Diğer Sporlar

"Dünya spor basınının gözü burada olacak"

19 Ağustos 2022 Cuma 13:06 - Son Güncelleme 19 Ağustos 2022 Cuma 13:17  |  Kaynak : TRT SPOR

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Başkanı, 4. Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Hakan Kazancı TRT SPOR'a özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu (TGSDF) Başkanı, 4. Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Hakan Kazancı 29 Eylül 2 Ekim tarihleri arasında İznik'te düzenlecek oyunlar ile ilgili TRT SPOR'a bilgiler verdi.

Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsü 29 Eylül – 2 Ekim tarihlerinde Bursa İznik’te düzenlenecek. Oyunlar için geri sayım başladı, peki hazırlıklar ne aşamada?

4. Dünya Göçebe Oyunları için hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. İznik’te çok yoğun bir çalışma içindeyiz. İznik Gölü çevresinde kalıcı olmasını planladığımız 5 bin kişilik bir tribün inşa etmemizin yanında diğer tribünler, güreş ve okçuluk alanları yapılıyor. Ayrıca yeme içme alanları, geleneksel el sanatlarının ziyaretçilerle buluşacağı etno pazar, ibadet alanları, ateş başı sohbetleri için doğal amfiler, atlı sporlar için 500 at barınağı ile at deneyimleme ve okçuluk eğitim alanları yer alacak.

Nasıl bir organizasyon bekliyor bizi? Hangi branşlarda oyunlar oynanacak, kaç sporcu katılacak? İznik’i neden tercih edildi?

Dünya Göçebe Oyunları, Türkiye’deki ev sahibi Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’ın öncülüğünde düzenlenecek çok uluslu organizasyon. Dört gün devam edecek organizasyona, 102 ülkeden 3 bini aşkın sporcu katılacak. Tümüyle göçebe halkların oynadığı branşlarda oyunlar sergilenecek. Bunlardan biri olan Aba Güreşi’nde güreşçiler aba giyiyor, bellerine kuşak bağlayarak güreşiyor. Yabusame adındaki bir başka oyunda at üstündeki okçular üç hedefi vurmaya çalışarak kıyasıya mücadele ediyor. Osmanlılar döneminde de çok oynanan zekâ ve strateji oyunu Mangala, Türklerin çok eski dönemlerden beri oynadığı savaş sporu Atlı Cirit ve yüksek manevra kabiliyetinin ön plana çıktığı Kökbörü, 4. Dünya Göçebe Oyunları boyunca oynanacak oyunlar arasında bulunuyor.

Bursa İznik’i neden tercih ettiğimiz konusuna gelecek olursam… Her şeyden önce oyunların Bursa’da yapılması her açıdan çok kıymetli. Osmanlı Devleti'nin de ilk başkenti olan Bursa’nın her köşesinde bir tarih var. Onlarca medeniyete ev sahipliği yaparken hem sanatın hem de tarihin merkezi oldu. Dünya Göçebe Oyunları’nın ilki ise 2014 yılında Kırgızistan Çolpan Ata’da Issık Gölü’nün etrafında oynandı. Ardından gelen ikinci ve üçüncü oyunlar da yine burada düzenlendi; kültür ve spor dünyası gölün etrafında bir araya geldi.

4. Dünya Göçebe Oyunları İznik’te göl kenarında oynanacak. Göl kenarında 102 ülkeden 3 bin sporcu yarışacak; bir nevi dünya spor basının gözü burada olacak. İnanıyorum ki, bu da spor turizmini etkileyecek.


 

Göçebe oyunlarının dışında başka neler göreceğiz bu organizasyonda?

Geleneksel oyunların yaşatılacağı 4. Dünya Göçebe Oyunları’nda ülkeler renkli gösterilerini sergilerken, konserler yapılacak, geleneksel oba kültürü de yaşatılacak, evrensel ve yerel tatlar da deneyimlenecek. İznik’te çok kültürlü, birçok mesajı bulunan ama ‘sporun birleştirici gücü’ etrafında şekillenen tek sesli bir organizasyon sunacağız. Mesajımız belli: Spor birleştirir.

Bir nevi geleneksel sporların olimpiyatı aslında… Peki, gençlerin göçebe oyunlarına ilgisini nasıl görüyorsunuz?

Dünya Göçebe Oyunları’nda kültürel tarihimizi tekrar tekrar yaşamış olurken, unutulan veya unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi gençlerle buluşturacağız. Biz, Dünya Göçebe Oyunları’nın dördüncüsünü gerçekleştirecek olmakla birlikte bir bayrak devralmış olduk. Bu bayrak kültürel önemi tartışmasız çok önemli bir mirası geleceğe taşımamız için etkili bir fırsat. Geçmişin ihtişamını geleceğe taşıyacağız. Şunu da belirtmem gerekiyor ki, Dünya Göçebe Oyunları yalnızca bir spor organizasyonu değil. Ülkemizin spor çalışmalarına yönelik bir milat. Dünya Göçebe Oyunları tarihi açısından da en büyük organizasyonu hayata geçireceğiz.


Tabii bir de turizm boyutu var. Oyunların turizme katkısıyla ilgili neler söylemek istersiniz?

İznik yılın her dönemi hem yerli hem yabancı turist çeken bir cazibe merkezi. Ayasofya Orhan Camii’nden Arkeoloji Müzesi’ne, Süleyman Paşa Medresesi’nden Roma Tiyatrosu’na kadar tarih boyunca kültürün beşiği oldu. Şimdi de dünyada sporun başkenti olacak. Dünya Göçebe Oyunları, İznik Gölü’nün turizm potansiyelinin artırılması noktasında da büyük katkı sağlayacak.

Sıradaki Haber
Genç güreşçilerden Sofya'da 3 madalya
Yükleniyor lütfen bekleyiniz