Diğer Sporlar

Dünden bugüne Kış Olimpiyatları

06 Şubat 2014 Perşembe 13:01 - Son Güncelleme 10 Şubat 2014 Pazartesi 17:01

Kış Olimpiyatları, 90 yıllık geçmişinde ilginç ayrıntılar barındırıyor.

Rusya'nın sayfiye kenti Soçi'de yarın 22'incisi gerçekleştirilecek Kış Olimpiyatları, 90 yıllık geçmişinde ilginç ayrıntılar barındırıyor.

Rusya'nın sayfiye kenti Soçi'de yarın 22'incisi düzenlenecek Kış Olimpiyatları'nın açılışına, geçmişte Nazi lideri Adolf Hitler'den eski ABD Başkanı Georghe W.Bush'a, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterand'dan, Japon imparatoru Hirohito'ya kadar birçok ünlü devlet adamı imza attı.

Kış Olimpiyatları tarihine ilişkin yaptığı derlemeye göre, Fransa'nın Chamonix kentinde 1924 yılında düzenlenen ilk Kış Olimpiyatları'nda, "Oyunlar Başlasın" cümlesini söyleyen Fransa'nın Devlet Müsteşarı Gaston Vidal, bugüne kadar kış olimpiyatlarını açan "devlet düzeyindeki en düşük seviyeli yetkili" oldu.

-ABD'de 4 Kış Olimpiyatları düzenlendi, sadece 1'ini devlet başkanı açtı

Kış Olimpiyatları'nın bugüne kadar 4 kez yapıldığı Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu organizasyona en çok ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor.

ABD'de, 1932 yılında düzenlen ilk Kış Olimpiyatları'nın açılışını dönemin New York Valisi ve eski Devlet Başkanı Franklin D. Roosevelt yaptı. Kış Olimpiyatları'nın açılışından bir yıl sonra 32. ABD Başkanı olan Roosevelt'in, olimpiyatların ülkesinde yapılmasındaki rolünün sağladığı siyasi başarı dikkat çekiyor.

ABD'de 1960 yılında, Squav Valley'deki Kış Olimpiyatları'nı Başkan Yardımcısı Richard Nixon, 1980 yılında, Lake Placid'dekini ise Başkan Yardımcısı Walter Mondale gerçekleştirdi. Richard Nixon da Franklin D. Roosevelt gibi Kış Olimpiyatları'nın açılışını yaptıktan 1 yıl sonra devlet başkanı görevine seçildi.

ABD'nin 43. Devlet Başkanı Georghe W. Bush, 2002 yılında Salt Lake City kentinde düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın açılışını yaptı. Bush, böylece "ABD'de düzenlenen Kış Olimpiyatları'nı açan ilk devlet başkanı" ünvanını kazandı.

-İkişer kez ev sahipliği yaptılar

ABD'nin New York eyalentinde bulunan Lake Placid'in yanı sıra Avusturya'nın Innsbruck ve İsviçre'nin St. Moritz kentleri, Kış Olimpiyatları'na ikişer kez ev sahipliği yapma başarısını elde eden kentler oldu.

Avusturya'da 1964 ile 1976 yılında düzenlenen olimpiyatların açılışını, ülkenin devlet başkanları yaptı. İsviçre de Kış Olimpiyatları'nın açılışını yapma şerefini devlet başkanlarına verirken, 1948 yılında yapılan Kış Olimpiyatları'nın açılışını yapan İsviçre Devlet Başkanı Enrico Celio, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra düzenlenen ilk Kış Olimpiyatları'nı açan kişi olarak tarihteki yerini aldı.

Ünlü Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, ülkesinin Grenoble kentinde, 1968 yılında düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın açılışını gerçekleştirdi. ABD'den sonra, Kış Olimpiyatları'na en fazla ev sahipliği yapan ikinci ülke olan Fransa'nın Chamonix, Grenoble ve Albertville kentlerinde Kış Olimpiyatları düzenlendi.

Albertville kentinde, 8 Şubat 1992 yılında düzenlenen Kış Olimpiyatları'nı dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Francois Mitterand açtı. 1984 yılında Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'yı 1992 yılında ziyaret eden Mitterand, Bosna Hersek'e uluslararası askeri müdahale yapılmasına karşı çıkmıştı.

-Balkan halklarının unutamadığı 1984 Kış Olimpiyatları

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, tarihindeki en önemli olaylardan biri olan Kış Olimpiyatları'na 1984 yılında ev sahipliği yaptı. Balkanlar'da düzenlenen tek olimpiyat olan 1984 Kış Olimpiyatları'nı, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı Mika Şpilyak açtı.

Balkanlar'ın en önemli spor organizasyonlarından birine ev sahipliği yapan Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, bundan birkaç yıl sonra iç savaşla dağıldı. Eski Yugoslavya topraklarında bugün Bosna Hersek, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Kosova olmak üzere 7 ayrı ülke bulunuyor.

Norveç Prensesi Ragnhild, ülkesinde 1952 yılında düzenlenen Kış Olimpiyatları'nı açarak, tarihde bu organizasyonun başlamasına yeşil ışık yakan "ilk ve tek prenses" oldu. 1994 yılında yine Norveç'te düzenlenen organizasyonun açılışını Prens Harald V yaptı.

-Nazi lideri Hitler de açılış yaptı

"Kış Olimpiyat Oyunları'nı açanlar" listesine, Nazi lideri Adolf Hitler de ismini yazdırdı. Hitler, Almanya'nın Yukarı Bavyera bölgesinde bulunan Garmisch-Partenkirchen'te 1936 yılında düzenlen Kış Olimpiyatları'nın açılışını gerçekleştirdi.

Japonya'da 1940 yılında yapılması planlanan ancak 2. Dünya Savaşı nedeniyle ertelenen Kış Olimpiiyatları, ülkenin Sapporo kentinde 1972 yılında düzenlendi. Kış Olimpiyatları'nın açılışı, 63 yıl boyunca Japonya'yı yöneten 124. Japon İmparatoru Hirohito tarafından yapıldı. Hirohito, 2. Dünya Savaşı sonunda Potsdam Bildirgesi'ni imzalayarak müttefik kuvvetlere teslim olmuştu. Japonya'nın Nagano kentinde 1998 yılında düzenlenen Kış Olimpiyatları'nı ise 125. Japon İmparatoru Akihito açtı.

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları'nın, yarın yapılacak açılış töreninde, bu yıl ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda katılımcı ülkenin başbakanları ve cumhurbaşkanları da yer alacak

Soçi Olimpiyat Parkı'ndaki Fisht Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilecek törenle startı verilecek oyunlar, 23 Şubat Pazar gününe dek sürecek.

Sıradaki Haber
Soçi'de yarışlar başladı
Yükleniyor lütfen bekleyiniz