Diğer Sporlar

"Türkiye'nin 2024 Olimpiyatları için şansı yüksek"

18 Nisan 2015 Cumartesi 14:02 - Son Güncelleme 18 Nisan 2015 Cumartesi 14:22

Bu yorum, IOC İcra Kurulu Üyesi ve AIBA Başkanı Ching-Kuo'dan geldi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu Üyesi ve Dünya Boks Birliği (AIBA) Başkanı Wu Ching-Kuo, "Türkiye'nin, 2024 Olimpiyat Oyunları'na tekrar adaylık başvurusunda bulunması durumunda, kazanmak için çok büyük şansı olduğuna inanıyorum" dedi.

AIBA Başkanı Ching-Kuo ve Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıtası elemelerinin Türkiye'ye verilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Ching-Kuo​, JW Marriott Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile bir araya geldiklerini hatırlatarak, "Kendilerinin boksu ne kadar desteklediklerine bizzat şahit oldum. Daha önce İstanbul için karar alınmıştı ancak Samsun'da yapılmasını rica etti. AIBA Başkanı olarak Samsun'da yapılması bizi mutlu eder. Çünkü hükümetin, bakanlığın Boks Federasyonu'na ne kadar destek verdiğini gördüm" ifadelerini kullandı.

Avrupa kıtası elemeleri için yapılan ihaleye çok sayıda ülke katıldığına dikkati çeken Wu, "Türkiye, ihaleyi çok büyük farkla kazandı. Bu kararda, Türkiye Boks Federasyonu'nun geçmişte düzenlediği çok başarılı organizasyonlar etkili oldu. Elemeleri biz vermedik, Türkiye kazandı. Elemelerin Türkiye'de yapılmasından dolayı çok mutluyum. Başarılı bir organizasyon olacağına eminim" diye konuştu.

Türkiye'nin olimpiyat şansı

IOC İcra Kurulu Üyesi görevini de yürüten Ching-Kuo, Türkiye'nin 2024 Olimpiyat Oyunları'na aday olması durumundaki şansının sorulması üzerine ise şöyle devam etti:

"Türkiye ilk defa 1986 yılında olimpiyatlara aday oldu. O zaman da bu işin içindeydim. Bu tarihten sonra olimpiyatları Türkiye'ye getirmek için çalıştınız. Her başvurunuzda gelişim kaydettiniz. Türk Hükümeti'nin, halkının çok güçlü bir şekilde olimpiyatları istemesi önemli bir şey, büyük bir şans."

Ching-Kuo, Türkiye'nin uluslararası spor arenasında önemli bir konuma sahip olduğunun altını çizerek, "Coğrafi anlamda da bu durum geçerli. Avrupa ve Asya kıtaları arasında köprü konumunda, dünyanın merkezinde bir ülke. Eğer Türkiye, 2024 Olimpiyat Oyunları'na tekrar adaylık başvurusunda bulunması durumunda, kazanmak için çok büyük şansı olduğuna inanıyorum. Çünkü dünyanın merkezinde bir ülke ve bunu hak ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Boks Federasyonu Başkanı Gözgeç'in, "Türkiye'nin adaylığını destekliyor musunuz?" sorusuna Ching-Kuo, "En önemlisi tekrar aday olmanız için büyük bir cesaret verebilirim. Güçlü bir şekilde karar alıp bu olimpiyatları yapmak isterseniz, nasıl destek verebileceğimi o zaman anlatırım. Öncelikle güçlü bir şekilde adaylığınızı ortaya koymanız gerekiyor. Şu an 4 ülke aday olmuş durumda. Çok rekabetli ortam oluşacak. Kesinlikle ciddi bir hazırlık gerekiyor. Türkiye ile aday sayısı 5'e çıkacağı için yarış çok çekişmeli geçecek" yanıtını verdi.

Olimpiyatlara adaylığı konusunda Türkiye'nin artılarına işaret eden Ching-Kuo, şunları kaydetti:

"Türkiye konumu itibarıyla çok önemli bir pozisyonda. Ekonomisi istikrarlı bir şekilde gelişiyor. Aynı şekilde tesislerde gelişim kaydediliyor. Organizasyon başarıları da ortada. Türkiye, önümüzdeki yıllarda dünyanın spor merkezi olacak. Birçok Avrupa'daki organizasyonların Türkiye'de düzenleneceğine inanıyorum. Türkiye'nin, dünya sporuna çok büyük katkıda bulunacağına ve çok başarılı organizasyonlara imza atacağını düşünüyorum."

"Kalan kotaları almaya çalışacağız"

Boks Federasyonu Başkanı Gözgeç ise 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'na mümkün olduğunca en fazla sporcuyla gitmeyi planladıklarını söyledi.

Olimpiyatlara kota verecek Avrupa kıtası elemelerine 49 ülkeden 300 civarında sporcunun katılacağının bilgisini veren Gözgeç, "İki kota almış durumdayız. Avrupa elemelerinin ülkemizde gerçekleştirilecek olması önemli. Kalan 8 kotayı almak için mücadele edeceğiz. Rio'ya 5-6 sporcuyla gideriz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Çek gönder yayınlansın
Yükleniyor lütfen bekleyiniz