Diğer Sporlar

Erciş'te buzkaşı heyecanı

24 Temmuz 2015 Cuma 11:45 - Son Güncelleme 24 Temmuz 2015 Cuma 11:55

Ercişli Kırgızlar ata sporlarını kulüp çatısı altında sürdürüyor.

Van'ın Erciş ilçesinin Ulupamir Mahallesi'nde yaşayan Kırgız Türkleri, kurdukları kulüple asırlardır sürdürdükleri ata sporlarını yaygınlaştırmayı ve geliştirmeyi hedefliyor.

Kırgızistan'da milli spor olarak kabul edilen buzkaşı (Kökbörü) oyununu özel günlerde ve düğün törenlerinde yaşatmaya çalışan Ercişli Kırgızlar, binicilikteki maharetlerini artık kulüp çatısı altında faaliyet göstererek sergiliyor.

Van Valiliği ve Erciş Kaymakamlığı'nın desteğini alarak Ulupamir Kökbörü Spor Kulübü ve Derneği'ni kuran mahalleliler, Türkiye'nin bütün illerinde gösterilere katılıyor.

Oyunda iki takıma ayrılan biniciler, yerdeki oğlak postunu kapmanın mücadelesini verirken, tozlu alanda çekişmeli geçen, post parçalanıncaya kadar devam eden mücadele renkli görüntülere sahne oluyor. Mahalle sakinleri de bu çekişmeyi keyifle izliyor.

Kulüp başkanı Yakup Timur, yaptığı açıklamada, 30 yıl önce göç ettikleri Erciş'te geleneklerini devam ettirmeye çalıştıklarını, ata sporlarının ciddiyetle yapılması için kulüp kurduklarını ifade etti.

Şimdiye kadar 30 kişinin kulüplerine kayıt yaptırdığını bildiren Timur, şunları kaydetti:

"Artık bu işi sadece mutlu günlerimizde, düğünlerimizde, bayramlarımızda ve şenliklerimizde yapmak istemiyoruz. Şu an kulüp olarak faaliyet göstermekteyiz. Aldığımız destek sayesinde Türkiye'nin 81 ilinde gösterilere gidiyoruz. Şimdiye kadar 30 sporcunun kaydını gerçekleştirdik ancak kayıtlarımız devam ediyor. Altyapımızı tam olarak tamamladığımız zaman, inşallah kulübümüzde Kırgızistan'daki milli sporumuz buzkaşı, at üstünde güreş, binicilik, rahvan yarışı ve aşık oyunlarımızı geliştirip, hem yurt içinde hem de yurt dışında sergilemeyi düşünüyoruz. Hedeflerimiz büyük, umarım başarılı oluruz."

Sıradaki Haber
Tekvandoda hedef belirlendi
Yükleniyor lütfen bekleyiniz