Diğer Sporlar

"Engellerin kalktığı bir dünya"

03 Aralık 2015 Perşembe 12:18 - Son Güncelleme 03 Aralık 2015 Perşembe 10:23

Görme Engelliler Federasyon Başkanı Çetin, sporcularımızın başarılarını anlattı.

Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, engelli insanların sorunlarının, sadece bir günde gündeme getirilip sonradan unutulacak sorunlar olmadığını söyledi.

Çetin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, yaptığı açıklamada, "Engelli sayısının çeşitli nedenlerle her geçen gün arttığı düşünüldüğünde, sorunların bir günde çözülmesini beklersek, bu sorunların birikerek devam etmesi kaçınılmaz oluyor" dedi.

Kendisi de görme engelli olan Çetin, 2005 yılında çıkan engelli yasasıyla sorunların biraz da olsa çözülmeye başlandığını belirterek, "Devlet yetkililerinin de bizleri anlamaya başladığı bir döneme girildi. Bu sorunlar çözülüp, gelişmiş ülkeler düzeyine geldiğimizde, toplum, bizlerin de üreten birer birey olduğumuzu kabullenir. Spordaki başarıların kamuoyuna duyurulmasıyla, engellilerin neler başarabildikleri görülecektir. Böylece daha çok engelli, spor aracılığıyla topluma karışarak bir birey gibi yaşayabilecektir. O zaman biz de toplumun bir parçası olabiliriz" diye konuştu.

"37 sporcumuz, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na gitmeyi garantiledi"

Engelli olmayan insanlara büyük görevler düştüğünü vurgulayan Çetin, trafik canavarı, terör olayları, görünmez kazalar ve hastalıklar nedeniyle herkesin birer potansiyel engelli adayı olduğunu dile getirdi.

Çetin, "Potansiyel engelli grubunun, bizleri anlayabilmek için engelli olmayı beklememeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan empati kurarak bizleri anlamalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Engellilere imkan tanındığında neler yapabileceklerinin en güzel örneklerini sporda yaşadıklarını anlatan Çetin, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla 37 sporcumuz, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na gitmeyi garantilerken, sadece bu yıl 3 takım sporunda Avrupa şampiyonu olduk. Futbolda Avrupa Şampiyonası'na gitmenin bile başarı sayıldığı bir dönemde biz şampiyonluk kupasını kaldırdık. Bu da gösteriyor ki fırsat tanındığında yapamayacağımız şey yok."

"Beyindeki engellerin kalktığı bir dünya istiyoruz"

"Beyindeki engellerin kalktığı bir dünya istiyoruz" diyen Çetin, şöyle devam etti:

"Hedeflerimizden biri de olabildiği kadar çok engelliyi sistemin içine çekmek. Uluslararası alanda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Bugüne kadar paralimpikte hiç altın alamadık. Gelecek yıl umarım bunu gerçekleştiririz. Bu yılki organizasyonlarda, 30 altın, 18 gümüş ve 23 bronz olmak üzere 71 madalya kazandık."

Ödül yönetmeliğinde sıkıntılar olduğunu kaydeden Çetin, bunun yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Çetin, engellilerin pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ödül yönetmeliği, başarılarımızın önünde fren olmamalı. Başarının teşvik edilmesi için ödüllendirilmesi gerekiyor. Öte yandan gönüllü antrenörlerimizin, okuldaki ek ders ücretleri hala kesiliyor. Antrenör bize parasız geliyor ama okulda kalamadığı için ek ders ücretinden oluyor. Bunun yanında tesis sıkıntımızın da giderilmesini bekliyoruz."

Kendisinin de görme engelli olmasının bazı avantajları bulunduğunu dile getiren Abdullah Çetin, "Çocukların ne isteyip ne istemediğini, hangi durumlardan rahatsız olacaklarını ya da hangi durumlarda daha rahat edeceklerini biliyorum. Ne hissettiklerini anlayabiliyorum" dedi.

Sıradaki Haber
Millilerimiz kritik virajda
Yükleniyor lütfen bekleyiniz