Diğer Sporlar

Aslı Çakır ile ilgili çarpıcı uyarı!

10 Aralık 2013 Salı 12:54 - Son Güncelleme 10 Aralık 2013 Salı 13:03

Avrupa Atletizm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yaraş, çarpıcı bir uyarıda bulundu.

Avrupa Atletizm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Salih Münir Yaraş, olimpiyat şampiyonu milli atlet Aslı Çakır Alptekin konusunda disiplin kurulunun bir an önce karar vermesi gerektiğini savunarak, "Bunun bir an önce sonuçlanması lazım. Zaten ceza çıkmazsa Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), ömür boyu ceza alması için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) gidecek" dedi.

Aynı zamanda Türkiye Atletizm Federasyonu'nda (TAF) da yönetim kurulu üyesi olan Salih Münir Yaraş, yaptığı açıklamada, 2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metrede altın madalya alan ancak biyolojik pasaportundaki kan değerleri sebebiyle, TAF Ceza Kurulu'na sevk edilen Aslı Çakır Alptekin ile ilgili kararın gecikmesinin iyi olmadığını vurguladı.

Yaraş, "Bilim kurulu raporu bekleniyor. Malum bu arada Disiplin Kurulu değişti. Disiplin Kurulu özellikle hukukçulardan oluşuyor. Verilen çok bilimsel, tıbbi bir savunmayı onların anlamasına imkan yok. Kararın gecikmesi iyi bir şey değil. Çünkü IAAF'dan sürekli ikaz geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu olayın, bir an önce sonuçlanması gerektiğini savunan Yaraş, "Zaten nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, ceza çıkmazsa IAAF, ömür boyu ceza alması için CAS'a gidecek. Aynı dönemde aynı olaylardan ceza gelen ve aldığını kabul eden Meryem'in (Erdoğan) bu yaz cezası bitiyor. Alemitu'da (Bekele Degfa) da aynı sorun var. O da CAS'a gitti. Yani biyolojik pasaportta sorunlarımız devam ediyor. Keşke olimpiyat madalyasını kaybetmesek ama altın madalyayı kaybetmeyeceğiz. Gamze arkada bekliyor. Tatsız bir olay" ifadelerini kullandı.

IAAF'ın bir federasyonlar birliği olduğunu, üyeleri tarafından kabul edilmiş kurallarına herkesin uyması gerektiğini anlatan Salih Münir Yaraş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes kendi evinin önünü kendi temizleyecek. Bu sporcular Türk sporcusu, bu sporcularda bu olaylar yakalandı. Bunun cezasını Türkiye verecek. IAAF burada hakem durumunda. Eğer siz, IAAF'ın kabul ettiğiniz, altına imza attığınız kurallarına uygun olarak ceza vermezseniz, o zaman IAAF sizi CAS'a götürür hem de ayrıca ceza da uygular."

Aslı ile ilgili raporların temiz çıktığı şeklindeki haberlerin sağlıklı olduğuna inanmadığını kaydeden Yaraş, "Tabii ki avukatlar savunma yapmaya, açıkları yakalamaya çalışacaklar. Keşke bu iş gerçekleşse, Aslı'nın avukatları müdafaa edebiliyorsa hakkını alsak ama zor gibi gözüküyor" yorumunu yaptı.

"Bolt her an kontrole açık"

Son dönemde Jamiakalı ünlü atletlerde doping çıkmasıyla ilgili olarak da Salih Münir Yaraş, "Yalnız Jamaika değil, bunun içinde Rusya da vardı, şimdi düzelmeye başladı. Bunun içinde ayrıca Kenya da var. Kenya'ya özel mobil laboratuvar gidiyor. Yani kontrolün yeteri kadar yapılmadığı, insanların kontrolden geçmediği ülkelerde müsabaka harici durumlarda WADA müdahale ediyor. IAAF da kendisi atletizm sahibi olarak müdahale ediyor" ifadelerini kullandı.

Dünya rekortmeni ve olimpiyat şampiyonu Jamaikalı sprinter Usain Bolt'da doping çıkabileceğini düşünmediğini dile getiren Yaraş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bolt bu sene 20'nin üzerinde kontrolden geçti. Zannedildiği gibi Jamaika Doping Ajansı doping kontrollerini eksik de yapsa WADA eksik yapmıyor. Yani Jamaikalı sporcuların kontrol oranı, ABD'li sporculardan daha fazla. ABD'de de bir sorun var. ABD başkalarının ülkeye girmesini engellemeye çalışıyor. Bolt her an kontrole açık. Yani insanüstü dereceler, inşallah böyle bir şey yoktur. Çünkü çok kötü olur. Bir zamanlar eski devirlerde bazı sporcuların, Dünya Halter Federasyonu'nda (IWF) ve başka yerlerde korunduğu konuları vardı. Artık o devirler bitti. Kimse kimseyi koruyamaz."

Sıradaki Haber
Doping kontrolüne '10 üzerinden 10'
Yükleniyor lütfen bekleyiniz