Kategoriler
Futbol
Detay
Basketbol
Voleybol
Motor Sporları
Tenis
Diğer Sporlar
EURO-2024
2026 Dünya Kupası
2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Video Galeri
Diğer Sporlar

Nathan Chen yeni olimpiyat şampiyonu

10 Şubat 2022 Perşembe 10:25

Bu sabah gerçekleştirilen artistik buz pateni erkekler serbest programda ABDli Nathan Chen olimpiyat şampiyonu oldu. Japon Yuma Kagiyama gümüş madalyayı elde ederken Japon Shoma Uno bronz madalyayı elde etti.

Artistik buz pateni erkekler serbest programda ABDli Nathan Chen olimpiyat şampiyonu oldu. Japon Yuma Kagiyama gümüş madalyayı elde ederken Japon Shoma Uno bronz madalyayı elde etti. Önceki iki olimpiyatın şampiyonu Japon Yuzuru Hanyu yarışmayı dördüncü sırada tamamladı.

Chen’den 22 puan farkla şampiyonluk

Kısa programın da birincisi olan Nathan Chen buz pistine son sırada çıktı. Rocket Man adlı serisiyle yarışan Chen, beş adet dörtlü atlayış gerçekleştirdi ve bunlardan yüksek uygulama puanları aldı. Serbest programı 218.63 puanla bitiren Chen, kısa program puanıyla birlikte toplam 332.60 puana ulaştı. Chen serisine dörtlü flip/üçlü toeloop atlayışıyla başladı ve bu bağlantılı atlayıştan çok yüksek puan aldı. Ardından yine yüksek puan aldığı solo bir dörtlü flip atlayışı gerçekleştiren Chen’in serisi içinde attığı dörtlü lutz mükemmele yakın uygulama puanı aldı. Chen’in tek hatası dörtlü toeloop/euler/üçlü flip atlayışındaki flip’i tekli yapması oldu. Ancak tüm elementlerden aldığı çok yüksek puanlar bu hatayı etkisiz kıldı. Nathan Chen son birkaç yıldır gösterdiği başarı ve Hanyu ile çıktıkları iki yarışmada onu geçmiş oluşuyla altın madalyaya en yakın isim olarak görülüyordu.


Olimpiyatlara ilk kez katılan 18 yaşındaki Yuma Kagiyama hatasız üç adet dörtlü atlayış gerçekleştirdi. Dörtlü loop atlayışında hata yapan Kagiyama serbest programdan 201.93 puan elde etti. Toplam puanı ise 310.05 oldu. 2020’de yapılan Gençlik Olimpiyatları’nın şampiyonu Kagiyama, 2021 Dünya Şampiyonası’nda ikinci olmuştu.


Son olimpiyatın ikincisi Shoma Uno da üç dörtlü atlayış gerçekleştirdi. Kısa programındaki kadar iyi kayamayan Uno, yaptığı hatalar sonucu serbest programda 187.43 puan aldı. Bu puanla serbest programı beşinci sırada tamamlayan patenci, kısa programdan getirdiği puanlarla 293 puana ulaşmayı başararak bronz madalyayı elde etti.

Yuzuru Hanyu 4’lü axel denedi

Daha olimpiyatlar başlamadan önce tüm artistik buz pateni dünyası iki soruyu tartışıyordu: Yuzuru Hanyu 4’lü axel atabilecek mi ve üçüncü olimpiyat şampiyonu unvanını alabilecek mi? Kısa programdaki sekizinciliği altın madalya umudunu zora soksa da hâlâ şansı vardı. Programına 4’lü axel ile başlayan Hanyu ne yazık ki eksik tur döndü ve düştü. Takip eden atlayışı 4’lü salchow’da da düşen Hanyu puan kaybına uğradı. Başarısız bu iki atlayışın ardından toparlanan Hanyu, serisini başarıyla tamamladı. Aldığı 188.06 puanla serbest programı üçüncü sırada tamamlayan Hanyu, vatandaşı Shoma Uno’nun kısa program avantajı nedeniyle geçilerek dördüncü sırada kaldı. Olimpiyatlardan iki hayalini de gerçekleştiremeden ayrılan Hanyu için çeşitli buz patencileri ve hayranlar sosyal medyada takdir mesajları paylaştı.

Sıralama değişiklikleri

Kısa programı dördüncü sırada tamamlayan Güney Koreli sporcu Jhunwan Cha ilk atlayışı dörtlü toeloop’ta tehlikeli bir şekilde düştü. Kısa bir toparlanma süreci geçiren Cha serbest programı yedinci sırada tamamladı, toplam puanlarının hesaplanmasıyla da olimpiyatları beşinci sırada bitirdi. ABDli Jason Brown, ilk atlayış olarak planladığı dörtlü salchow’u yapmadı. Düşme riskine karşı güvenli kaymayı tercih ederek üçlü atlayışlarla serisini tamamladı. Kayış becerileri, müziğin ifade edilişi, performans gibi elementlerden çok yüksek puanlar alan Brown kısa programdaki yerini koruyarak olimpiyatları altıncı sırada bitirdi. Kısa programı 12. sırada bitiren İtalyan Daniel Grassl başarılı bir seri sunarak serbest programı dördüncü sırada bitirdi. Toplam puanlarının hesaplanması sonucu olimpiyatlara yedinci sırada veda etti. Ev sahibi patenci Boyang Jin, kısa programı 11. sırada tamamlamıştı. Serbest programda daha iyi bir performans sunan Jin, toplam puanları sonucu 9. olarak olimpiyatları ilk onda tamamlama başarısını gösterdi. Jin, 2018 PyeongChang Olimpiyatları’nı dördüncü sırada tamamlamıştı.

Sıra buz dansında

Artistik buz pateni bireysel yarışları cumartesi günü yapılacak ritim dans ile devam edecek. Yarışma TSİ 14.00’te başlayacak.


 

Etiketler: chenNathan ChenOlimpiyatlar