Diğer Sporlar

Futboldan boksa geçti şampiyon oldu

25 Şubat 2016 Perşembe 12:39 - Son Güncelleme 25 Şubat 2016 Perşembe 09:41

Futbolu bırakıp boksa geçen Busenaz, Avrupa ve dünya şampiyonluklarına ulaştı.

Bursa'da futbol oynarken ailesinin işi nedeniyle taşındıkları Trabzon'da boksa başlayan Busenaz Sürmeneli, yıldızlar ile gençlerde ikişer kez Avrupa ve dünya şampiyonluğuna ulaştı.

Genç Milli Takım'da olmasına karşın gelecek vadettiği için Büyükler Kadın Boks Milli Takımı'nın hazırlıklarına davet edilen Busenaz Sürmeneli, Eryaman'daki Türkiye Olimpiyatlara Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) AA muhabirine konuştu.

Trabzonspor Kulübü adına yarışmalara katıldığını anlatan 17 yaşındaki milli sporcu, "Bursa'da futbol oynuyordum. Trabzon'da takım olmayınca boksa başladım" dedi.

Bursa'da 10 yaşında futbola başladığını anlatan Busenaz, boksta ise teyzesinin eşinin antrenörlüğünü yaptığını belirterek, "(Gel başla, belki seversin) dedi. Girdik bir daha çıkamadık" ifadelerini kullandı.

Boksta 2013'te yıldızlar 75 kiloda Avrupa ve dünya, 2015'te ise gençlerde yine Avrupa ve dünya şampiyonluğu elde eden Busenaz, şunları söyledi:

"Boks artık işim oldu. Klişe bir boksörüm. Dövüşmeyi seviyorum. Aileden gelen bir şey. Annem tekvando hocası, babam futbol hastası, teyzelerim judocu. Ben ortaya karışık oldum. Okulda beni 'boksör' diye çağırırlar. Hiç Busenaz lafını duymam. 'Boksör' deyince ben bakarım. Ailem ise Buse diye çağırır. Okulda erkekler pek bana yanaşamıyor. Korkuyorlar birazcık. Boksörüm ama sert bir yapım yok. Okulda ve çevremde kimseyle problemim yoktur. Hep güleryüzlü ve sevecenimdir."

Busenaz, gençlerde olmasına karşın büyükler kampına davet edildiğini belirterek, "Burada gerçekten çok kaliteli boksörler var. Benim burada onlarla çalışmam, eldiven giymem beni 10 kat daha yukarı taşır. Çünkü, partner olması lazım, seni geliştirmesi lazım. Gençlerde çok verim alabileceğim boksör yok ama büyüklerde var" ifadelerini kullandı.

"Çevremde 'geleceğin şampiyonu' diyorlar"

Busenaz Sürmeneli, her boksörün olimpiyatlarda derece almayı hedeflediğini anlatarak, "Herkes bu yönde çalışıyor. Benim de hedefim madalya almak, söz sahibi olmak" dedi.

Yaşı gereği henüz büyüklerde yarışamadığını dile getiren Busenaz, "18 yaşını doldurunca büyüklere katılabileceğim. Çünkü, Dünya Boks Birliğinin (AIBA) kararı var. Büyüklere katılacağım anı bekliyorum. Hedefimde 2020 Tokyo Olimpiyatları var. Çevremde geleceğin şampiyonu diye konuşuyorlar ama çok aldırış etmemek lazım. Çok havadan uçmamak, alçak sularda yüzmek lazım" diye konuştu.

Milli sporcu, büyüklere geçtiğinde ilk etapta dünya ve Avrupa'da kürsüde yer almanın kendisini tatmin edeceğini söyledi.

Büyüklerde mücadele edenlerin tecrübeli isimler olduğunu anlatan Busenaz, "Çünkü onlar yılların boksörü. Benim yaşım kadar boks yapanlar var. Yavaş yavaş onları test etmem gerekiyor. Hiç görmediğim rakiplerim karşıma çıkacak. Ben 18 yaşına geldiğimde onlardan 40 yaşında olacaklar var. Sağlam adımlarla gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Kamptaki sporcuların tecrübelerinden yararlandığını belirten Busenaz, milli takımın öncelikli hedefleri arasında 2016 Rio Olimpiyatları'nın yer aldığını aktardı.

Sıradaki Haber
Türk ve ABD'li boksörlerden işbirliği
Yükleniyor lütfen bekleyiniz