaşına rağmen, olimpiyat vizesi alarak, kariyerinin en büyük başarısına imza attı.

Sıradaki Haber
Çek gönder yayınlansın
Yükleniyor lütfen bekleyiniz