Diğer Sporlar

"2024 için Roma'nın rakibi Paris"

11 Ocak 2016 Pazartesi 22:28 - Son Güncelleme 11 Ocak 2016 Pazartesi 20:32

Montezemolo "2024 için Roma’nın karşısındaki en güçlü rakip Paris"

2024 Yaz Olimpiyat Oyunları aday kentlerden İtalya’nın başkenti Roma’nın, adaylığının toplam maliyetinin 24 milyon 900 bin avroyu bulacağı açıklandı.

Roma 2024 Organizasyon Komitesi’nin başkanı ünlü İtalyan iş adamı Luca Cordero di Montezemolo, AA’nın da üyesi olduğu Roma’daki Yabancı Gazeteciler Derneği’nde yaptığı sunumla İtalyan başkentinin adaylığına ilişkin merak edilen detaylara açıklık getirdi.

İtalya’nın 1990 yılında ev sahipliği yaptığı FIFA Dünya Kupası’ndan 23 yıllık Ferrari Başkanlığı’na kadar pek çok başarılı organizasyonda yer aldığını ve çalıştığı kurumlarda önemli başarılar elde ettiğini anlatan Montezemolo, son olarak 1960’ta olimpiyatları düzenleyen Roma’ya yeniden bu fırsatı vermek için çalıştıklarını söyledi.

Olimpiyatları düzenleyen kentlerin bu büyük spor etkinliğinin ardından çok geliştiğini 1960’ta Roma, 1992’de Barcelona ve son olarak da Londra’da bunu gördüklerini ifade eden 68 yaşındaki deneyimli yönetici, İtalya’nın son yıllarda 2006 Torino Kış Olimpiyatları, Milano EXPO 2015 gibi büyük küresel organizasyonlara ev sahipliği yaptığını dolayısıyla Roma’nın da 2024 Olimpiyatları’nı düzenleyebilecek kapasitede olduğun dile getirdi.

Roma’nın adaylığında en dikkat çekici unsurun tesislerin yüzde 70’inin hazır olması olduğunu belirten Montezemolo, "Roma’nın 2024 adaylığının toplam maliyeti 24 milyon 900 bin avro olacak. Bunun 5 milyonu özel kaynaklardan. Kalanı İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) ve hükümetten karşılanacak" dedi.

Montezemolo, söz konusu bedelin Roma’nın 2024 Olimpiyatları yolundaki rakipleri Los Angeles ve Paris kentlerinin bütçelerinden düşük olduğunu da sözlerine ekledi.

"2024’e ev sahipliği yarışındaki rakiplerimize büyük saygı duyuyorum” diyen Montezemolo, Los Angeles’ın güçlü bir ekonomisi olan ABD’yi temsil ettiğini ancak bu yıl Rio De Janeiro’nun ardından da 2020’nin Tokyo’da yapılacak olmasından dolayı bir sonraki olimpiyatların bir sonraki adresinin Avrupa kıtası olmasını beklediğini ifade etti. Montezemolo, olimpiyat yarışının Avrupa ayağında ise aday Budapeşte’nin büyüleyici bir kent olmasına karşın asıl mücadelelerini Fransa’nın başkenti Paris’e karşı vereceklerinin altını çizdi. Montezemolo, "2024 için Roma’nın karşısındaki en güçlü rakip Paris" ifadesini kullandı.

2024 Olimpiyatları'nı almaları durumunda oyunların sadece başkentte değil, güneydeki Sicilya adasından batıdaki Sardunya adasına, İtalya’ya, güneyinden kuzeyine, doğusundan batısına, olimpiyat heyecanını yaşama fırsatı vereceğini belirtti. Olimpiyat müsabakalarını ülke geneline yayarak yaşatacak planlar geliştirdiklerini aktardı.

Tarihinde herhangi bir olimpiyat müsabakası heyecanı yaşamamış büyük kentleri Milano’da bazı futbol müsabakalarının yapılacağı bilgisini veren Montezemolo, maraton yarışlarının da Roma’da Hristiyanlar için kutsal Vatikan’dan başlayıp, Büyük Cami ve Sinagog’u da kapsayacak şekilde “Barış Maratonu” adıyla yapılacağını kaydetti.

Montezemolo, ülkesinin son yıllarda karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizinin sembol yerlerinden olan Lampedusa adasından olimpiyat ateşinin yolculuğunu başlatacağını belirterek, dünyaya sığınmacı krizine dair güçlü mesaj vereceklerini anlattı.

Roma’nın adaylığına ilişkin Almanya’nın Hamburg kentindeki gibi bir referandum düzenlenmediği sorusuna da Montezemolo, kent meclisi yönetimindeki hemen her kesimden partilerin adaylığa büyük destek verdiğini belirterek yanıtladı.

2024 Olimpiyatları’nın ev sahipliğini yapmaya hak kazanacak kent, Eylül 2017’de Peru’nun başkenti Lima’da yapılacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Kongresi’nde belli olacak.

Sıradaki Haber
Devrim niteliğinde teklif!
Yükleniyor lütfen bekleyiniz