Diğer Sporlar

Buz tutan gölde tüplü dalış

07 Şubat 2016 Pazar 11:31 - Son Güncelleme 07 Şubat 2016 Pazar 09:35

Doğa sporu tutkunları, Sivas'ta yüzeyi buz tutan gölde tüplü dalış yaptı.

İstanbul ve Sivas'ta faaliyet gösteren doğa ve dalış sporları kulüplerinin üyeleri, yüzeyi tamamen donan Sivas'ın Tödürge Gölü'nde tüplü dalış gerçekleştirdi.

Sivas Alpin Doğa Spor Kulübü Başkanı Hakan Uludağ tarafından Zara ilçesindeki gölde gerçekleştirilen buz altı dalış etkinliğine, İstanbul Diving Team Kulübü Başkanı Mahmut Akkaya ile Işık Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 doğa sporu tutkunu dalgıç katıldı.

Dalgıçlar, soğuk havanın etkisiyle yüzeyi tamamen buz tutan gölün ortasına kadar yürüdü. Yanlarında getirdikleri nacak, testere ve küreklerle kalınlığı 18 santimetreye varan buz tabakasını kırarak 60 metre arayla suya girebilecekleri genişlikte iki delik açan dalgıçlar, açılan boşluklar arasına buz altından kılavuz ipi gerdi. Giydikleri özel kıyafetlerle 15 dakika süreyle sıfırın altında 3 derece sıcaklıktaki suda kalan dalgıçlar, su altı kamerasıyla dalışlarını görüntüledi.

Aynı zamanda dalış eğitmeni olan Mahmut Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl buz altı dalışı yapmak için Tödürge Gölü'ne geldiklerini söyledi. Göldeki ilk faaliyetlerini küresel iklim değişikliğine dikkati çekmek için yaptıklarını ve sonrasında buz altı dalışı ile bunu geleneksel hale getirdiklerini belirten Akkaya, "Etkinlik için İstanbul'dan 25 kişilik bir ekiple geldik. Burada yaptığımız teknik dalışlar hem irtifa ve kapalı yer hem de buz altı dalışı olarak gerçekleşiyor" diye konuştu.

Ekipte yer alan ve ilk kez buz altı dalışı yapan Ali Refik Telgeren ise 3 yıllık dalgıç olduğunu ifade ederek, "Tödürge Gölü'ne ilk defa geliyorum. Buz altı dalışı yaptık, inanılmaz keyifliydi. Regülatörümüzden çıkan baloncukların yukarıda bıraktığı etki anlatılmaz, sadece yaşanır" ifadelerini kullandı.

Dalış sporuyla 10 yılı aşkın süredir uğraştığını dile getiren doktor Mustafa Altınay da sadece suyun içinde bulunmanın değil, dalmanın her aşamasının çok keyifli olduğunu belirtti.

Ekipte yer alan 4 bayan dalgıçtan Zeynep Karakaya ise "İlk buz altı dalışı yaptım, bunu da tecrübe edinmek istedim. Hayatta bize sadece bu deneyimlerimiz kalacak" şeklinde görüş belirtti.

Dalgıçlar Ayça Telgeren ve Sevgi Yanar da 1,5 yıl önce dalış sporuna başladıklarını, ilk kez buz altı dalışı gerçekleştirdikleri için heyecanlı olduklarını aktardılar.

Sıradaki Haber
Dağcılığa soğuk darbesi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz