Diğer Sporlar

Spor tesisleri artık bir 'tık' ötenizde

16 Ocak 2014 Perşembe 11:50 - Son Güncelleme 16 Ocak 2014 Perşembe 12:28

Türker Turan Yıldız: "Tek amacımız, tesislerimizin daha fazla kullanılması"

"Türkiye Spor Bilgi Bankası" projesiyle 81 kentteki spor tesislerine, 360 derece panoramik fotoğraflama ile akıllı haritalar sayesinde internet üzerinden ulaşılabilmesi hedefleniyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) tarafından ülke genelinde yürütülen projeyle, spor tesisleri ve taşınmazların sorgulanması, ülke genelindeki spor tesislerinin panoramik fotoğraflarıyla oluşturulan akıllı haritalar sayesinde sanal turların yapılması amaçlanıyor. Gerçeğini aratmayacak sanal turlar, spor tesislerine "gitmeden görmeyi" sağlayacak.

GSB Bilgi İşlem Daire Başkanı Türker Turan Yıldız, yaptığı açıklamada, "Spor Bilgi Bankası" projesini hizmete girmiş ve yapımı süren spor tesislerini halkla buluşturma ve optimum kullanımı sağlama amacıyla ürettiklerini belirterek, çalışmaların 1 yılda tamamlandığını ifade etti.

Projenin internet üzerinden herkesin elinin altında olabileceğini belirten Yıldız, sistemde sadece tesis görüntüleme uygulamasının olmadığını söyledi. Yıldız, "Halkımız, bulundukları şehirlerdeki spor tesislerini, oraya gitmeden online ortamda akıllı haritalar üzerinden inceleyebilmeli, tesisin koridorlarında sanal gezebilmeli, her türlü teknik bilgi dahil iletişim ve koordinat bilgilerini edinebilmeli, fotoğraflarını 360 derece, gerçekliğe en uygun haliyle panoramik görebilmeli ve sistem üzerinden tesise gitmek için randevusunu alabilmeli. Hatta tesise nasıl ulaşılabileceğini gösteren navigasyon uygulamasıyla tesise kadar gidebilmeli'' diye konuştu.

Yıldız, milyonlarca lira yatırımlarla yapılan tesisleri, katma değere dönüştürmeyi amaçladıklarını belirterek, "Yoksa tesis inşa etmenin hiçbir anlamı yok. Şu anda 3 bin küsur tesisimiz var ama bu tesislerin ne kadarı kullanılıyor, önemli olan bu'' dedi.

Bakanlık olarak, 81 kentteki spor tesislerine ait tüm verilerin güncel halini bu sistemle ulaşabileceklerine de dikkati çeken Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütün tesislerimizin durumlarını buradan da takip edebiliyoruz. Tesislerde hangi branşlarda antrenman yapılıyor, tesisler standartlara uygun mu, ne zaman bakım yapıldı, doluluk oranı gibi soruların cevaplarını, güncellenen verilerle takip edebileceğiz.''

Sistem 1,5 ay sonra hizmete girecek

Türkiye'deki tüm kamu kurumlarına ait tesislerin görsel ve detaylı bilgilerinin, bakanlık bünyesindeki 2 petabayt kapasiteli bir veri merkezinde topladıklarını söyleyen Yıldız, ''Spor Bilgi Bankası ise sadece 20 terabaytlık bir alan kapsıyor. Ülkemizdeki bütün tesislerimizin fotoğraflama işlemleri yapıldı ve harita üzerine işlendi. Hizmetine sunulma tarihini ise kesin olmamakla birlikte şubat ayının sonu, mart ayının başı olarak belirledik'' açıklamasında bulundu.

Sosyal medyayla destekleniyor

Sosyal medyanın, özellikle gençlerce aktif kullanıldığına işaret eden Yıldız, ''Projeyi herkesin beğenisine sunmak istiyoruz. Vatandaşlarımız, sistemde beğendikleri tesisleri facebook ve twitterda paylaşabilecek. Böylelikle kişinin sadece tesisi kullanmasını sağlamıyor, aynı zamanda çevresine de tavsiye edebilmesini de sağlıyoruz. Tek amacımız, tesislerimizin daha fazla kullanılması" değerlendirmesinde bulundu.

Sistem nasıl çalışıyor?

Kentler ve branşlar bazında sorgulama yapılabilecek sistemde, spor tesislerinin tüm bilgilerine görsel ve yazılı olarak ulaşılabilecek.

360 derecelik açıyla panoramik fotoğraflanmış tesisler, gitmeden de "online" görülebilecek. Vatandaşlar, TC kimlik numarasıyla tesislere gitmeden randevu alıp, burada spor yapabilecek. Tesislere nasıl ulaşılabileceği, sisteme entegre navigasyon uygulamasıyla gösterilecek.

Sisteme, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlara indirilecek uygulamalarla da ulaşılabilecek.

Sıradaki Haber
Eski rekortmenden doping açıklaması
Yükleniyor lütfen bekleyiniz